Skocz do zawartości

Plecionka + FC, a może żyłka? W tym węzły i wiązanie

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Masz może porównanie do innych węzłów jeśli chodzi o łatwość przechodzenia przez przelotki? Nigdy wcześniej nie miałem takiej potrzeby a od tego roku próbuje sił z FC 0,22mm bezpośrednio wiązanym do PE x8 0,8. Testowałem Twój węzeł, Albright i FG. Wychodzi mi na to, że najmniej oporów stawia FG, niemniej jestem w fazie początkującego  :) więc jest szansa, że potrzebuje wprawy a Twój węzeł jest dla mnie najprostszy w wiązaniu.  

A ja mam odwrotnie FG zawiąże szybciej niż węzeł PiterS, a to dlatego że męcze się strasznie już na starcie. Mam problem z przełożeniem plecionki przez oczka tej powstałej ósemki. Macie na to jakiś patent. Może za mocno ściskam tą ósemkę ale jak słabo ją zacisnę to nie wychodzą mi z kolei oploty po niej. Wkurzam się i kombinuje. Nie mogę trafić w małe oczka, lekko rozstrzępione włókna plecionki blokują mi wejście w oko ósemki.

Co do FG mam patent taki. Wędkę rzucam w krzaki, wyciągam trochę linki. W krzaki bo linka musi być koniecznie napięta. Owijam koniec linki [plecionki] o palca serdecznego prawej dłoni. Na serdecznym mi wygodniej niż małym. I zaczynam owijanie jak w filmach na yt. itp. itd. Dla mnie ważne by zaraz na początku, po 2, może 3 owinięciu zmienić lekko kąt trzymana, by nawijany warkocz robił się idealnie opleciony, bez bruzd, błędów, itp. i wszycho. Węzeł jest płaski, nawet bardziej od żyłki/fluo bo dodatkowo się w niego wżyna. Co jeszcze zuważyłem, że jest tak mocny że jedno wiązanie mam na 3-4 zerwania, bo najczęściej rwę na krętliku wiec tylko jego od nowa wiążę.

Bardzo szybko wyleczyłem się z tych wszystkich światowych węzłów. Co do mojego to: przycięcie plecionki na ostro to podstawa, bo nic tak nie #€^&€# jak kłaczki plecionki, a przycinam ostrym nożem na paznokciu kciuka :) Oczka na ósemce pozostawiam o średnicy ok 2 mm bo mam jeszcze świetny wzrok, więc jakby co polecam okulary. Lubię duże przelotki więc węzeł przez nie śmiga, ale nawet mikre dziurki w mikro przelotkach nie robią mi problemu. A FC najczęściej grubości 0.20 do 0.24.

I jeszcze jedna uwaga czego nie pisałem lub nie widać wyraźnie na zdjęciach to olopy zawsze nawijane w prawą stronę czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

• Like 1

A ja mam odwrotnie FG zawiąże szybciej niż węzeł PiterS, a to dlatego że męcze się strasznie już na starcie. Mam problem z przełożeniem plecionki przez oczka tej powstałej ósemki. Macie na to jakiś patent. Może za mocno ściskam tą ósemkę ale jak słabo ją zacisnę to nie wychodzą mi z kolei oploty po niej. Wkurzam się i kombinuje. Nie mogę trafić w małe oczka, lekko rozstrzępione włókna plecionki blokują mi wejście w oko ósemki.

Co do FG mam patent taki. Wędkę rzucam w krzaki, wyciągam trochę linki. W krzaki bo linka musi być koniecznie napięta. Owijam koniec linki [plecionki] o palca serdecznego prawej dłoni. Na serdecznym mi wygodniej niż małym. I zaczynam owijanie jak w filmach na yt. itp. itd. Dla mnie ważne by zaraz na początku, po 2, może 3 owinięciu zmienić lekko kąt trzymana, by nawijany warkocz robił się idealnie opleciony, bez bruzd, błędów, itp. i wszycho. Węzeł jest płaski, nawet bardziej od żyłki/fluo bo dodatkowo się w niego wżyna. Co jeszcze zuważyłem, że jest tak mocny że jedno wiązanie mam na 3-4 zerwania, bo najczęściej rwę na krętliku wiec tylko jego od nowa wiążę.

Tutaj jest fajny patent, przy którym nie trzeba rzucać wędki w krzaki :D Ja zostaję póki co przy FG. Fajnie przelatuje przez przelotki i jest bardzo mocny.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Trudny, troszkę pracochłonny ale jego wytrzymałość jest ogromna. Wielokrotnie rwałem FC na węzłach przy agrafce/krętliku, w miejscach już nieco osłabionych otarciami ale nigdy nie strzelił FG.

Tylko należało go skracać do czasu, aż stawał się zbyt krótki.

• Like 1

Pod xul plecionka 0.04mm. Mam biała i jaskrawo-zieloną, czy wiążąc bezpośrednio do agrafki pod małe przynęty kolor będzie miał znaczenie ? Czy co lepsze dla oka + fluo 0,15-0,20mm. chce pod małe gumeczki i tanty do wędki 4g

Rozumiem, że ta plecionka to żadne 0,04mm (bo takiej nie ma), tylko 0.4 PE czyli 0,108mm - to dobra linka do UL, do XUL już dość grubo.

Osobiście łowię bez przyponu najczęściej i kolor linki nie ma większego wpływu na nic, końcowy odcinek i tak jest blady, więc bez różnicy, czy linka była biała, różowa czy zielona.

Ale fluo 0,16-0,18mm jak najbardziej możesz stosować. 0.2 - dyskusyjne, przypon będzie już dośč wyraźnie mocniejszy od linki głównej.

Polecam węzeł Surgeon's knot na 4 owijki. Jest mocny jak cholera (niewiele słabszy niż FG knot), a wiązarką od jaxona PC075 (albo oryginałem od Daiwy) da się go zawiązać w pół minuty.

Edytowane przez Andżej

Ja po taniości temat ogarniam i na małych rzeczkach sprawdza się bardzo dobrze i już chyba o tym pisałem. Żyłka dragon hm 80 od dość długiego czasu i jak na razie jest co najmniej dobrze, a węzeł to już wedle uznania.

Ja po taniości temat ogarniam i na małych rzeczkach sprawdza się bardzo dobrze i już chyba o tym pisałem. Żyłka dragon hm 80 od dość długiego czasu i jak na razie jest co najmniej dobrze, a węzeł to już wedle uznania.

Też lubię tę żyłkę, tylko trzeba brać pod uwagę, że podobnie jak FC od Dragona, jest przegrubiona dość ostro. FC 0,16 od Dragona jest grubszy jak FC 0,18mm od Walk Fisha (i mocniejszy, co jest problemem, bo miał się rwać przed plecionką 0.25 PE - niedoczekanie).

Sam używam do plecionki 0.4 PE żyłki 0.141 (bardziej to jest 0,16), do plecionki 0.25 żyłki 0,121 (bardziej 0,14) a żyłki 0,16 do plecionki 0.6 PE, choć tu żyłeczka już odstaje wyraźnie wytrzymałością, jednak nie na tyle, by był to problem dla zestawu.

Najczęściej łowię bez przyponu i też jest OK.

Edytowane przez Andżej

Niedawno trafiłem na taki oto film: 

Dowiedziałem się z niego, że wystarczy podzielić, przez 10, oznaczenie japońskie # aby otrzymać średnicę plecionki w mm. To wg nich miał mówić dystrybutor. Może się dystrybutor tutaj wypowie, z tego co widziałem udziela się na forum. 

Muszę przyznać, że byłem skonfundowany i aż odwiedziłem stronę Sunline aby sprawdzić tę zależność. No i okazuje się, że zupełnie co innego na stronie widnieje. https://fishing.sunline.co.jp/english/line/184/ 

Mniej więcej plecionka #1,7 ma mieć wg nich 0,17 mm., a #0,6 będzie mieć 0,06 mm? Trochę dziwne, na tabeli producenta ma 0,223 mm. (to rzeczywiście mniej więcej  :lol:  bardziej takie trochę więcej). Jak dla mnie to panowie nie mają bladego pojęcia o czym mówią. ...A na koniec organizują konkurs w którym: będą sprawdzać rzetelność wiedzy.  :lol:  Dlaczego wprowadzają ludzi w błąd?  :rolleyes:

Niedawno trafiłem na taki oto film: https://www.youtube.com/watch?v=kWqQkXY5AEE

Dowiedziałem się z niego, że wystarczy podzielić, przez 10, oznaczenie japońskie # aby otrzymać średnicę plecionki w mm. To wg nich miał mówić dystrybutor. Może się dystrybutor tutaj wypowie, z tego co widziałem udziela się na forum.

Muszę przyznać, że byłem skonfundowany i aż odwiedziłem stronę Sunline aby sprawdzić tę zależność. No i okazuje się, że zupełnie co innego na stronie widnieje. https://fishing.sunline.co.jp/english/line/184/

Mniej więcej plecionka #1,7 ma mieć wg nich 0,17 mm., a #0,6 będzie mieć 0,06 mm? Trochę dziwne, na tabeli producenta ma 0,223 mm. (to rzeczywiście mniej więcej :lol: bardziej takie trochę więcej). Jak dla mnie to panowie nie mają bladego pojęcia o czym mówią. ...A na koniec organizują konkurs w którym: będą sprawdzać rzetelność wiedzy. :lol: Dlaczego wprowadzają ludzi w błąd? :rolleyes:

No i tak się kończy "polsko-europejski standard wypisywania bzdur na pudełku".

Sunline podaje z grubsza prawdę. Tzn. podawana przez nich grubość bywa troszkę zaniżona, ale jest w miarę bliska rzeczywistej.

0.6 PE to cienka linka, nadająca się na troszkę cięższe (do 12g) łowienie okonia (z kolei 0.2 PE czyli jakieś 0,076mm to nitka cieniutka na białoryb i okonia i zaczyna już przypominać włosek).

Z kolei linki podobnej lub większej grubości wielu producentów opisuje jako 0,06mm.

Dla przykładu Spiderwire ma linkę oznaczoną jako 0,06mm. Ta sama linka ma też na pudełku oznaczenie 0.6 PE. A teraz najlepsze, jest grubsza od Sunline 0.8 PE.

Podobnie jest z Dragonami, Berkleyami, Mikado - zwykle jak mają linkę 0,04mm to jest ona podobna grubością do 0.4 PE. Jak mają linkę 0,10mm - to 1.0 PE.

A teraz najlepsze - nie zawsze tak jest. Daiwa na jednej z linek pisze "0,08mm", linka to 0.6 PE. I co? I jajco. Dlatego oznaczenia PE to najlepsze źródło informacji, o ile kupujesz Sunline, YGK Varivasa, JMC, Momoi a nawet linek Daiwy, bo wiele ma oznaczenia Gou (PE), choć Daiwa w tańszych linkach przegrubia trochę bardziej (w porównaniu z grubościami deklarowanymi dla danego PE przez Sunline).

Edytowane przez Andżej

Po tym zamęcie z PE i mm2- podajcie jakąś plecionkę o "średnicy" 0,15-0,16 mm2 po taniości ale 8 splotową :)

To będzie japońskie PE 0.8.

Co do marki to już sam musisz zdecydować jak ma być po taniości bo dla jednego będzie to pułap powiedzmy 50 zł., a dla kogoś innego np. 100.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...