Skocz do zawartości

Plecionka + FC, a może żyłka? W tym węzły i wiązanie

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Do UL najlpeszy jest FG. Bo czasami ścisk powoduje że jest bardziej płaski niż najgrubsza w nim linka. Fakt że nie jest jakiś mega szybki i łatwy ale jak już zawiazesz to przy rwaniu mi najczęściej strzela na kretliku i nie trzeba od nowa wiazac. Jedno wiązanie starcza mi na 2-3 zerwania.

Do UL najlpeszy jest FG. Bo czasami ścisk powoduje że jest bardziej płaski niż najgrubsza w nim linka. Fakt że nie jest jakiś mega szybki i łatwy ale jak już zawiazesz to przy rwaniu mi najczęściej strzela na kretliku i nie trzeba od nowa wiazac. Jedno wiązanie starcza mi na 2-3 zerwania.

Ja zawsze zakładam mocniejszą żyłkę, niż plecionka. Na przykład do PE 0,8 wiążę dobrą żyłkę opisaną 0,28(pewnie realnie więcej). Niemal zawsze pęka plecionka na kilku ostatnich, najbardziej narażonych na zniszczenie metrach. Dlatego łatwe i szybkie wiązanie jest dla mnie ważne.

• 1 rok później...

Jedyna dobra żyłka to Cralusso Brutal, oczywiście FC i klenie to pomyłka... w moim wędkarstwie nie ma miejsca na FC. Natomiast łowię tylko na plecionki z przyponem żyłkowym zarówno klenie jak i bolenie, nie ma na razie nic lepszego.

Panowie,możecie polecić jakąś dobrą żyłkę na przypon do plecionki,do łowienia kleni,nie lubie fluorocarbonu,a ktoś pisal o jakiejś zawodniczej życzę,co używają spławikowcy.

Patrz powyżej - może o tą chodzi, którą poleca Kuba (Cralusso Brutal).

• Like 2