mifek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Widzisz Pan, Panie EXPERT... Jam zwykł moderator nie znam się... poprostu mój światopogląd wędkarski nie jest w stanie pojąć czegoś takiego jak linka 0,02mm!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ile kilometrow linki 0,02 mm wchodzi na szpule Shimano 4000 ? Dziekuje za podpowiedz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Etam Mifek Józek dłubie te okunie na pajęczynke przez to taki obcykany w nitkach Ps.Daniel najpier 150m podkładu 0,25mm a potem ze dwa kilometry 0,02 Edytowane 17 Września 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Tak sobie myślę, że taka linka + przyneta na glowce 0,001g i .... można już z premedytacją polawiać.... larwy widelnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 mnie najbardziej wkur*** długość opadania takiej przynęty na dno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Dzieki Karol. To strasznie droga zabawa. Takie lowienie. Ale kto bogatemu zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 mnie najbardziej wkur*** długość opadania takiej przynęty na dnoNiby wędkarz to siła spokoju :lol: . Tak sobie myślę, że taka linka + przyneta na glowce 0,001g i .... można już z premedytacją polawiać.... larwy widelnic Spoko główki 50g też mam .A jak się świetnie żyłkę strzałową 0,08 wiąże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 mnie najbardziej wkur*** długość opadania takiej przynęty na dnoA teraz pomyśl, ile opadałaby na lince, którą widać gołym okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 lepiej mówcie jakim węzłem to połączyć bo nie jest to łatwe przy takiej grubosci plecki i fc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2284&Itemid=112Ja łączę tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 na jakims filmiku Z Kawalec pokazywał jak wiazc plecke z fc, ja nie moge go nigdzie znaleźć. Moze ktos oglądał ten filmik ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZESIEK34 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 lepiej mówcie jakim węzłem to połączyć bo nie jest to łatwe przy takiej grubosci plecki i fcRafał zobacz ten węzełhttp://www.animatedknots.com/albright/index.php?LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) tego testowałem ostatnio, jak narzazie nie przeszedł testów, zastanawiam się czy jakiś wogóle przejdzie przy tych grubościach linek Edytowane 17 Września 2013 przez drozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Jeśli Albright nie zaskoczył, to może jego "ulepszona" wersja? http://www.leadertec.com/tipsandtechniques/fishing_knots/knots_imp_albrt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 A co Ty Moderator tak do techniki tyłem .Jak ja łowię nanofilem 0,04 a wiem, że 0,02 też jest.Np w ulubionym sklepie :http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/berkley-nanofil-g5-a78-p102-k10340.htmlChciałem bardzo serdecznie podziękować za link Dzięki FM dowiedziałem się, że plecionka ma jeszcze "średnicę rzeczywistą" oraz "rozmiar". A już myślałem,że po żyłkach 0,15 na które można wyciągnąć rybę do 21 kg - nic mnie nie zaskoczy. Myliłem się... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 ja zawsze stosuje wezel zderzakowy do laczenia FC z pletka / zylka i nie mialem zadnych problemow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam, bo to mój pierwszy post na tej stronie. W "karpiowaniu" którym zajmuję się od kilkunastu lat, opinię najlepszego węzła do łączenia grubego mono z cienką plecionką ma ten z linka. Co prawda dotyczy on zupełnie innych średnic, ale można spróbować, powinien się sprawdzić. Pozdrawiamhttp://sklep-wedkarski24.pl/Article/Show/166448/Wezel_do_przyponu_strzalowego_Iktorn_Slim_Knot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam- węzeł plecionki z żyłką przedstawiany przez Kawalca był w numerze 10 z 2004 roku "Wędkarza Polskiego" na stronie 10.(tak mam zapisane w notatkach).Przy łączeniu nanofila 0,04 z żyłką 0,08 - 0,10 stosuję na węźle kroplę kleju obuwniczego (nie wiem czy to pomaga - ale mam mniej zerwań żyłki).Józek nie tylko Ty jesteś zwolennikiem przyponów "strzałowych" (a okonie biorą i spadają). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 takich maniaków jak @Jozi jest więcej tylko pewnie się nie wychylają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Ten z linku Mirka sprawdzi się.Przy okazji powitać brać karpiową .Przy karpiach też przerabiałem kilka łączeń plecionki z żyłką czy fc. Ten węzełek z linka powyżej też. Czasem przy spinningu łączę plecionkę z fc. Tylko nie bardzo wiem po co owijanie plecionki na zgięciu żyłki (krok 1-2 na zdjęciach z linku). Mnie to nic nie dawało, ani przy dużych ani przy małych średnicach. Dlatego ja to wiążę powiedzmy począwszy od fotki 3. Węzełek jest prostszy zgrabniejszy, lepiej się zaciąga. Końcówkę żyłki przytapiam równo z węzłem a sam węzełek lekko kleję. Nie chodzi o zalanie całego węzła klejem, ale o dotknięcie klejem 2-3 zwojów. To taki bezpiecznik. A samo połączenie dalej jest delikatne i nie staje się twardą kulką. Przy spiningu przy stosowanych prze ze mnie materiałach , na zaczepie nigdy nie urwałem całego odcinka żyłki czy fc. Zawsze puszczało od strony przynęty. A to ważne bo wiążemy nową agrafkę, czy co tam chcemy, a nie bawimy się w dodatkowe wiązanie nowego odcinka żyłki. Edytowane 17 Września 2013 przez tadekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 łowiac w kamieniach nie raz urywam cienka plecionkę (przeciera sie przecież na kamieniach), chodzi o węzeł którego raczej nie trzeba kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Nanofil 0,04 ma to do siebie , że zawsze puszcza na węźle - albo kilka milimetrów za węzłem (najgorsza plecionka jaką mam - mimo to ją lubię)).W moim przypadku dochodzą jeszcze dodatkowe przeżycia jak holuję dużego okonia z 6-8 metrów - węzeł puści czy nie.Stosuję węzeł Kawalca .Teraz będę testował plecionkę "Kinetic" 0,10 - oczywiście z przyponami "strzałowymi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 mogłbys jakos pokazac ten wezełek Kawalca ?? Nie mam dostepu do tych gazet :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Postaram się opisać1. wokół żyłki owijasz 26 razy plecionkę - czyli robisz taką otulinę na żyłce z plecionki.2.teraz robisz babski węzeł (z tej otulin , która powstała) - ważna uwaga, pętla która powstaje ma być w miarę duża abyś mógł do koła powstałej pętli owinąć 10 zwojów tej powstałej otuliny.(czyli trzeba 10 razy przekładać końcówkę żyłki przez powstałą pętlę)3.następnie zaciągamy węzeł na mokro. (ja daję kropelkę kleju obuwniczego - jest elastyczny)Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem - ale nie mam możliwości posiłkowania się rysunkiem.Co pamiętam to Kawalec twierdził , że to jest modyfikacja węzła chirurgicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Postaram się opisać1. wokół żyłki owijasz 26 razy plecionkę - czyli robisz taką otulinę na żyłce z plecionki.2.teraz robisz babski węzeł (z tej otulin , która powstała) - ważna uwaga, pętla która powstaje ma być w miarę duża abyś mógł do koła powstałej pętli owinąć 10 zwojów tej powstałej otuliny.(czyli trzeba 10 razy przekładać końcówkę żyłki przez powstałą pętlę)3.następnie zaciągamy węzeł na mokro. (ja daję kropelkę kleju obuwniczego - jest elastyczny)Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem - ale nie mam możliwości posiłkowania się rysunkiem.Co pamiętam to Kawalec twierdził , że to jest modyfikacja węzła chirurgicznego. Mistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi