Skocz do zawartości

Plecionka + FC, a może żyłka? W tym węzły i wiązanie

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Już pisałem ze dwa razy. 20 parę złociszy i po temacie. Parę sekund roboty, trzyma jak wściekły https://allegro.pl/oferta/wiazarka-do-zylek-i-przyponow-ac-pc075-10500349953 .

A tam, tylko szybko wiąże i co najwyżej do x4 podejdzie, a tu akurat każdy węzeł trzyma jak wściekły ????

Edytowane przez gulf

A tam, tylko szybko wiąże i co najwyżej do x4 podejdzie, a tu akurat każdy węzeł trzyma jak wściekły

Używam pierwowzoru czyli Daiwa Sokkou do wszystkich rozmiarów linek które mi są potrzebne - od PE 0.2 do 1.5 i FC od 0,12 do 0,50mm. Nie miałem problemów z węzłami, ale jak z każdym, trzeba dojść trochę do wprawy, eby węzły płaskie wychodziły. Ale szybkość i łatwość wiązania jest niezaprzeczalna.

Węzłów jest baaaardzo duzo, ja wiąże najczęściej FG bo ma najlepszy przekroj i linka na malutkich przelotkach w castach przechodzi jakby w ogole nie było węzła, a łącze linki np 0.4 pe + całkiem gruby FC 0.40. Ale jest też stosunkowo banalny węzeł petelka z linki przez nią fc w stronę multika, 15-20x wokół linki i spowrotem przez pętelkę (tylko tutaj trzeba zwrócić uwagę żeby linka wychodziła w przeciwna stronę niz wchodzila), pętelkę zaciskamy i voila.

Już pisałem ze dwa razy. 20 parę złociszy i po temacie. Parę sekund roboty, trzyma jak wściekły https://allegro.pl/oferta/wiazarka-do-zylek-i-przyponow-ac-pc075-10500349953 .

Wiązałem ten węzeł, ale paluchami, mam wrqżenie, że dobrze, no i na cienkiej plecionce się strasznie złe rzeczy działy.l , nawet w połączeniu z relatywnie ciebkim fluorocarbonem (0,18mm fluorocarbon, 0.4 apE plecionka). Ogólnie szkoda, że nie robiłem notatek, bo wychodzą ciekawe rzeczy czasem. Ostatnio bardzo dobrze mi działał węzeł Yucatan, tylko stosowałem kilkanaście owijek. Wrócę do tego od Ciebie, może nawet kupię ten wynalazek na próbę :)

Sprawdziłem ten  węzeł, na plecionce w pobliżu 1.0 PE i żyłce 0,16mm uzyskuje zaskakująco dobrą wytrzymałość (normalnie węzły na żyłce 0,16mm jestem w stanie rwać bez ryzyka uszkodzenia skóry, tu musiałem zrezygnować).

Pytanie otwarte brzmi, co jeśli użyjemy plecionki 0.4 PE i np. fluorocarbonu 0,18mm - wytrzymałościowo są dość podobne do siebie, ale w grubości jest już spora różnica i mogą się pojawić niespodziewane problemy (przetestuję to niebawem).

Ogólnie w węzłach wędkarskich obserwuję zjawisko, w ramach którego ten sam węzeł potrafi rwać się na drastycznie różnym procencie wytrzymałości słabszej linki, zależnie od tego, jak się mają grubością do siebie linka słabsza i mocniejsza.

Ale pomęczę węzeł Seaguar, bo moim zdaniem warto, bo jest błyskawiczny i jak się pamięta, by zostawić sobie spory odcinek plecionki, by mieć jak go zacisnąć (bo się skubana ślizga), to wszystko jest OK.

Edytowane przez Andżej

Czytając ten wątek rano, chciałem go podlinkować. Jednakże wiedząc, że też tu na tym forum jesteś to pomyślałem, że pewnie go tu zamieścisz  :D . Polecam też ten węzeł. :)

• Like 1

Fajny, stosunkowo prosty. Coś podobnego stosowałem kiedyś do przyponów strzałowych, ale to inne grubości były...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś używa plecionki jak ze zdjęcia? Ja używam 4x 0,8

Mam z nią dosyć uciążliwy problem. Podczas łowienia stosuję przypon z fluorocabonu lub żyłki i wytrzymałość na węźle dla mnie to tragedia. Stosowałem już chyba wszystkie węzły jakie w sieci znalazlem, różnego rodzaju grubości żyłki i fluorocabony. Wszystko na nic.

Mam wrażenie że plecionka jest ściana przez żyłkę/fluo w momencie zaciskania węzła, bez znaczenia czy na mokro czy sucho.

Sama plecionka jest ok, mam prawie całą szpulę na kołowrotku i chciałbym to wykorzystać.

Może ktoś miał podobny problem i znalazł na tą plecionkę sposób.

Żadne łączniki nie wchodzą w gre.

post-68674-0-91760400-1683189806_thumb.png

Edytowane przez Zybi81
  • Like 1

Czy ktoś używa plecionki jak ze zdjęcia? Ja używam 4x 0,8

Mam z nią dosyć uciążliwy problem. Podczas łowienia stosuję przypon z fluorocabonu lub żyłki i wytrzymałość na węźle dla mnie to tragedia. Stosowałem już chyba wszystkie węzły jakie w sieci znalazlem, różnego rodzaju grubości żyłki i fluorocabony. Wszystko na nic.

Mam wrażenie że plecionka jest ściana przez żyłkę/fluo w momencie zaciskania węzła, bez znaczenia czy na mokro czy sucho.

Sama plecionka jest ok, mam prawie całą szpulę na kołowrotku i chciałbym to wykorzystać.

Może ktoś miał podobny problem i znalazł na tą plecionkę sposób.

Żadne łączniki nie wchodzą w gre.

attachicon.gif IMG_20230504_103807.png

Miałem ten sam problem, ale na cieńszych plecionkach i żyłkach. No i najlepiej wypada moim zdaniem surgeon's knot z 4 przełożeniami.

https://www.101knots.com/surgeons-knot.html

Tylko BARDZO, ale to BARDZO niefajnie się go wiąże jeśli chcesz użyć długiego przyponu. A nawet przy krótkim jest to dość upierdliwe. Ale jeśli nieczęsto musisz wiązać nowy przypon - to jest to bardzo mocny węzeł.

Alberto i Albright są OK, ale czasem ten węzeł wychodzi mi wyraźnie mniej wytrzymały i cholera wie czemu, zaciska się ładnie, a potem gunwo.

Miałem niezłe doświadczenia z węzłem Yucatan, wiązałem go w wersji słabszej, czyli nie na uwiązanej pętli, tylko na plecionce złożonej na 2 i było dość OK, w sensie stabilnie, co nie znaczy, że był jakiś cholera wie jak mocny, niestety.

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

Ja od dłuższego czasu stosuję poniższy węzeł:

Na cienkie fluoro + plecionka 0,5 PE jest super. Jeśli urywam to agrafki i niestety przynętę, na świeżo wiązanym często ratuję przynęty.  

Miałem ten sam problem, ale na cieńszych plecionkach i żyłkach. No i najlepiej wypada moim zdaniem surgeon's knot z 4 przełożeniami.
https://www.101knots.com/surgeons-knot.html

Tylko BARDZO, ale to BARDZO niefajnie się go wiąże jeśli chcesz użyć długiego przyponu. A nawet przy krótkim jest to dość upierdliwe. Ale jeśli nieczęsto musisz wiązać nowy przypon - to jest to bardzo mocny węzeł.

Alberto i Albright są OK, ale czasem ten węzeł wychodzi mi wyraźnie mniej wytrzymały i cholera wie czemu, zaciska się ładnie, a potem gunwo.

Miałem niezłe doświadczenia z węzłem Yucatan, wiązałem go w wersji słabszej, czyli nie na uwiązanej pętli, tylko na plecionce złożonej na 2 i było dość OK, w sensie stabilnie, co nie znaczy, że był jakiś cholera wie jak mocny, niestety.

Edytowane przez wiwaldi1970
  • Like 1

Ja od dłuższego czasu stosuję poniższy węzeł:

Na cienkie fluoro + plecionka 0,5 PE jest super. Jeśli urywam to agrafki i niestety przynętę, na świeżo wiązanym często ratuję przynęty.

Super słyszeć, że to dobry węzeł. Najbardziej mnie wkurza, jak po udanym wiązaniu strzela mi plecionka przy teście, choć wiem dobrze, że liniowo jest mocniejsza od żyłki. Masa węzłów działa dobrze tylko przy np. dużej różnicy w średnicy między linkami. Jak tu działa na cienkiej plecionce i FC, to pora przetestować.