Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw castingowy

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Wydoroślej i idź na normalne ryby, szkoda życia na plecionki PE 0.8 :P

Nie przesadzaj ... Solidne np. japońskie PE 0.8 to w dobrych rękach kawał liny i na nieduże rzeczki np. Jeziorkę więcej nie potrzeba, alle każdemu według potrzeb ...

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Panowie szukam kija pod sandacza do połowu z łódki i z brzegu, myślę nad długością max 2.40.

Masa całkowita przynęty od 7 gr do 35 kijek do opadu, sparowany będzie docelowo z Tatulą 100 type r lub zwykła setką. Budżet za samego kijka 600 zł jak bedzie coś ciekawego to sķłonny jestem coś tam jeszcze wygrzebać. Polecacie coś ? W wątku wszyscy szukają kija pod jerki, a takowy już mam.

Kilka razy już podchodziłem. Teraz już na sto procent próbuje casta. Na pierwszy strzał szczupaki na gumy 15-18cm, jerki typu Slider 10cm. Wędkę jaką wybrałem ABU GARCIA BEAST X PIKE 213CM / 20-70G. I mam pytanie jaki multik do tego? Budżet najlepiej okolice 500zł do czegoś lepszego mogę ostatecznie dopłacić.

• Like 2

Jak bardzo, lub też ile procentowo osłabia się moc hamulca? Zakładałem terkotki do aby revo beast 41, revo beast X 41 i do daiwy tatula 200, nie zauważyłem zbytnio jakiejś różnicy lub żeby hamulec nie dawał rady. Być może w jakimś nieznacznym stopniu jest słabszy ale nie bardzo rozumiem w czym to przeszkadza. Nie mam sprzętu żeby to sprawdzić co do jednego grama. Sprawdzałem tylko przed,jak i po założeniu terkotki,ręką ciągnąc na siłę za plecionkę co jakiś czas dokręcając hamulec. Uważam że jeżeli hamulec działa nadal płynnie w pełnej regulacji a gdy dokręcimy na max to trzyma na mur beton to co więcej chcieć? Życzę sobie i każdemu szczupaka który dałby radę hamulcowi w bestii z założoną terkotką czy jak by tego nie nazwać. Ale być może jestem w błędzie, więc jak ktoś ma jakieś precyzyjne pomiary przed i po założeniu to chętnie zobaczę wyniki.

• Like 3

Czy wykonalnym jest zadanie znalezienia kija w cascie od powiedzmy 40-50g do 100-150g. Sztywny szybki ale żeby nie był pałą od miotły ? Pod sandacza i szczupaka na ciężko.

Tak na szybko wpadł w oko Abu Rocksweeper 50-140g. Ktoś użytkuje może ?

Mam z tej serii 2 patyki w spinie i dla mnie to jest prima sort.

Gdzieś na horyzoncie tli się pomysł wejscia w casting ale właśnie pod większe kotlety.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

I ja stanąłem przed tym problemem. Co kupić na pierwszy zestaw castowy... Miałem okazję porzucać SG4 80-130g i 13Fishing (ale modelu nie pamiętam). Na razie tylko pod gumy.

Wezme chyba SG4 60-110g i coś z Daiwa/Law's. Po co mi to było... :D

Buduj zestaw taki na jaki łowisz najczęściej. Nie prawdą jest, że zaczyna się od rzucania klockami... Ja takowymi nigdy nie rzucałem, od razu zacząłem od BFS ;] bo tak łowiłem

spiningiem. To daje ci motywacje i porównanie jednej i drugiej metody w łowieniu które lubisz i gramaturze przynęt.

• Like 1