Skocz do zawartości

Plecionka do paprochów

ssamer

Rekomendowane odpowiedzi

................ Nie znam przeliczników itp. z USA - bo u Nas są z podanymi średnicami, a nie lbs'ami.

Może Ci się przyda :D

Ogólnie znam te przeliczniki 1lb=0,45kg itp. cale, stopy - wszystko wiem, ale czytałem tak wiele opinii o Nanofilu i nigdy nie trafiłem na podkreślenie doboru linki według LBs a nie średnicy. Nikt tego nie zaznaczył :blush:Nie wiedziałem nawet, że tak ją oznaczają.

1. Plecionka nie ma średnicy, więc całe te dywagacje tutaj nie mają sensu za wiele

2. Mówił - kup se broxxa. Jak na tą grubość to wytrzymałość - realnie 4,1-4,3kg jest super. Nie ma akcji że jest spirala pod paprochem itd.

20e za 275m - http://www.ebay.de/itm/Broxxline-geflochtene-BROXX-Braid-Gr- Pr-6-91-100m-275m-0-10mm-4kg-grun-/160558716271?pt=DE_Sport_ Angelsport_Angelschn%C3%BCre&hash=item25620b956f

Ogólnie znam te przeliczniki 1lb=0,45kg itp. cale, stopy - wszystko wiem, ale czytałem tak wiele opinii o Nanofilu i nigdy nie trafiłem na podkreślenie doboru linki według LBs a nie średnicy. Nikt tego nie zaznaczył :blush:Nie wiedziałem nawet, że tak ją oznaczają.

generalnie zobacz sobie na szpule kolowrotka - na ogol masz dane po hamerykansku czyli lbs/yard i po naszemu czyli srednica/m.

Nie znalazlem jeszcze plecionki, ktora wytrzymywala by ponad 80% tego co na szpulce pisze a o takiej co do tego miala by choc zblizona srednice to juz nie ma niemal mowy.

Jak do tej pory uzywalem pp, strena,penna, daiwe, kilku berkleyow, sufixa, kilku noname'ow i bodaj jaxona - najlepiej pod wszelkimi wzgledami wypadaja streny.

Generalnie mz dystrybutor za opis tej zylki powinien jakos poniesc kare bo to jawne granie w ch..a.

Generalnie mz dystrybutor za opis tej zylki powinien jakos poniesc kare bo to jawne granie w ch..a.

Właśnie o to mi chodziło :( Nie wiedziałem po prostu, że te wartości są przeliczane jak w zwykłych plecionkach.

@saw

co do właściwości plecionki Daiwa T8 w pełni podielam to co napisał @Zwierzu. Ja dodatkowo pobawiłem sie w testy z użyciem wagi(sczegółowych wyników co prawda nie spisałem, ale w porównaniu z PP wygląda to następująco: Daiwa 0,18 organoleptycznie ciut cieńsza od PP 15 lbs.Wrażenia dodytkowe potwierdziły sie przy nawinięciu na szpulkę RCS do Ryogi 1016hl- weszło całe 135m Daiwy, PP się nie mieścił.Wytrzymałość i na palomarze i na łączniku bezwęzłowym w różnych powtórzeniach 10-15% na korzyść Daiwy.Ja dałbym jej powiedzmy 17lbs . 0,20 DT8 to grubość jak PP czy Spider 20lbs ale też 10-15% mocniejsze. Nowa PP super 8 slick 20 lbs jest grubsza od Daiwy TB

i mimo to słabsza. 0,16 to grubośc mniej więcej 10-tki PP w mocy wg mnie ok.12 lbs. 0,14 jest min.cieńsze od 10lbs PP ale te 10 lbsz nawiązką trzyma. Używam na multikach Ryoga 1016hl i Revo SX-super(choć gdyby zdarzyła się broda ze względu na miękkość może być trudna w roplątaniu). Cieńsze na szpuli stałej (infinty q3000)pięknie schodzą i rzuty dalsze niż PP.Kolor też dobrze trzyma(używam wyłącznie fluo)a nawet jak troche zblednie to w kontakcie z wodą kolor jak nowy.Zanim zdecydowałem się na DT8 poytałem o opinie w kilku dużych sklepach wędkarskich, gdzie poznałem sprzedawców na tyle,że wiedziałem , iż nie wcisną mi kitu. Oczywiście rozmiarówka, co do której trochę poeksmeryntowałem to nie paprochowy kaliber, ale chciałem przekazać @saw swoje(podkreślam subiektywne wrażenia). Paproszę incydentalnie, ale juz delektowałem palce 0,08 i 0,10 D T8 i po doświadzceniach z grubszym rodzeństwem na pewno się skuszę. Dla mnie Daiwa T8 po kilkunastu latach zabawy z pletkami na dzisiaj numer 1. Fajniejszy jest tylko Varivas Avani 8splotowy,a le cena tego jest dość kosmiczna no i nie występuje w kolorze fluo. Mam już swoje i czterdzieści i trochę, a kolor fluo bardzo mi ułatwia wędkowanie i nie zauważyłem , żeby przeszkadzał rybom ( przynajmniej tym gatunkom jakie próbuję łowić).Z uwagę też przeczytałem oipnie kolegów o paru pletkach, których nie prawdzałem. Tez trzeba będzie sprawdzić.

Pozdrawiam

@Rob, super, dziękuję za opinię. Zastanawiałem się nad Daiwą T8 do multiplikatora na lekko do okoniowania, kleniowania. Wygląda na to że warto jest samemu sprawdzić i się przekonać. W tej chwili dla mnie nr 1 do lekkiego łowienia multikiem jest Berkley Fireline Fused Crystal a przerzuciłem plecionek już bardzo dużo, większość jakie mamy dostępne na rynku. Niestety ten Berkley jest praktycznie w kraju niedostępny a i za oceanem z tymi najcieńszymi jest ciężko.

Sławek