Skocz do zawartości

poczatkujący zestaw

traker

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chcę zacząć łowić na jerki, na początek wybrałem wędzisko Mystery Slider Jerk 30-80 Dragona, multik Jaxon Long Cast i jakaś plecionka, co o tym zestawie sądzą specjaliści od castingu?????????? Interesują mnie głównie szczupaki oraz łowienie na większe przynęty (Jack Salmo, Fatso)

traker

@Traker: Tak jak koledzy polecam zdecydowanie wyroby ABU, na poczatek najlepiej zaczac od Ambassadeura 4601-5601 ( tutaj masz w calkiem przyzwoitej cenie http://allegro.pl/item308517309_abu_5501_c3.html ) a potem jezeli warunki finansowe pozwolą Tobie na to, to przejsc na Shimano Conquesta 201. To są betoniarki ale bardzo bardzo wytrzymale co przy tak ciezkich przynetach jest dosc wazne.

Jezeli wolisz niskoprofilowce to polecam Abu Revo lub Curado 201

Pozdrawiam ;)

witam, nikt nie skomentował mojego wyboru kija - to chyba dobrze. a co do multika to czytałem że do większych jerków lepsze są multiki typu round - wytrzymalsze. co na to koledzy z forum?

co do tego ABU z linku powyżej - bardzo fajny - zresztą po tych komentarzach już mi przeszła ochota na jaxona long casta. ;)

Kiedys miałem okazje byc testerem jednego z prototypów nowego Jaxonowskiego multika i powiem szczerze bylem pod duzym wrazeniem. Moze konstrukcja nie byla zbyt solidna ale moc jezeli chodzi o miotanie wabików 6-7g byla bardzo duza. Po nawinieciu plecionki szpulka krecila sie samowolnie 37 sekund !!?. Zostal zastosowany hamulec magnetyczny i docisk szpuli....

Bylo to dobre rok temu, co sie stalo obecnie z tym modelem nie mam pojecia? W kazdym razie było to juz cos klase wyzszego niz Casting express.

Aha no i byl to model na prawą reke

matas fakt ze szpula kreci sie 10, 20, 40 czy 60 sekund jeszcze niewiele swiadczy. np taka szpulka w moim CC51 kreci sie kilka, w porywach do kilkunastu sekund. czy to oznacza, że ta maszyna jest gorzej skonstruowana od wyżej wspomnianego Jaxona?? Na czas krecenia bezposredni wplyw ma masa samej szpulki oraz sposob uozyskowania. jesli beda tam w miare dobre lozyska, a szpulka bedzie miala duza mase - i co za tym idzie duza bezwladnosc to ... taka szpulka moze sie krecic i krecic i kirecic...