kryst Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Myślę, że to pytanie muszę skierować do Kolegów Rod-Builder'ów i Innych Szanownych Znawców tematu. W jednym z poprzednich wątków Kolega pytał o blank do polowania na bolenie, klenie i jazie. Klenie i jazie mam już obsłużone a pomyślałem o innej konfiguracji - kijek do połowu boleni i brzan. Ciekawi mnie, czy polowanie na te dwa gatunki da się obsłużyć jednym kijkiem.Gdzie? Wisła, Narew, San, może Pilica.Długośc? Tak około 3 metrów.CW? do 1oz.Akcja? Tutaj mam problem Kijek prawie travel - 3 części - pod multika lub stałoszpulowca, bez różnicy (chociaż wolę multik )Aha, jeszcze jedno! Kijek musi być lekki.Nie interesuje mnie fabryczny kij, chyba, że naprawdę suuuuper.Co o tym myślicie?Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Ciekawe pytanie. Jeżeli te brzany będziesz łowił na Pilcy to jakoś rozumię. Natomiast co zrobisz jak pojesziesz na barwenę nad Wisłę. Rzeka szeroka, a ty tylko 3 metry. Co zdziałasz takim kijeczkiem castingowym. Powiedzmy jak będzie wększy krzak albo skarpa? Strach pomyśleć!!! Tam u was rzeka od Modlina do Wocławka szeroka jak jasna cholera. Może gdzieś w Warszawie sprzedają castingi 4 częściowe z dopalaczem? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Przepraszam @Thymalus, ale nie jarzę o co Tobie chodzi. Kij 3 częściowy pod casta mam, na łososie. A długość jest dyskusyjna. Myślałem, że Ktoś powie mi, że sorry kolego, ale twój pomysł jest niedorzeczny i to bym zrozumiał. Niestety Twojej wypowiedzi nie rozumiem, szkoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Żartowałem kryst@Po prostu chodzi o to, że w castingu nie stosuje się tak długich kiji. W zwykłym spiningu to stosują, Sam kiedś taki maiłem ale to było dawno.3m kij na łososie to stosują na północy Europy. Tam są szerokie rzeki i dużo wystających kamieni. zacięty łosoś ma tendencję wracać do morza i wtedy trzeba podnieść wysoko kij, żeby linka nie tarła po kamieniach bo ryba się zepnie.U nas nie ma szerokich rzek ani kamieni. Rzeki łososiowe są wąskie i relatywnie głębokie. Dodatkowo na brzegach często rosną drzewa, które przeszkadzają w operowaniu długim kijem castingowym.Więc to nie jest żaden argument, że masz taki kij. Z tego nic nie wynika. Kij castingowy powinien być krótszy. Ale możesz sobie zamówić jaki chcesz tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Thymalus, Moje pytanie zrodziło się z takiej sytuacji: rzeka, stoję w wodzie obławiając daleki przelew, bez sukcesu, w zasięgu rzutu jest też rynna, może nawet kamienista. Zmiana przynęty i próba sprawdzenia, co tam się dzieje. Tak to pamiętam. Jeśli chodzi o długi kij łososiowy, to lubię techniką połowu z muchą tubową (taki skandynawski boczny trok) i długi kij jest dla mnie bardziej poręczny. Ot, i wszystko! Aha, 3 części wynikają z poręczności w transporcie. Dawno, dawno temu widziałem piękne travel'e (spinn) w ofercie Hardy. Ale to przyszłość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Rozumię. Wiem co to jest mucha tubowa. Do tego jak nazwałeś skandynawskiego bocznego troku potrzebna jest jeszcze laska tyrolska. Czyli obciążenie. W/g ich przepisów musi to być jeszcze ekologiczne czyli rozpuszczać się w wodzie.Na swój sposób jesteś człowiekiem szczęśliwym jeżeli 3 metrowym kijem rzuca ci się poręcznie. Niekiedy mam do testowania takie różne kije castigowe, które są dłuższe niż normalnie to rzuca mi się bardzo niewygodnie.Jeszcze z tymi częściami. Travele są rzadkie bo jest to trudna konstrukcja. łatwiej jest zaprojektować i zrobić kij 4 częściowy.Na rynku jest fajny travel HM80 IronLord o długości 2,9 metra i c.w. 14-50 gram.Na duże brzeny może to być dobry kij. Jest niestety w wykonaniu pod spining ale można się dogadać i zamówić w wersji castingowej. Jeżeli długość ci nie przeszkadza to może spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Nie radzę kupować kija polecanego przez Thymalusa Brzany ,czy to w Wiśle ,czy w Narwi będziesz łowił małymi wobkami i taką pałą nic nie zdziałasz.Bolków też tym komfortowo nie połowisz ,wiec zda Ci się na nic Dobej klasy blank o mocy 17-20lbs załatwia tu sprawę.Dobry pomysł miał @Gumofilc, Talon MXF2 2,75m 20lbs.Poślesz tym lekką przynęte wystarczająco daleko a i mocy wystarczy na sporą rybę w nurcie. Myśle ,że któryś z naszych zbrojmistrzów znajdzie podobny kij w wersji travel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witaj, a może coś takiego, tylko nie wiem czy nie zamala cw. jak na twoje potrzeby. http://www.allegro.pl/item307775090_spinning_composite_devel opments_exclusive_travel.htmlOstatnio mialem w ręku kijek CD 4-14 gr 2.85 poprostu bajeczka, a myślę że i ten może być fajny.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Myślę, że to pytanie muszę skierować do Kolegów Rod-Builder'ów i Innych Szanownych Znawców tematu. W jednym z poprzednich wątków Kolega pytał o blank do polowania na bolenie, klenie i jazie. Klenie i jazie mam już obsłużone a pomyślałem o innej konfiguracji - kijek do połowu boleni i brzan. Ciekawi mnie, czy polowanie na te dwa gatunki da się obsłużyć jednym kijkiem.Gdzie? Wisła, Narew, San, może Pilica.Długośc? Tak około 3 metrów.CW? do 1oz.Akcja? Tutaj mam problem Kijek prawie travel - 3 części - pod multika lub stałoszpulowca, bez różnicy (chociaż wolę multik <_< ) Aha, jeszcze jedno! Kijek musi być lekki. Nie interesuje mnie fabryczny kij, chyba, że naprawdę suuuuper. Co o tym myślicie? Dzięki! Witam, Jest tylko jedno rozwiazanie, szczegolnie jesli kij ma miec trzy metry i trzy czesci. Talon VI+ 10' 3/4 oz :D Taka wedke mialem na zlocie nad Bugiem w lecie. Wyholowala kilka ladnych brzan w UK, bolkow tutaj nie ma ale trzy sztuki wyciagnelem na Bugu podczas krotkiego pobytu. Mocno polecam. Grube scianki duzy zasas mocy- spokojnie rzucalem 28 gramowymi przynetami. Poradzi sobie z najwiekszymi nawet okazami tych gatunkow. Bujo Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 @Doświadczeni Koledzy! Super dzięki, powoli zaczyna mi świtać. Zgodnie z poradą Thymalus'a nastawiam się na spinning. @Bujo - chyba trafiłeś w 10-tkę! z tym blankiem. Podobnie @ Maciejowaty. @AdamP - bardzo ciekawa propozycja, choć trochę za mały cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 ...Dobry pomysł miał @Gumofilc, Talon MXF2 2,75m 20lbs. I pomysl dalej jest dobry... ...kijek zostal obrzucany ostatnio w kilku konfiguracjach przelotkowych. Powinno byc znosnie jesli chodzi o pdst problem czyli rzucanie niewielkimi woblerkami na lince rzedu 15LB na spora odleglosc. Na bolenie tzreba w tym rozwiazaniu zrezygnowac z potezniejszych wabikow bo inaczej szczytowka zawiaze sie na supel... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witam, @ Gumo, Masz racje, kijek jest na prawde fajny tyle ze brakuje mu jednej czesci, jak chcial autor :D Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Nie mozna miec wszystkiego... Ten opisany kijek to i tak juz jest niezly odpal....szczytowka 1,8mm a dolnik tez 1,8 ale grubosc scianki.Nie wiem czy to w ogole byloby mozliwe w 3 czesciach.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 @Gumo, A gdzie można Twój kijek zobaczyć? Masz może fotkę? Jeśli tak, to z góry dziękuję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Zobaczyc...moge kiedys wziac jak bedzie spotkanie. Kijek jest w fazie zamocowania wszystkiego na plastry... <_< ....ale zdjecie nic nie da nawet jakby byl gotowy. O zbyt wysublimowane walory idzie... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Hej @Thymallus.A jaki kij polecałbyś na nasze trocie, jakiej długości precyzując pytanie do multika a jekiej do korby.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witaj Januszu Z twoich postów wiem, że już masz kij na trocie tak pod korbę jak i pod casting. Więc porady nie potrzebujesz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witam, @ Thymallus Mozesz mi podpowiedziec jak wlasnie jest z dlugimi lososiowymi ( mam na mysli nawet 3.20 m) kijami pod multik? Na moich rzekach w UK jest bardzo duzo wolnego miejsca do rzutow i cos takiego szczerze powiem by mi pasowalo- chodzi o pewnosc holu na multiku jesli zachaczy sie jakas lokomotywa. Nigdy nie mialem czegos takiego w reku ale choza po glowie rozne mysli :D Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 @ ThymallusMozesz mi podpowiedziec jak wlasnie jest z dlugimi lososiowymi ( mam na mysli nawet 3.20 m) kijami pod multik? Na moich rzekach w UK jest bardzo duzo wolnego miejsca do rzutow i cos takiego szczerze powiem by mi pasowalo- chodzi o pewnosc holu na multiku jesli zachaczy sie jakas lokomotywa.Bujo Witaj Bujo Nigdy nie łowiłem nad twoimi rzekami w UK. Dziwię się dlaczego wysłasz pytanie na kontynent w sytuacji, kiedy masz na miejscu tyle klubów łowiących salmonidy. Poza tym nie wiem czy w Londynie tak często biorą na casting. Chyba trzeba by podjechać gdzieś do Walii lub na północ do Szkocji. Popytaj się na miejscu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witam, @ Thymallus, Dziekuje za cenne porady. Kluby znam dobrze podobnie jak rzeki, w ktorych wystepuja lososie. W Londynie faktycznie nie lapie sie ich na casting chociaz znam straszego pana, ktory zlowil ich juz kilkadziesiat na Tamizie ( przez wiele lat). Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Kryst ja ostatnio strasznie napaliłem się na Composite Development. Jest taki jeden piękny blank boleniowy. Myślę, że na brzanę byłby też dobry. Myślałem o castingu zbudowanym na tym blanku ale ... wybiorę jednak spinning. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Remek, A co, bardziej konkretnie, masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejv Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Witam!DO thymalus Czesto czytam Pańskie wypowiedzi i równie czesto kręce wtedy nosem, ale nie podważam Pańskiego zdania. Teraz jednak muszę Panu powiedzieć, że polecanie czegokolwiek ze znakiem HM80 to ryzykowna sprawa. Zwłaszcza w Krakowie! Te wędki - z całą odpowiedzialnością za swoje słowa - składają ludzie którzy nie maja pojecia o tym fachu!! Kije zrobione dla klubu Głowatka leżą w wiekszości za szafami nabywców połamane. W moim stopka przelotki zrobiła pod omotka dziure w blanku. A Zdzisław Adamczyk nie dawno złamał ten szmelc, po raz wtóry, przy zacięciu ryby!! Prosze Pana proszę wazyć słowa i nie ufać reklamie bezgranicznie. w razie odmiennych pogladów zapraszam na konwersacje z uzytkownikami do Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Dobry wieczór Panie Dawidzie. Nie za bardzo rozumię dlaczego Pan adresuje te pretensje do mnie. Ja nie produkuję tych czy też innych wędek. Zawodowo zajmuję się zupełnie czymś innym.Jeżeli są w/g Pana takie niedobre to kup Pan sobie inny dobry kij. Nie rozumię pretensji, a zwłaszcza do mnie. Proszę napisać/skierować swoje żale do producenta. W ogóle nie rozumię dlaczego w takim razie tak wybitni wędkarze biorą te kije do ręki. Skoro cała kupa leży połamynych za szafą to może świadczyć tylko w waszej ignorancji bo inaczej nie umię tego wytłumaczyć. Jeżeli mnie by się notorycznie łamały jakieś wędki to bym wymienił model albo producenta. To oczywiste. Widziałem się podczas ostatniej bytności na głowatkach z Grzegorzem Buławą i nic mi nie mówił o tym waszym bałaganie za szafą. A gdzie stoi ta szafa?Ze swojej strony mogę jedynie zasugerować Panu zakup nowej wędki od innego producenta. Można zamówić na Starowiślnej albo w Barwenie. Może nawet uda się Panu kupić taniej.W Krakowie służbowo byłem wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Witaj @ThymallusJa wiem, że Ty wiesz jakie mam kije do trociowania, moje pytanie dotyczyło bardziej tego co Ty polecasz na nasze rzekigłównie w kontekście Twojej wypowiedzi nt. długości, że na naszych wodach to nir potrzebne długi raczej na północy itd.Chciałbym znać Twoje doświadczenia w temacie i parametry wędziskktóre uważasz za sensownie dobrane na polskie łowiska.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi