Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów  z doświadczeniem w castingu.

Dawno temu kupiłem  w Niemczech  Abu Ambasadeur 5600 AB z systemem antysplątaniowym.

Po kilku próbach nad wodą stwiedziłem, że to nie moja bajka i multik trafił na półkę.

Dzisiaj zastanawiam się czy jest sens wrócić do prób  opanowania tej techniki, czy też lepiej dać sobie spokój i próbować sprzedać zbędną zabawkę.

Jestem ciekawy opini fachowców operujących  multipikatorami.

Za wszelkie opinie z góry dziękuję.

Dawno temu kupiłem  w Niemczech  Abu Ambasadeur 5600 AB z systemem antysplątaniowym.

Po kilku próbach nad wodą stwiedziłem, że to nie moja bajka i multik trafił na półkę.

Dzisiaj zastanawiam się czy jest sens wrócić do prób  opanowania tej techniki, czy też lepiej dać sobie spokój i próbować sprzedać zbędną zabawkę.

Zawsze jest sens spróbować. Różnica pomiędzy spinem, a castem jest taka, że cast jest bardziej hmmm specjalizowany. Multiplikator, który posiadasz to sprzęt do większych i cięższych przynęt. Nie pobawisz się tym roundem przynętami poniżej 10 gram. To znaczy pobawisz tylko frajdy nie będzie, a rozczarowanie.

• Like 1

Abu jak dla mnie nie jest dobry do nauki casta, miałem na początku swojej przygody za castem. Abu Revo i Curado E były później i było o niebo lepiej.

Nie zgodzę się ze kijek castingowy 2,14 to długi jak na casta. (...)

Pisałem że jest

"długi", a co najmniej średnio długi
pod kontem asortymentu oferowanego w handlu. Ja też do przynęt ponad 25g używam tego mojego najdłuższego 245cm. Znalezienie w handlu kijka 280cm to los szczęścia, zbliżone długości (240-275cm) oferuje w swoim katalogu JAXON w serii Grey Stream, ale nie słyszałem, żeby były szczególnie polecane.

Dość szeroką gamę dobrych wędzisk castingowych oferuje DRAGON, ale przeważającą długością jest 198cm.

Długich wędzisk brakuje w ofercie zdecydowanie. Sam używam, w zależności od potrzeb, kije o długościach 180 do 275cm. Tych długich (259 - 275 ABU, Shimano) mam trzy sztuki (do różnych zastosowań i przynęt), a jeszcze czasem na dużej rzece odczuwam brak dłuższego 320-360.

Oczywiście, gdy tylko mogę, wybieram kij możliwie krótki. Posuwam się w tym nawet do czynów niesłychanych - ośmielam się (w niektórych rzecz jasna warunkach) łowić bolenie kijem 180cm!

Jeśli jednak miałbym mieć tylko jedno w miarę uniwersalne wędzisko, to na dużą rzekę i jezioro wybrałbym długość 240cm (w zasadzie nie używam jerków). Jednak z czasem nieuniknione będzie dokupienie wędzisk zarówno krótszych jak i dłuższych.

• Like 1

Z mojej strony mogę polecić Dragon Proguide-X wersje do 60gram (tak naprawdę w moim odczuciu ogarnia w komforcie do 45gram). Mam też wersje do 90gram i tej uzywałem najwięcej w poprzednim sezonie. Ogarniał gumy 10cm+5gram bez problemu (mniej nie rzucałem) , gumy 14-16cm smukłe z obciażeniem do 15-20gram to jego żywioł. Komfort kończył się na Fatso 10s. W brew cw i akcji deklarowanej przez Dragona to kij o bardzo głebokim ugieciu, ale dosyć szybki i czuły. Jednak górne cw moim zdaniem sporo zawyżone. Ja osobiscie w obu patykach przedłużałem dolniki bo jak dla mnie są za krótkie (każdy lubi po swojemu ). Szczególnie jeżeli operowałem w górnych granicach CW.

Jakie Twoim zdaniem jest rzeczywiste cw (góra i dół) wersji do 90 gram?  Szkoda trochę że to taki króciak bo z powyższego opisu podoba mi się.

Dla mnie komfort kończył się na 60 gramach ( skupionej przynety typu Salmo Fatso) , a najniżej rzucałem cannibal 10cm +głowka 5gram. Ciekawym patykiem też może być Shimano BeastMaster EX w wersji do 50Gram (wydaje mi się, że cos takiego było) . Mam wersje do 70gram i super kijek ,dużo mocniejszy od Dragona, ale dół to tak guma 12cm + głowka 7-8gram u mnie zaczynały się normalne rzuty. Dlatego słabsza wersja byłaby pewnie OK tym bardziej ze jest troche dłuższy od Dragona.

Bardzo fajnym, uniwersalnym kijem jest wg mnie  PROREX XR BAITCAST CRANK 240/28-56g. Macha ładnie od 15 gr łącznej masy i do 60 tak z dużą dozą pewności. Jak musiałem podać gumę 70 gram też poszła ale nie machałem "na full" więc podaję jako max tego co kij wytrzyma.

Przeszedłem przez ostatnie dwa lata długą drogę i przełowiłem sporo wędek (na szczęście pożyczonych:) szukając uniwersalnej. Została Daiwa.

Edytowane przez MatB

• 2 tygodnie później...

Cześć, szukam kija tylko pod jerkbaity do łowienia z brzegu, 2 częściowego, ma współpracować z Abu revo beast 41, przynęty do 100g (głównie slider 12, Fatso 14, Sweeper 14 i 17, Jack 18 itp), mam 190cm wzrostu. Co do ceny, najlepiej 300-500zł, aczkolwiek mogę dołożyć 100-200zł za coś naprawdę wartego swojej ceny. To mój pierwszy cast.

• Like 1

https://pl.aliexpress.com/item/32854522859.html

Bardzo dobrze zbrojony z bardzo dobrych komponentów. Ogarnia spokojnie 110gr. Klasyczna, mocna jerkówka z głębokim ugięciem pod dużym obciążeniem.

Ja do tego kija zamówiłem to

https://pl.aliexpress.com/item/32823273596.html?albagn=888888&src=google&albch=search&acnt=479-062-3723&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=12578223320&albag=117955685885&slnk=&trgt=aud-30186416528:dsa-421220497084&plac=&crea=507694761754&netw=g&device=c&mtctp=b&memo1=&albbt=Google_7_search&aff_platform=google&gclid=Cj0KCQjwjPaCBhDkARIsAISZN7S_BcZZbF-RFu47ZcIpuVNOI-2TQGUO3aR7R2jBz15clioTNBcJi94aAhs_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

ale co do oceny, to się wypowiem dopiero po odbiorze choć wydaje mi się, że wygląda sensownie

(została jedna sztuka na lewą rękę w Hiszpanii a więc można liczyć na szybka dostawę)

Edytowane przez BOB
  • Like 1