Skocz do zawartości

Boleń, brzana - jaki blank?

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...

Panowie, kilka lat minęło, może macie jakieś nowe typy do połowu brzan na rzekach typu Dunajec i woblery do 6cm? Obecnie używam SP962XUL, ale chciałbym coś z większym zapasem mocy. Zastanawiam się nad ISS1142L.

Ja niedawno zrobiłem na blanku FA SLXF10010-2N.

• Like 1

Panowie, kilka lat minęło, może macie jakieś nowe typy do połowu brzan na rzekach typu Dunajec i woblery do 6cm? Obecnie używam SP962XUL, ale chciałbym coś z większym zapasem mocy. Zastanawiam się nad ISS1142L.

Mam iss1142L i mogę polecić, super blank, ma sporo mocy, niemniej dość mocną szczytówkę, która niespecjalnie poda najmniejsze woblerki ale 6cm wobler będzie już ok. Wędka wychodzi lekka, fajnie zbalansowana...

• Like 1

Akurat do Warty to mam daleko i nie łowię w niej, mieszkam na Warmii. Używam tylko plecionek z przyponem żyłkowym. Kij spokojnie poradzi sobie z sdr 5cm w nurcie. Raczej nie ma blanku 10lb 9'6, który jest równie stabilny i lekki jak infinity. Jest to szybki kij i wystarczająco sztywny. Świetna proporcja mocy szczytówki i dolnika, czuć sprężystość przy podaniach, w ostatnim momencie oddawania energii, blank przyspiesza tym samym dopala przynętę, która w konsekwencji leci dalej niż w przypadku blanków oddających energię płynnie. Podobne zjawisko notowałem w niektórych modelach CTS czy CD NZ BR. Naturalnie w każdym calu jest to Lamiglas i ma cechy XSH ale wysoce wyśrubowane.

• Like 1

Możesz coś więcej napisać? Łowisz na Warcie wnioskując po lokalizacji? Używasz żyłki czy plecionki? Jak sobie radzi w rzecznej rynnie z woblerem typu SDR 5cm np.?

Łowię nim stosunkowo krótko,głównie dorado stick 5,5cm oraz blagierem 3,5cm na plecionce.W rynnie o dużym uciągu szczyt delikatnie się poddaję i fajnie przekazuje pracę wobka.Wg mnie bardzo czuły blank,gnie się po całości.Bardzo dobrze trzyma rybę.Dopalając sticka 5 śruciną ok.1g przerzucam na luzie prawie całą Wartę w środkowym biegu.

Edytowane przez Sławek77
  • Like 3