Skocz do zawartości

Plecionka + FC, a może żyłka? W tym węzły i wiązanie

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Postaram się opisać

1. wokół żyłki owijasz 26 razy plecionkę - czyli robisz taką otulinę na żyłce z plecionki.

2.teraz robisz babski węzeł (z tej otulin , która powstała) - ważna uwaga, pętla która powstaje ma być w miarę duża abyś mógł do 

koła  powstałej pętli owinąć 10 zwojów tej powstałej otuliny.(czyli trzeba 10 razy przekładać końcówkę żyłki przez powstałą pętlę)

3.następnie  zaciągamy węzeł na mokro. (ja daję kropelkę kleju obuwniczego - jest elastyczny)

Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem - ale nie mam możliwości posiłkowania się rysunkiem.

Co pamiętam to Kawalec twierdził , że to jest modyfikacja węzła chirurgicznego.

Cezar faktycznie jesteś mistrz jak masz zdrowie taki węzeł stosować :lol: .

Kiedyś go próbowałem wiązać na sandacze, kolega mój wiązał więc widziałem te męki :D .

Ja robię to któtko bo nie ma czasu na takie zabawy, szczególnie jak na zawodach łowię, tak jak piszesz z reguły puszcza węzeł na nanofilu.

Na kociej łapce i hamulcu stelli 1000 okonie mi nie zrywają węzła, dopiero zaczepy.

A może ktoś z was łączył Daiwe Shinobi 10lbs lub Spiderwire Code Red Braid 0,14 z fluo? W obu przypadkach węzły typu mahin knot i slim&beaty strasznie osłabiają zestaw. Przy wiązaniu przyponu przez krętlik jest super, jednak szkoda szorować nim po przelotkach <_<

Edytowane przez Matiz992

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Hej.Ja wiąże nanofil (0,10; 0,13) z fluorocarbonem takim najprostrzym węzłem,jedynie co trzeba trochę uważać ,ażeby zbyt mocno nie zaciskać węzła (oczywiście na mokro),bo nanofil portafi ''nadciąć'' zbyt cienki ( > 0,25mm) przypon.

post-54673-0-24367800-1443448339_thumb.gif

Jeżeli,chodzi o łączenie zwykłej plecionki z fluorocarbonem to polecam ten węzeł : 

http://jerkbait.pl/topic/54263-ca%C5%82a-prawda-o-zestawie-na-sandacza/?hl=%2Bprzypon+%2Bna+%2Bsandacza

Ten,który polecał @Meme174

Jak go opanujesz,nie powinieneś mieć z nim problemów z szybkim wiązaniem w terenie.

Pozdrawiam

Hej.Ja wiąże nanofil (0,10; 0,13) z fluorocarbonem takim najprostrzym węzłem,jedynie co trzeba trochę uważać ,ażeby zbyt mocno nie zaciskać węzła (oczywiście na mokro),bo nanofil portafi ''nadciąć'' zbyt cienki ( > 0,25mm) przypon.

attachicon.gifwezelZYL.gif

Czy ten węzeł ma jakąś nazwę?

Czy ten węzeł ma jakąś nazwę?

Szczerze mówiąc to nie wiem,podpatrzyłem go gdzieś na filmie z YT i stosowałem na początku do cieniutenkich plecionek (0,03-0,04) i żyłki 0,10-0,14 ze względu,że jest banalnie prosty i szybki,później sprawdziłem na grubszych średnicach i też daje rade.