kulako Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Łowię sandacze na kopyta 5 i 6 cali, jednak mam sporo pustych brań i obcinek ogonków. Myślę więc o dozbrojce, tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Moze zmniejsz rozmiar i bedzie oki,dozbrojka to tylko dodatkowa plątanina itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Łowię głównie na gumy z tego powodu, że są uzbrojone jednym hakiem co w dużym stopniu minimalizuje kontuzje złowionych ryb i ułatwia ich uwalnianie.Piotr pisze słusznie, zmniejsz przynętę, albo łów na duże i przyjmij, że te niezacięte były za małe . Z pozdrowieniami,drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Łowie 6-tkami szczupaki.Do tego główka big game plus kotwica na dozbrojce przy dupce.80% złowionych szczupaków siedzi właśnie na dozbrojce.Jak ją zrobić?Linka stalowa,zaciski i kotwica.Bardzo łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Łap link https://www.google.pl/search?q=dozbrojka&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.52164340,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.CQsooEYev9Y.O&biw=1024&bih=667&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=tOs2Ut_EJKOn4gTZzoGIBw#facrc=_&imgdii=_&imgrc=uJITYyrRX8ff5M%3A%3B-OAeqe4P2KfR4M%3Bhttp%253A%252F%252Fextreme-fishing.pl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2009%252F05%252Fdozbrojka2.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fextreme-fishing.pl%252Fdozbrojki-w-gumowych-przynetach%252F%3B760%3B570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 6-stki to dość duże gumy więc jest opcja dozbrajania przez przebicie cienkim drutem (z zagięciem ala haczyk) całej gumy od głowy do ogona, przeciągasz plecionkę, zawiązujesz niewielką kotwicę od strony ogona a drugi koniec do główki jigowej, plecionka jest miękka, nie powoduje zmian pracy gumy, nie plącze się, minus jest taki że guma szybko się niszczy, przecina się plecionką podczas holu no ale jeśli biorą kabany na 6 calowe gumy to można to przeboleć aczkolwiek tak jak radzą koledzy, zacząłbym od zmniejszenia rozmiaru gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Kolega pisze o dozbrojce a nie o tym czy zmienić gumę na mniejszą. U Nas jest taka tradycja łowienia głównie na małe przynęty. Sandacze z moich doświadczeń bardzo dobrze reagują na duże przynęty nawet na kopyto 15 cm. tylko trzeba się przemóc by je stosować a wyniki zwłaszcza tych większych ryb będą dużo lepsze.Sandacze rownież często odcinają ogonki małym przynętom więc zmiana przynęty na mniejszą nie koniecznie poskutkuje. proponuje założyć zamiast haka 10/0 hak 6/0 i zrobić dozbrojkę z kotwicą nr. 2 i wsadzić ją na sam koniec głownego korpusu kopyta u góry 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 http://jerkbait.pl/topic/17502-artyku%C5%82-zbrojenie-du%C5%BCych-przyn%C4%99t-gumowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 5 a 6 cali to niemała różnica. na 5-cio calowe łowie bardzo często i z powodzeniem stosuje same główki.. Nie napisałeś o długości jakich używasz, ale mam nadzieję że 6/0. Do 6 cali założyłbym 7/0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Ja swoje 6-tki zbroję hakami 10/0. Edytowane 17 Września 2013 przez Łukasz W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 A ja proponuję Ci zmianę podejścia do pustych brań i obcinek ogonów. Obcinki zdarzają się również przy łowieniu na gumy 1 czy 1,5 cala, więc dozbrajanie nie zamyka tematu. Wadą wszelkich dozbrojek jest ich plątanie zestawu, zdecydowanie częstsze niż bez dozbrojek. Co więc robić, gdy "pukają", a zaciąć nie można? Przejść na żyłkę. Ja na takie okazje wożę kołowrotek z nawiniętą czerwoną żyłką 0,36, która stanowi alternatywę dla plecionki. Rozciągliwą alternatywę. Ta rozciągliwość, która jest zasadniczą wadą przy połowie sandacza z opadu, pomaga ignorować delikatne podskubywania za ogonek, a zacina się dopiero szarpnięcie / zatrzymanie przynęty. Generalnie na żyłkę sandacza zaciąć jest trochę trudniej niż na plecionkę, ale każdy z nas miewa przyłowy sandaczowe w trakcie połowu na niewielkie przynęty i zestawy żyłkowe. wtedy też dajemy radę, a poza tym z plecionki również spadają. PS.Na 6 calowe kopyta łowię od 9 lat. Haki 6/0 i 8/0. Najmniejszy sandacz zapięty za pysk na pewno nie miał nawet 40 cm, największy miał 95, a okoń (złowiony o 1 w nocy!) mierzył sobie 39 cm. Wystawała mu z pyska tylko główka przynęty Generalnie mogę polecić "6" jako jedne z lepszych przynęt na jesiennego sandacza. Życiowego szczupaka (109 cm) złowiłem również na takie kopyto. Bez dozbrojki J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi