Skocz do zawartości

Plecionka do paprochów

ssamer

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nanofila 0,06 od tego samego sprzedawcy za 58 zł i nie narzekam. Kwestia dobrego węzła i można naprawdę ładne rybki targać. Fakt po nawinięciu na kołowrotek robi się z niej mała sprężynka, ale przy tej grubości to nie przeszkadza ponieważ nawet 1 gr. ją elegancko prostuje.

Ja w tym roku miałem nanofila 0,06 jest cienka jak włos, rzuty extremalnie długie, niestety wytrzymałość również jak włos <_< po tygodniu poszła w śmietnik a próbowałem różnych węzłów, każde zaczepienie o podwodną trawkę = rwanie nie mówiąc o zaczepieniu o gałązkę czy konar, przy próbie odstrzelenia robi pstryyk...

S.

A ja w cieniutkich brałbym broxx line. 4 kilowa jest jak pajęczynka, wytrzymuje ponad 4 kilo - sam sprawdzałem.

Nawinąłem niedawno ostatnie 70m (tej 4kg), które mi zostało. Mimo chyba 2 lat, daje radę. Minus, za to że po jednym dniu, pluje kolorem i robi się prawie biała, za to jest miło elastyczna, no i trzyma parametry. :D

Panowie gdzie kupujecie broxx line?? kupiłem w tamtym roku przypadkiem tą plecionkę do łowienia odrzańskich sandaczy i szczerze powiem ze lepszej jak dotąd nie miałem PP itp są daleko w tyle.. Chciał bym się teraz zaopatrzyć w pełną rozmiarówke:)

ebay.de

Widzę @Saw że co do nanofila mamy podobne wrażenia, żal jedynie kilku odstrzelonych przynęt i straconych ryb życia

Co do Daiwy T8B, cóż tu pisać, śliska w łapkach, pięknie i cicho idzie przez przelotki, w moim mniemaniu popartym percepcją wzrokową rzuty dłuższe niż przy PP i takich samych przynętach.

Co do wytrzymałości to jak na razie nie mam się do czego czepiać, z tym że ja po zakupie nie sprawdzam plećki wieszając na niej kolejne talerze od hantli (bo na pierdoły nie mam czasu), wszystko wychodzi w praniu nad wodą i to jest dla mnie miarodajne.

Kolor trzyma jak do tej pory dużo lepiej niż PP, nie zauważyłem oznak jakiegoś strasznego strzępienia co niestety przy nanofilu miało miejsce.

I to tyle w temacie, nie wiem @Saw czy coś więcej pomogłem, ale myślę że Daiwę T8B warto wypróbować i wyrobić sobie samemu zdanie, każdy z nas na tym forum łowi w innych okolicznościach tzw przyrody.

pzdr

:mellow: :mellow: :mellow: Mam linkę u siebie... Mega cienka - szok - sprawdzam czy podniesie butelkę 1,5L napełnioną wodą - producent deklaruje 1,964kg wytrzymałości - nie wiążę linki tylko podnoszę trzymając 2 końce linki - bez problemów linka uniosła butelkę.

Teraz wykonałem chyba z 10 węzłów, nawet dowiązywałem żyłkę itp. i za nic w świecie nie chce jej nawet lekko unieść. Odrazu pęka na samym węźle. Nic nie da się zrobić. Próbowałem nawet węzłów, które zaleca Berkley do Nanofila. Więc co jest nie tak - bez węzła trzyma aż miło, a później pęka na węźle aż miło.

Zna ktoś receptę, czy wyrzucić do kosza tą linkę? <_<

:mellow: :mellow: :mellow:

Zna ktoś receptę, czy wyrzucić do kosza tą linkę? <_<

Wiązać z nitką?

Nie rozumiem - jak z nitką? Embarassed

Wzdłuż linki kładziesz nitkę i dalej robisz wszytko tak, jakbyś wiązał samą linkę. Ja tak robie z żyłkami. Trochę mocniej na węźle jest, ponieważ żyłka przy zaciskaniu nie przecina się sama o siebie.

6:28 i linka wytrzymuje około 1,15kg. Gdybym wiedział, że jest aż tak zawyżona wytrzymałość - prawie o połowę - to bym kupił 0,06... Jestem mocno rozczarowany Jak taka firma może pozwolić sobie na coś takiego.

Z nitką jest tylko troszeczkę lepiej - właśnie sprawdziłem.

Tak na morko też wiązałem.

Może zastosuj któryś z łączników bezwęzłowych,chyba że jesteś przeciwny takim rozwiązaniom.

Najmniejszy rozmiar kostalowskiego klixa znacząco podniesie wytrzymałość tej linki.

Stosowałem do linek opisanych 0,06 i 0,08 (Dragona)i było dobrze,polecam.

O tych łącznikach był temat na forum.

Pozdrawiam Tomi B)

6:28 i linka wytrzymuje około 1,15kg.

poczekaj chwile. kupiles linke 0,04mm (wg strony producenta takiej linki nie ma - jest tylko 0,001 cala - po mojemu to jest 0,025mm a naprawde pewnie 0,03 albo 0,002 cala czyli 0,05mm)

Pierwsza ma wytrzymalosci 1Lbs (400g z lekkim hakiem!) a druga 2Lbs to za przeproszeniem okretu sie spodziewales?

Pisalem juz dawno temu, ze jakis pajac w europie nie przeliczyl Lbs na Kg w opisie wiekszosci linek berkleya.

Ps ta linka to mz okrutny zart - 0,06 nie prostuje sie pod paprochami (dla mnie paproch to twister 2-3cm na glowce 1-2g) a skreca sie tak, ze koniec swiata...

Nie spodziewałem się okrętu ale jest podana wytrzymałość to sądziłem, że taka będzie. 2kg mnie by zadowoliło, ale 1 koma coś tam... na pewno nie, bo okonie jakie występują u mnie w łowisku ją zerwą. Nie znam przeliczników itp. z USA - bo u Nas są z podanymi średnicami, a nie lbs'ami.

pisalem o tym tylko na tym forum conajmniej 3 razy w temacie tej linki. cal =25.4mm (z grubsza) a Lbs (0,4x bodaj ja licze 500g by bylo wygodniej). Komus sie nie chcialo przeliczac bo liczyl, ze wszyscy tylko na etykietke rzuca okiem (zreszta 99% plecionek tez ma glupoty i to grube popisane)...

................ Nie znam przeliczników itp. z USA - bo u Nas są z podanymi średnicami, a nie lbs'ami.

Może Ci się przyda :D

tak szczegolnie do przeliczania grubosci zylek..

probowales?

ja tam biore srednice w calach i mnoze razy 25.4 = srednica w mm.

hehe tylko czekam na odezwanie sie straznikow braku srednicy plecionki i storpedowanie calosci dywagacji