Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też jestem zwolennikiem innych kijów do jerka. Dlatego napisałem "jak trzeba" mając na myśli "jak nie ma wyjścia". Choć powiem Ci, że "miękkie" jerkowanie potrafi przynieść zaskakujące wyniki kiedy szczupaki leniuchują ;)

Tyle że "mientkim" kijem nie poprowadzisz energicznie a sztywną pałą tak i tak.

Tyle że "mientkim" kijem nie poprowadzisz energicznie a sztywną pałą tak i tak.

To oczywista oczywistość. Ale jeszcze raz: jeśli mogę zabrać tylko jeden kij a w planie jest używanie poważnych gum (od 100gr w górę) oraz jerkowanie klockami to wybieram długi, "mientki" kij do gum.

...u mnie jest taki wybór i tylko tyle ;)

Edytowane przez BOB
  • Like 4

Jako że dziś dostałem sms o paczce która najprawdopodobniej przyjdzie do mnie jutro a w niej znajduje się mój pierwszy multik, a dokładnie Daiwa Tatula 200 hl. Chciałbym was zapytać jaką wędkę byście mi polecili pod nią. Co do łowienia to w zdecydowanej większości będę łowił na gumy w gramaturach od 20g do 80g, jerki nie będą używane częściej niż 20% czasu łowienia. Po przeczytaniu forum z waszych opinii wynika że lepsza była by wędka z dłuższym dolnikiem oraz o długości +- 240cm. Czy ktoś z was byłby wstanie mi doradzić jakiś kijek. Zaznaczam że będzie to mój pierwszy zestaw na casta ale chciałbym żeby był porządny.

W zależności od budżetu Westin W3 lub W4  powercast do 80 lub 130g  oczywiście wspomniany Volatile pike do 90g też będzie świetny, ale westiny są lżejsze, moim zdaniem bardziej uniwersalne, lepiej leżą w dłoni i bardziej podpasują pod Tatulę(sprawdzone)

Do jerków osobny kij i nie ma co kombinować.

• Like 2

W3 lżejszy o 14 g. W4 są cięższe ( do 130 g). Z tą uniwersalnością bym polemizował. Na pewno do trolla z ręki będzie lepszy ABU. To wszystko jest subiektywne. Mnie akcja ABU zachwyca. Nie mówiąc już o kolorze blanku. A jak nawiniesz jeszcze na multik niebieską plecionkę, to..... bajeczka wizualna.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Czy jest jakiś argument użytkowy za dopłaceniem do nowszej/droższej wersji?

Dziękuję.

639,24 zł 58%OFF | 2020 nowy DAIWA TATULA SV TW 103 niski profil kołowrotek 7BB + 1RB kołowrotek wędkarski morski TWS SV szpula

https://a.aliexpress.com/_BUjanV

541,12 zł 57%OFF | 2017 nowy MODEL DAIWA TATULA SV TW niski profil kołowrotek 7 + 1BB TWS SV CONCEPT

https://a.aliexpress.com/_B1GBXD

Ja bym nie dopłacał, starsza wersja nie dość że tańsza to jeszcze ładniejsza, od strony użytkowej to zauważyłem że ta nowa ma częściowo osłonięte pokrętło docisku szpuli, w starszej całe pokrętło jest na wierzchu, znacznie wygodniejsze w obsłudze.

• Like 1

Państwo eksperci, prośba o poradę - pierwszy multik :)

Wytyczne:

- przynęty 90-150, pewnie zdecydowana większość do 120 gram, bardziej gumy niż dżerki,

- wędka - Quantum G-Force Shad&Swimbait 2,40m 35-150g,

- cena jest istotna, bo nie chce za bardzo inwestować w pierwszy multik,

- może być niskoprofilowy, może być okrąglak.

Z góry dziękuję za porady i sugestie.

Edytowane przez jakub75

Bez kozery powiem pińćset ;) A tak poważnie - im mniej, tym lepiej, ale rozumiem, że poniżej pewnych kosztów sie nie zejdzie :)

Tatula HD 200

https://pl.aliexpress.com/item/4000524947378.html

Abu C4 5601

https://www.redpike.pl/product-pol-4480--Multiplikator-Abu-Garcia-Ambassadeur-Classic-C4-5601.html

Osobiście brałbym Tatule, sklep sprawdzony.

Podziękował :) Mam pytanie, bo nigdy nic nie zamawiałem z Ali (takie dziwo) - tam jest szansa na jakąkolwiek respektowalną gwarancję?

• Like 1

Podziękował :) Mam pytanie, bo nigdy nic nie zamawiałem z Ali (takie dziwo) - tam jest szansa na jakąkolwiek respektowalną gwarancję?

Nie bierz Abu C45601 na pierwszy multik, wielu się przejechało - w tym ja. Tatula na pewno będzie lepsza na początek aczkolwiek do 120-150 gramów przydałoby by się coś w wielkości 300. 

Jeśli Tatula do gum to HL a nie HSL.

Edytowane przez godski
  • Like 2

A co jest nie tak z Abu C4? Mam takowy i bardzo go cenię.

Fakt, na początku bywały problemy i odstrzały się zdarzały, dlatego zasugerowałem koledze Tatulę.

Teoretycznie masz dwa lata gwarancji: http://jerkbait.pl/topic/84835-platforma-aliexpress-sprzęt-z-chin/?p=2845495

w praktyce to pewnie droga przez mękę i po gruzie, ja kupując multiki z Ali pogodziłem się z tym że nie mam gwarancji, w zamian mam np o 250-300 PLN tańszy młynek, a do tatuli gwarancja raczej nie potrzebna, nic się z tym nie dzieje przy normalnym użytkowaniu.

Jor czojs. ;)

• Like 1

Uczyłem się nim castingu i nie polecam. Ciężki i mało skuteczny system rzutowy, słaby hamulec, mała korbka. Korpus skręcany a nie robiony z jednego kawałka. Koło napędowe niewielkie i mało łożysk, zbyt pojemna szpulka.

Jako okrąglak mniej wygodny od Tatuli. 

Mnie strasznie źle w łapie leżał i miałem dużo odstrzałów - dopiero jak kupiłem Curado 201E to casting mnie wciągnął a multiki typu C45601 tyle że z terkotką służyły mi dzielnie do trolla. Teraz już nawet tam ich nie używam.

Też zaczynałem od okrąglaków rozmiaru 5000, 6000 wówczas jeszcze z dwoma ciężarkami w hamulcu. Hamulce mają mocne, oczywiście nie zatrzyma w miejscu suma idącego z nurtem, ale słabe nie są. Dla C4 Abu podaje 15 funtów i pewnie tyle ma. W każdym razie nie odczuwam niedostatków z tej strony. Rama nie jest monolitem, to fakt, jednak skręcane są tylko poliki. Na pewno nie gnie się nawet pod największym obciążenie.  Ambassadeur 650+ nie miał żadnego łożyska kulkowego, wstawiłem mu  dwa do szpuli bo więcej mu nie potrzeba. Worm chodzi na tulejach i mimo upływu lat nie widać jakiegokolwiek zużycia. Rzuty są łatwe i przyjemne, ruchomy wodzik to zapominane już coraz częściej dobrodziejstwo dla cięższych konstrukcji. Ten druciany ma jeszcze dużą zaletę na mrozie, gdyż może być znacznie łatwiej od innych odlodzony. Leje miód na moje serce przy rzutach i odjazdach ryb.
No i kwestia pojemności szpuli. Na szczupaka może rzeczywiście nie musi być tak pojemna, ale przecież na szczupakach świat się nie kończy...
Na koniec kwestie ergonomii z mojego punktu widzenia. Wielkość, masa (nie taka znów wielka) i kształt nie przeszkadzają mi zupełnie nawet w wielkości 6000. Mała korba zdecydowanie pasuje, nie lubię machać po wielkim okręgu dłonią. Oczywiście sytuacja się zmienia przy przynętach dających duży opór i samym holu. Ale do tych zastosowań mam jeszcze jedną starą zabawkę z dorabianą przekładnią (ze stali stopowej i brązu) o przełożeniu 4:2 (jeśli dobrze pamiętam).
Czy do pierwszego zestawu te multiki można polecić? Nie wiem, na pewno nie są uniwersalne,  jednak na pewno warto przedstawiać swoje spostrzeżenia z których później zainteresowani mogą skorzystać.

• Like 4

Nie bierz Abu C45601 na pierwszy multik, wielu się przejechało - w tym ja. Tatula na pewno będzie lepsza na początek aczkolwiek do 120-150 gramów przydałoby by się coś w wielkości 300. 

Jeśli Tatula do gum to HL a nie HSL.

Uczyłem się nim castingu i nie polecam. Ciężki i mało skuteczny system rzutowy, słaby hamulec, mała korbka. Korpus skręcany a nie robiony z jednego kawałka. Koło napędowe niewielkie i mało łożysk, zbyt pojemna szpulka.

Jako okrąglak mniej wygodny od Tatuli. 

Mnie strasznie źle w łapie leżał i miałem dużo odstrzałów - dopiero jak kupiłem Curado 201E to casting mnie wciągnął a multiki typu C45601 tyle że z terkotką służyły mi dzielnie do trolla. Teraz już nawet tam ich nie używam.

• Like 2