Skocz do zawartości

Plecionka + FC, a może żyłka? W tym węzły i wiązanie

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Etam Mifek ;)   Józek dłubie te okunie  :P na pajęczynke :lol:  :lol:  :lol: przez to taki obcykany w nitkach :D

Ps.Daniel najpier 150m podkładu 0,25mm a potem ze dwa kilometry 0,02

Edytowane przez Karol Krause

:lol:  :lol:

mnie najbardziej wkur*** długość opadania takiej przynęty na dno

Niby wędkarz to siła spokoju :lol:  :lol: :lol: . 

Tak sobie myślę, że taka linka + przyneta na glowce 0,001g i .... można już z premedytacją polawiać.... larwy widelnic :D

Spoko główki 50g też mam :P .A jak się świetnie żyłkę strzałową 0,08 wiąże :lol:  :lol:  :lol:

• Like 1

A co Ty Moderator tak do techniki tyłem :) .Jak ja łowię nanofilem 0,04 a wiem, że 0,02 też jest.

Np w ulubionym sklepie :D :

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/berkley-nanofil-g5-a78-p102-k10340.html

Chciałem bardzo serdecznie podziękować za link ;)

Dzięki FM dowiedziałem się, że plecionka ma jeszcze "średnicę rzeczywistą" oraz "rozmiar".  :blink:

A już myślałem,że po żyłkach 0,15 na które można wyciągnąć rybę do 21 kg - nic mnie nie zaskoczy. Myliłem się... :D

• Like 1

Witam, bo to mój pierwszy post na tej stronie. W "karpiowaniu" którym zajmuję się od kilkunastu lat, opinię najlepszego węzła do łączenia grubego mono z cienką plecionką ma ten z linka. Co prawda dotyczy on zupełnie innych średnic, ale można spróbować, powinien się sprawdzić. Pozdrawiam

http://sklep-wedkarski24.pl/Article/Show/166448/Wezel_do_przyponu_strzalowego_Iktorn_Slim_Knot

• Like 1

Witam

- węzeł plecionki z żyłką przedstawiany przez Kawalca był w numerze 10 z 2004 roku  "Wędkarza Polskiego" na stronie 10.(tak mam zapisane w notatkach).

Przy łączeniu nanofila 0,04 z żyłką 0,08 - 0,10 stosuję na węźle kroplę kleju obuwniczego (nie wiem czy to pomaga - ale mam mniej zerwań żyłki).

Józek nie tylko Ty jesteś zwolennikiem przyponów "strzałowych" (a okonie biorą  i spadają).

• Like 1

Ten z linku Mirka sprawdzi się.

Przy okazji powitać brać karpiową :).

Przy karpiach też przerabiałem kilka łączeń plecionki z żyłką czy fc. Ten węzełek z linka powyżej też. Czasem przy spinningu łączę plecionkę z fc. Tylko nie bardzo wiem po co owijanie plecionki na zgięciu żyłki (krok 1-2 na zdjęciach z linku). Mnie to nic nie dawało, ani przy dużych ani przy małych średnicach. Dlatego ja to wiążę powiedzmy począwszy od fotki 3. Węzełek jest prostszy zgrabniejszy, lepiej się zaciąga. Końcówkę żyłki przytapiam równo z węzłem a sam węzełek lekko kleję. Nie chodzi o zalanie całego węzła klejem, ale o dotknięcie klejem 2-3 zwojów. To taki bezpiecznik. A samo połączenie dalej jest delikatne i nie staje się twardą kulką. Przy spiningu przy stosowanych prze ze mnie materiałach , na zaczepie nigdy nie urwałem całego odcinka żyłki czy fc. Zawsze puszczało od strony przynęty. A to ważne bo wiążemy nową agrafkę, czy co tam chcemy, a nie bawimy się w dodatkowe wiązanie nowego odcinka żyłki.

Edytowane przez tadekb

Nanofil 0,04 ma to do siebie , że zawsze puszcza na węźle - albo kilka milimetrów za węzłem (najgorsza plecionka jaką mam - mimo to ją lubię)).

W moim przypadku dochodzą jeszcze dodatkowe przeżycia jak holuję dużego okonia z 6-8 metrów  - węzeł puści czy nie.

Stosuję węzeł Kawalca .Teraz będę testował plecionkę "Kinetic" 0,10 - oczywiście z przyponami "strzałowymi".

Postaram się opisać

1. wokół żyłki owijasz 26 razy plecionkę - czyli robisz taką otulinę na żyłce z plecionki.

2.teraz robisz babski węzeł (z tej otulin , która powstała) - ważna uwaga, pętla która powstaje ma być w miarę duża abyś mógł do 

koła  powstałej pętli owinąć 10 zwojów tej powstałej otuliny.(czyli trzeba 10 razy przekładać końcówkę żyłki przez powstałą pętlę)

3.następnie  zaciągamy węzeł na mokro. (ja daję kropelkę kleju obuwniczego - jest elastyczny)

Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem - ale nie mam możliwości posiłkowania się rysunkiem.

Co pamiętam to Kawalec twierdził , że to jest modyfikacja węzła chirurgicznego.

Postaram się opisać

1. wokół żyłki owijasz 26 razy plecionkę - czyli robisz taką otulinę na żyłce z plecionki.

2.teraz robisz babski węzeł (z tej otulin , która powstała) - ważna uwaga, pętla która powstaje ma być w miarę duża abyś mógł do 

koła  powstałej pętli owinąć 10 zwojów tej powstałej otuliny.(czyli trzeba 10 razy przekładać końcówkę żyłki przez powstałą pętlę)

3.następnie  zaciągamy węzeł na mokro. (ja daję kropelkę kleju obuwniczego - jest elastyczny)

Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem - ale nie mam możliwości posiłkowania się rysunkiem.

Co pamiętam to Kawalec twierdził , że to jest modyfikacja węzła chirurgicznego.

Mistrz :D