staszek Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 To moje pierwsze porównanie wędek , więc proszę o pobłażliwe potraktowanieBędąc wczoraj na rybach z forumowym kolegą mogłem porównać 2 wędki o podobnych CW i mocy linki i przeznaczeniu : sandacze na lekko . Oba kije w castingu , na moim St.Croix było Curado 51E a na kolegi Phenixie Chronarch 51E .Generalnie St.Croix przy Phenixie to sztywny kij od szczotki. Próbując możliwości rzutowych tymi samymi przynętami ( gumy na główce 10g i obrotówka chyba 4) stwierdzam że Phenix o wiele lepiej się ładuje, jest taki bardziej mięsisty i rzuty są i dalsze i precyzyjniejsze ( ja się uczę dopiero castingu więc to spore ułatwienie) . Widać że kij Phenixa ma o wiele większe spektrum możliwości zastosowań niż St.Croix . Z tym Phenixem nie bałbym się iść na większe okonie - z Legendy na Dadaju kilka większych sztuk mi się spieło co zrzucam na konto sztywności tegoż kija. Blank Phenixa przy podobnej akcji ma całkowicie wyczuwalną inną pracę przynęty . Przy moim St.Croix praca przynęty z główką o ciężarze 10 gram jest wyczuwalna ale to nie ma się nijak do czucia tejże samej przynęty na Phenixie . Na Phenixie czułem pracę gumy podczas opadu a nie tylko uderzenie główką o dno . Kupując swoje pierwsze jednoskłady , czyli St.Croix i porównując je ze swoimi dotychczasowymi sklepowymi wędkami , patrząc na różnicę w pracy i czuciu przynęty byłem zachwycony możliwościami St.Croix. Niestety . Dla siebie niestety. Porównałem swoją najlepszą wędkę , klasową jakby nie było, z wędką robioną w Rodmasie . Wynik jest druzgocący.Kolego Dąbek111 - po okoniowej "Anusi" robisz następną wędkę na tym blanku Phenixa - uniwersał sandaczowy o uroczej nazwie "Pawlisko" .A St.Croix idzie ......... do ludzi I po co ja porównywałem fabryczną wędkę z wędką z pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Porównałeś świetny kij sandaczowy do kija na większe okonie lub sandacza na lekko. Ich się nie porównuje, one w parze doskonale się uzupełniają. A w sumie jak ten LTBC taki paskudny to sprzedaj go za adekwatną do oceny cenę - stoję w kolejce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Porównujesz zupełnie inne blanki. To czy z pracowni czy nie, nie ma tu znaczenia. Ltb to są bassowki, zobacz na youtube do czego uzywają ich Amerykanie. No i co do opisywania kijow... z całą sympatią, ale sprzedaj taką anusię jak Ci się znudzi. Graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Rozumiem 1 test jest ok Opisałeś co Cie boli i co Ci nie pasuje A powiedz mi na ilu kończy sie cw phenixa a na ilu st.Croix ? Bo wiem ze tym legendem można prowadzić na spokojnie i 30 gramowego kuraka i kij nie peknie - pogrubiłem prowadzić bo rzucać a prowadzić to wielka różnica. Z natury kije s croix według polskich przyzwyczaję i odczuć są mocno niedoszacowane Gratki za 1 test czekamy na wiecej Edytowane 16 Września 2013 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Kij na pewno nie jest na kuraki.Cw -6-21 14 gram + kopyto 3,4 to jego max komfortu -subiektywne odczucie.Obrotówki 3 i 4 super 5 już trochę się gnie.Patyk robiony jako uniwersał łódkowy na polskie ryby - kierunkowo pod szczupaka.Czuły ,szybki i dobrze trzyma rybę.Fajnie się ładuje od 5 grSuper wykon Łukasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 olek o ktorym kiju mowisz o Turnamencie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 PHENIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 St.Croix ma ciężar wyrzutu 7-17,5grama więc katalogowo porównywalnie z Phenixem. Na bank jest niedoszacowany , spokojnie można rzucać główką do 25gram ( nie próbuję bo od tego mam Avida ) . Dobrze się ładuje dopiero tak od 10 gram , komfort to główka 15gram czyli tak w górnej granicy parametrów katalogowych .Macie Koledzy rację : to 2 różne kije o podobnych katalogowych parametrach .St.Croix ma w sumie tylko jedno przeznaczenie: sandacz , natomiast Phenix jest bardziej uniwersalny .Wszystko to co piszę to moje subiektywne odczucia . Zbyt mało miałem w rękach dobrych wędzisk by prawidłowo oceniać . Ale spoko- przyjdzie teraz z czasem i to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 a ja mowilem o turnamencie chyba ze Twoja wypowiedz nie byla do mnie No juz tak jest ze w amerykanskich kijach cw jest zanizone a tym bardziej w krotkich kijach castingowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Niech dąbek się wypowie pewno przerzuca dużo chrustu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Jak już niektórzy zauważyli,tych blanków nie ma co porównywać.STC to typowa szpada sandaczowa obsługująca gumy 4"nawet na 30g łbach.Z Turnamentem będzie się już uzupełniać "Anusia" na MX-S72L-B (przedwczoraj podbijałem na 4m 14g+3".) Więc ten castingowy do 18g ,to jednak tylko kroczek do przodu.Jeśli Legend nie odpowiada akcją, a nowa wędka miałaby dorównać mu pod względem obsługiwanych wabi, to zdecydowanie MX-72MH-B 17lb.Lecz jeśli nie łowisz tak ciężko to świetny cast wychodzi na MX-S72M-B, w/g mnie maks komfortu 22g+4", choć niektórzy twierdzą ,że komfortowo jeszcze 28g+4" Dedykowany "Anusi" M1 jest super uniwersalem, zaskakuje mnie za każdym razem i warto mieć kij na tym blanku,gdyż w pewnych okresach i określonych łowiskach może być z powodzeniem jedynym badylem w łódce( przynajmniej u mnie tak jest).Ale z drugiej strony ,warto mieć też pod reką rasowy badyl do kogutów i ciężkich gum.U mnie rolę takiej armatki uzupełniającej stanowi TX684 do 21g 18lb i usiłuje sobie wmówić ,że nie jest mi potrzebny kolejny ,a bardzo mi się podoba MX-S72M_B XF do 21g(biję się z myślami i rozsądek chyba wygra).Za to pod ciężkie wiślane łowienie z łodzi będzie na bank MX-72H-B 25lb.Pokładałem nadzieję w Xzoga G66 5kg ,ale moich oczekiwań nie spełniła na tym łowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) potwierdzam, porównywanie tych blanków, a przede wszystkim przesądzanie, o tym który lepszy nie ma sensu, to dwa zupełnie inne kije, do trochę innych przynęt, a głównie innego prowadzenia i zupełnie ma ma tu znaczenia czy gotowiec czy robiony na zamówienie, poza niuansami Edytowane 18 Września 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Rafał o MX-72H-B 25lb krążą już legendy....ostatnio słyszałem je od Zbyszka Kawalca....Zalakieruj rozsądek i ciesz się fantazją pasjonata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi