gracek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Dzięki panowie popróbuję i dam znac jak się sprawują węzły (łączenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Postaram się opisać1. wokół żyłki owijasz 26 razy plecionkę - czyli robisz taką otulinę na żyłce z plecionki.2.teraz robisz babski węzeł (z tej otulin , która powstała) - ważna uwaga, pętla która powstaje ma być w miarę duża abyś mógł do koła powstałej pętli owinąć 10 zwojów tej powstałej otuliny.(czyli trzeba 10 razy przekładać końcówkę żyłki przez powstałą pętlę)3.następnie zaciągamy węzeł na mokro. (ja daję kropelkę kleju obuwniczego - jest elastyczny)Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem - ale nie mam możliwości posiłkowania się rysunkiem.Co pamiętam to Kawalec twierdził , że to jest modyfikacja węzła chirurgicznego.Cezar faktycznie jesteś mistrz jak masz zdrowie taki węzeł stosować .Kiedyś go próbowałem wiązać na sandacze, kolega mój wiązał więc widziałem te męki .Ja robię to któtko bo nie ma czasu na takie zabawy, szczególnie jak na zawodach łowię, tak jak piszesz z reguły puszcza węzeł na nanofilu.Na kociej łapce i hamulcu stelli 1000 okonie mi nie zrywają węzła, dopiero zaczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Nanofil jest bardzo śliski i wszelkie "alberty" nie będą trzymały, ale można by spróbować z węzłem takim jak ma pokazany Mefisto przy linkach varivasa na swojej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) A może ktoś z was łączył Daiwe Shinobi 10lbs lub Spiderwire Code Red Braid 0,14 z fluo? W obu przypadkach węzły typu mahin knot i slim&beaty strasznie osłabiają zestaw. Przy wiązaniu przyponu przez krętlik jest super, jednak szkoda szorować nim po przelotkach Edytowane 18 Września 2013 przez Matiz992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 witam, ja osobiście stosuję węzeł Albright do łączenia fluoro z plećką i jeszcze mnie nie zawiódł, olbrzymów co prawda nie miałem na kiju więc to może dlatego wytrzymuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 przypadkiem w katalogu shimano trafiłem na coś takiego, mam zamiar wypróbować przy następnym wędkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 ten jest skuteczny na 100% przy połaczeniach plecionki FC lub VEP ale czy do nanofilu sie nadaje to nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 tu jest fajny węzeł , nie wiem jak będzie sie sprawdzać bo sam nie używam , ale może komuś się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 ciekawie co wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) ciekawie co wygląda...Dzisiaj go testowałem. Dobrze trzyma. Strzelił węzeł, na wiązaniu krętlika a ten trzymał. I prosty Edytowane 15 Października 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Nie zakładając nowego tematu... A jaki węzeł polecicie do połączenia FC (średnice 0.35mm - 0.38mm) z agrafką/krętlikiem? Edytowane 15 Października 2013 przez Maciek_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ja do fluoro 0,34 stosuję Uni, 4 okręcenia, dobre zwilżenie śliną i trzyma jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 WitamPytanie jak w temacie. Próbowałem zastosować węzeł, którym łączyłem zwykłą plecionkę z fluorocarbonem, ale mi się wyślizguje. Znacie jakiś sprawdzony sposób?Będę wdzięczny. Myślę, że wielu Kolegów też skorzysta.PzdrBobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ten nigdy mi nie puścił ani nie wpadł w poślizg.Polecam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Hej.Ja wiąże nanofil (0,10; 0,13) z fluorocarbonem takim najprostrzym węzłem,jedynie co trzeba trochę uważać ,ażeby zbyt mocno nie zaciskać węzła (oczywiście na mokro),bo nanofil portafi ''nadciąć'' zbyt cienki ( > 0,25mm) przypon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 ja uzywam takiego http://fishonlures.co.uk/how-to-section/improved-reverse-albright-knot/ , na swiezej plecionce peka fluo pozniej to juz roznie ps: wytrzymalosc fluo jaka stosuje to 6/7 lb dla PE 0.6; 8/9lb dla 0.8 PE etc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 https://www.youtube.com/watch?v=RKajvza7oFU&list=FLPy_x5eKXJEVZ0MOHRx7MQQ&index=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 https://www.youtube.com/watch?v=RKajvza7oFU&list=FLPy_x5eKXJEVZ0MOHRx7MQQ&index=2ten wezel potrafil mi sie zeslizgnac, te pare owiniec w druga strone robi roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szogo636 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Jeżeli,chodzi o łączenie zwykłej plecionki z fluorocarbonem to polecam ten węzeł : http://jerkbait.pl/topic/54263-ca%C5%82a-prawda-o-zestawie-na-sandacza/?hl=%2Bprzypon+%2Bna+%2Bsandacza Ten,który polecał @Meme174 Jak go opanujesz,nie powinieneś mieć z nim problemów z szybkim wiązaniem w terenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Hej.Ja wiąże nanofil (0,10; 0,13) z fluorocarbonem takim najprostrzym węzłem,jedynie co trzeba trochę uważać ,ażeby zbyt mocno nie zaciskać węzła (oczywiście na mokro),bo nanofil portafi ''nadciąć'' zbyt cienki ( > 0,25mm) przypon. wezelZYL.gifCzy ten węzeł ma jakąś nazwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Ja również stosuję Albright + szcześliwe zakończenie po stronie linki. PP8lb + FC 0.26 oraz PP10lb+FC 0.33 i trzyma wzorowo.Linką robię koło 12-15 okręceń na fluoro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Czy ten węzeł ma jakąś nazwę?Szczerze mówiąc to nie wiem,podpatrzyłem go gdzieś na filmie z YT i stosowałem na początku do cieniutenkich plecionek (0,03-0,04) i żyłki 0,10-0,14 ze względu,że jest banalnie prosty i szybki,później sprawdziłem na grubszych średnicach i też daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 No właśnie o YouTube mi chodzi żeby sprawdzić jak to się robi, ale bez nazwy będę szukał cały dzień Dasz jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 ...Witam... Ja stosuje ten i jak na razie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Czy ten węzeł ma jakąś nazwę?Węzeł chirurgiczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi