Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Z tymi odstrzałami to prawda. Tu lepiej mieć dobra gruba linkę. Do takiej mocy kija przypon i tak nie będzie pewnie jakiś cieniutki tylko kawał tytanu lub 1 FC. Więc plecionka powinna być odpowiedniego rozmiaru i o zwartej konstrukcji żeby nie miała tendencji do zakleszczania na szpuli.

Edytowane przez Łowca.b

Ten mpp2 do 80g to kawal pały jest. Kiedys używałem takiego i dwa slidery poleciały w siną dal. Szkoda że to wersję tonące były. A co do grubości plecionki, a jej moc to raczej w dobrych firmach idzie to w parze. Można to porównać trochę do blankow, są blanki co mają w opisie że są mocne załóżmy 20lb ale mają dość cienkie ścianki i na takim kiju poradzisz sobie bez problemu z dużą rybą, ale już siłując sie z zaczepem bo to przeciez 20lb. Możesz kij połamać. A taki sam blank 20lb tzw. Gruboscienny w takiej sytuacji pewnie wyrwie ten zaczep i najwyżej uchwyt zatrzeszczy troszeczkę. To samo według mnie dotyczy plecionek. Jedne będą miały opis 20lb i niby grubość 0.12 A inny producent swoją 20lb opisze jako 0.20 Wybór zawsze leży po stronie kupującego. Ale jak się nie ma wprawy w używaniu castingu to ja osobiście odradzam linki cieńsze niż 0.30 bo kosztuje to nad wodą sporo nerwów a i często sporo kasy w postaci utraconych przynęt wywołanych odstrzelaniami i brodami. A im plecionka cieńsza to gorzej ja rozplatać. Więc co się wtedy robi? nożyk i ciach parę metrów plecionki. Ja od siebie życzę powodzenia w castingu bo to naprawdę fajna zabawa jak się już trochę to zrozumie.

To wazniejsza będzie grubość czy wytrzymałość? Ja 40lb a jest stosunkowo cienka (chyba 0,23).

0,23 to raczej 20 lbs.

A do przynęt 30-60g wystarczy pletka 0.21 czy też za cienko?

Kije mam dwa dam yagi 12-53 i mpp2 do 80g, w sumie nie wiem który wybiorę.

Zaznaczę, że w tym sezonie będą pierwsze rzuty castem (nie licząc tych na podwórku na śniegu)

To zależy... Grubość linki (przy założeniu jej wysokiej jakości) będzie raczej wystarczająca, ale należy dobierać ją także pod kątem innych czynników. Chociażby przewidywanych ryb, siły nurtu, głębokości i szybkości prowadzenia (opadu) a także wiatru. Nie bez znaczenia jest także czasem temperatura otoczenia, zmuszająca do przejścia na żyłki (które ja osobiście lubię i polecam).

0,23 to raczej 20 lbs.

To zależy... Grubość linki (przy założeniu jej wysokiej jakości) będzie raczej wystarczająca, ale należy dobierać ją także pod kątem innych czynników. Chociażby przewidywanych ryb, siły nurtu, głębokości i szybkości prowadzenia (opadu) a także wiatru. Nie bez znaczenia jest także czasem temperatura otoczenia, zmuszająca do przejścia na żyłki (które ja osobiście lubię i polecam).

Varivas Avani Casting max power PE 2.5 - 40lb

A do przynęt 30-60g wystarczy pletka 0.21 czy też za cienko?

Kije mam dwa dam yagi 12-53 i mpp2 do 80g, w sumie nie wiem który wybiorę.

Zaznaczę, że w tym sezonie będą pierwsze rzuty castem (nie licząc tych na podwórku na śniegu)

Przy kiu W3 powercast 20-80, fine braid 0,16 w zupelnosci wystarcza, i w miarę tanio wychodzi. Moim zdaniem to taki złoty środek pomiędzy mocą a gruboscią. Na ten sezon wziąłem za namową kolegi @Novis Kastking Superpower 20LB, I czuję że był to słuszny wybór. Edytowane przez drChlubicz
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Panowie pytanie początkującego: którym multiplikatorem uzyskam dalsze odległości rzutowe? Steez SV TW SHL czy Shimano Antares DC? Przynęty do 30-40g. Który model pozwala na mniej stresowe używanie i mniejsze prawdopodobieństwo splątań? Mam Calcutte DC i szukam jeszcze jakiegoś niskoprofilowca. Rozważam tylko te dwa modele i proszę o opinie na ich temat. Pozdrawiam

Mam tego westina, do przynęt które wymieniłeś będzie za mocny, canibal 15 jeszcze ok, ale 12 cm guma nie poleci za daleko, chyba że jak kolega pisze, dopalisz go solidną główką, albo zamierzasz łowić ciężej a te canibale to minimum. W przeciwnym razie, celuj w coś do 40-50g

Mam tego westina, do przynęt które wymieniłeś będzie za mocny, canibal 15 jeszcze ok, ale 12 cm guma nie poleci za daleko, chyba że jak kolega pisze, dopalisz go solidną główką, albo zamierzasz łowić ciężej a te canibale to minimum. W przeciwnym razie, celuj w coś do 40-50g

Właśnie tego się obawiałem, że gumy 12cm za daleko nie rzuci. Może byś polecił jakiś kij ?

A może Westin w3 powerstrike 20-60 ?

Edytowane przez Jerk1987

Potrzebuję porady w zakupie kija. Łowię z brzegu i chciałbym, aby kij obsługiwał przynęty cannibal 12cm i 15cm. W oko wpadł mi kij Westin W3 powercast 20-80. Czy da radę ten kij z cannibalem 12 cm ? Może coś innego w cenie do 500zł ?

A może coś takiego, ale w łapie tego nie miałem:

Konger STREETO CASTER UPTIDE H214 214/10-45g

tylko nie wiem czy nie za krótki, ale ten powerstrike też widzę króciaki.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

Jak na kijek castingowy, 214 cm to już "długi", a co najmniej średnio długi. Zważ, że generalnie seryjne wędziska castingowe, najczęściej mieszczą się w długościach 180-230cm. Osobiście wędkuję też wyłącznie z brzegu, długość moich wędzisk mieści się w zakresie 168-245cm i nie narzekam.

Ps

Ten długości 245cm to wklejka - szczytówka 30cm.

Edytowane przez Alexspin

Jak na kijek castingowy, 214 cm to już "długi", a co najmniej średnio długi. Zważ, że generalnie seryjne wędziska castingowe, najczęściej mieszczą się w długościach 180-230cm. Osobiście wędkuję też wyłącznie z brzegu, długość moich wędzisk mieści się w zakresie 168-245cm i nie narzekam.

Ps

Ten długości 245cm to wklejka - szczytówka 30cm.

Nie zgodzę się ze kijek castingowy 2,14 to długi jak na casta. Kije do miotania ciężkich gum to najlepiej jak dla mnie 2,50 - 2,80, do lżejszych powiedzmy do 100 gramów minimum 2,40 jak dla mnie. 

• Like 4

Z mojej strony mogę polecić Dragon Proguide-X wersje do 60gram (tak naprawdę w moim odczuciu ogarnia w komforcie do 45gram). Mam też wersje do 90gram i tej uzywałem najwięcej w poprzednim sezonie. Ogarniał gumy 10cm+5gram bez problemu (mniej nie rzucałem) , gumy 14-16cm smukłe z obciażeniem do 15-20gram to jego żywioł. Komfort kończył się na Fatso 10s. W brew cw i akcji deklarowanej przez Dragona to kij o bardzo głebokim ugieciu, ale dosyć szybki i czuły. Jednak górne cw moim zdaniem sporo zawyżone. Ja osobiscie w obu patykach przedłużałem dolniki bo jak dla mnie są za krótkie (każdy lubi po swojemu ). Szczególnie jeżeli operowałem w górnych granicach CW.

Ciężka sprawa widzę, aby dobrać coś fajnego. Chyba pójdę w powercasta 20-80 i przeznaczę go na gumy minimum 15cm.

W tej roli sprawdzi się wyśmienicie, z kijów które posiadam najbardziej lubię wlasnie ten. Jakbyś się zastanawiał nad młynkiem do niego to ja podpiąłem Tatule HD 200 i jest bajka, na Ali są za ok 500 PLN.

W tej roli sprawdzi się wyśmienicie, z kijów które posiadam najbardziej lubię wlasnie ten. Jakbyś się zastanawiał nad młynkiem do niego to ja podpiąłem Tatule HD 200 i jest bajka, na Ali są za ok 500 PLN.

Mam już Abu Garcia ambasador 5601 do tego kija. Sprzęt będzie chyba ok tylko mało ryb coś na tych naszych wodach.