Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozglądam sie za pierwszym zestawem castingowym. Plan jest w mojej glowie taki, aby zestaw ogarnął łowienie duzymi przynetami oraz ewentualnie nadawal sie do trolingu z planera na jeziorze.

Zestaw miałby głównie obsługiwać slidery 10 i gumy 15-25cm + 5-25g

Wymagania:

Głośny hamulec w multiplikatorze, aby bylo wyraźnie słychać ewentualne odjazdy ryby.

Wędka nie moze byc przysłowiowym kijem od szczotki.

Budżet za całość +/- 600 zl

Zakup nie jest na juz, ale chcialbym mniej wiecej juz wiedzieć za czym sie rozgladac do wiosny.

Za wszystkie propozycje i ewentualne opisy dziekuje

Pozdrawiam

Sadek

Nie istnieje taki zestaw w tej cenie. Chyba ze okazyjnie kupisz patyka, a multik to Chińczyk ( mam i sobie chwalę). Teoretycznie w budżecie może się zmieścisz, ale jakoś nie mogę pogodzić Sliderów z dużymi gumami za pomocą jednego kija. Chodzi o animację przynęt, bo rzucić to się da.

• Like 3

Nie istnieje taki zestaw w tej cenie. Chyba ze okazyjnie kupisz patyka, a multik to Chińczyk ( mam i sobie chwalę). Teoretycznie w budżecie może się zmieścisz, ale jakoś nie mogę pogodzić Sliderów z dużymi gumami za pomocą jednego kija. Chodzi o animację przynęt, bo rzucić to się da.

Jaki ewentualnie multik by to "ogarnął", a jesli chodzi o wędke to faktycznie moze byc problem. Hmm, a cos co by w miare wspolgralo z gumami? Tak mi sie wydawalo jak patrzylem na ceny, ze moze byc malo ;) Jak cos by było wartego uwagi to nie ukrywam, ze o swoje pasje trzeba dbac ;)

Dzieki za lekkie sprowadzenie na ziemie

Pozdrawiam

Szukaj na giełdzie, może trafi się coś sensownego za takie pieniądze. Mój pierwszy zestaw kupiłem właśnie na giełdzie (Black Rock 10-35g+Tatula CT100HSL) za 5st, ale ja nie miałem takich wymagań. ;)

• Like 1

Szukaj na giełdzie, może trafi się coś sensownego za takie pieniądze. Mój pierwszy zestaw kupiłem właśnie na giełdzie (Black Rock 10-35g+Tatula CT100HSL) za 5st, ale ja nie miałem takich wymagań. ;)

Właśnie szukam, tylko ciężko coś znaleźć jak sie nie wie czego szuka :)

Wymagania moze i duze, ale nie chce kupic czegos co mi sie zdubluje z innymi spiningami. Ma byc zestaw konkretnie pod duze przynety, bo mniejsze komfortowo mi sie prowadzi tradycyjnie. Jednak lowienie duzymi przynetami i kolowrotkiem w rozmiarze 4000 po kilku godzinach nie jest za bardzo komfortowe i wracam do swojego lzejszego zestawu z mniejszymi przynetami, a chcialbym miec cos co pozwoli bez problemu caly dzien katować duże przynęty bez zmeczenia dla mnie i kolowrotka.

Pozdrawiam

Wyszukalem mniej więcej cos takiego:

Savage Gear MPP2 221cm Trigger 20-60g 2cz

Savage Gear MPP2 221cm Trigger ->130g 2cz

Zastanawiam sie czy jedno nie bedzie za mocne i pałowate, a drugie do 60 z kolei za slabe. Choć wstepnie wybralbym do 130g +jakis multiplikator. Pytanie czy wspomniana wczesniej Tatula CT100HSL czy ewentualnie cos oprócz tego.

Dzieki za wszystkie sugestie i kazda pomoc.

Pozdrawiam

Tym do 130g. łatwiej poprowadzisz jerki. Jest dość sztywny. Ten pierwszy trochę za słaby. Z dwojga złego wybrałbym tego drugiego. ( Zresztą ktoś pisał o nim w wątku o cięższych zestawach). Multik budżetowy z terkotką? Proszę:

https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.470f39f5T9Te2f&algo_pvid=45f5e27a-5a70-4dbd-92ca-8c560e3d2d1e&algo_expid=45f5e27a-5a70-4dbd-92ca-8c560e3d2d1e-1&btsid=0b0a187916063215178576594e7b5f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

• Like 2

Witam, rozglądam sie za pierwszym zestawem castingowym. Plan jest w mojej glowie taki, aby zestaw ogarnął łowienie duzymi przynetami oraz ewentualnie nadawal sie do trolingu z planera na jeziorze.

Zestaw miałby głównie obsługiwać slidery 10 i gumy 15-25cm + 5-25g

Wymagania:

Głośny hamulec w multiplikatorze, aby bylo wyraźnie słychać ewentualne odjazdy ryby.

Wędka nie moze byc przysłowiowym kijem od szczotki.

Budżet za całość +/- 600 zl

Zakup nie jest na juz, ale chcialbym mniej wiecej juz wiedzieć za czym sie rozgladac do wiosny.

Za wszystkie propozycje i ewentualne opisy dziekuje

Pozdrawiam

Sadek

Hum... ja pod takie łowienie (testowo) kupiłem SGMPP2 do 150g i długość bodajże 250 cm czy 270 ? Rewelacja, katapulta niesamowita. Sparowałem go z tatula hd200, kij bardzo czuły, fajnie pracuje pod rybą( niestety same metrówki wyciąga[emoji23][emoji6]) rzucanie to przyjemność również hol. Wada to dość ciężki 250g i to po kilkudziesięciu rzutach czuć. Nie wiem czy to norma ale on ładuje się tak ze wystrzeliwuje przynętę i czasami o początku trzeba hamować kciukiem szpulę [emoji33]. Na początek polecam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Sam go mam i potwierdzam. Długość 259 cm. Fajne combo z tym chińczykiem. Kolega Sadek, kupując MPP2 do 130g i chińczyka zmieści się w budżecie. Pewnie że Tatula poręczniejsza i zapewne lżejsza ale 3 razy droższa. Wybór należy do kolegi.

Edytowane przez Novis

Czyli za wedka mniej wiecej wiem jaka sie rozglądać. Co do muliplikatora to mam jeszcze dylemat czy zamawiac z ali czy czekac na cos na rynku wtórnym lub sklepowym.

Znalazlem tez cos takiego:

https://m.pl.aliexpress.com/item/32970031471.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&spm=a2g0o.productlist.0.0.72d6ec28WgM0GI&algo_pvid=bc5d8395-df26-454e-9992-1c434d52b0c1&algo_expid=bc5d8395-df26-454e-9992-1c434d52b0c1-0&btsid=2100bddb16059087008704264e26bb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Jakas tatula, ale czy to ewentualnie pod ciezkie lowienie sie nadaje jesli ewentualnie tak to jakie lepiej przełożenie? Czy ma w miare glosny hamulec? Tych oznaczen jaka to w koncu tatula z jakim oznaczeniem to nie wiem co oni w tym ogloszeniu sprzedają ;)

Czy moze sa jeszcze jakies multiplikatory warte uwagi w podobnych pieniadzach, aby na miejscu kupić?

Panowie dzieki jeszcze raz za chęć pomocy.

Edytowane przez Sadek8

Sadek, normalnie, rzucasz i kręcisz jak większość. Czasami z nieobytymi castingowcami ( czyt. początkującymi) w zakłopotanie wprowadza opis typu: multik na lewą rękę. Nie, to nie dla mańkutów, chodzi o kręcenie korbką lewą ręką, czyli normalnie jak przy innych metodach. Weź tego chińczyka, pomimo masy, powinieneś być zadowolony. Hamulec trzyma parametry.

Edytowane przez Novis
  • Like 2