Skocz do zawartości

Jak wybić tulejkę w prawej strony korby w Biomasterze XT?

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju, napisz z którego roku ten Biomek, jaki rozmiar? Wrzuć fote jak to wygląda.

Podejrzewam że to rozmiar 7x11x3, standard w Shimano niezależnie czy to 1000 czy 4000.

Mam takowych ślizgów troche to moge Ci podrzucić. Ale myśle, że łożysko lepiej zda tam egzamin.

Myśle, że rozmiar dobry podałem. Najlepiej obmierzyć suwmiarką żeby zonka nie było.

Pewnie ktoś kiedyś za mocno dokręcał korbke i delikutaśnie się sklepał brzeg osi koła.

Jeśli możesz zsunąć maksymalnie ślizg w strone koła głównego to tak zrób i nic tylko delikatne spiłowanie krawędzi osi...

Też miałem podobny temat w Super X-ie.

Edytowane przez Arek X GT

To takie buty... Obrócić ślizg też będzie ciężko.

Skoro młoteczek nie pomaga, to chyba tylko destrukcja tego elementa zostaje.

Ja wolałbym zniszczyć ten zawzięty teflon niż nie daj Bóg uszkodzić korpus.

Można jeszcze spróbować jakimś penetracyjnym środkiem od zewnątrz i wewnątrz psiknąć i wtedy próbować to wybić, ale chyba za wiele to nie da.

Część ta która Ci wyparowała jest identyczna w Super Aero GT/GTM, X-ach GT/GTM, Stradicach GTM/X. TP model F, TP XTR w rozmiarach od 1000 do 4000.

Szukałem u siebie tej części, ale przypomniało mi sie, że rotor z Super Aero pogoniłem któremuś z kolegów tu na forum.

Nie pękaj, trzymaj młyńca, a nóż, ktoś cosik takiego mieć będzie...

Dzięki za radę. W moim bałaganie na 99% tego nie znajdę. Wystrzelił cały element składający się ze sprężynki i dwóch plastików ale jakimś cudem sprężynke i plastik znalazłem tuż pod nosem.

Popytam Marcela. Może on jako fanatyk czarnuchów ma coś na zbyciu. Uderzę też do p. Lesniaka.

Jesteś pewien, że w JDM-ach ten element jest identyczny jak w Europejczykach?

Co do różnicy w kręćkach JDM a Eu to nie wiem. Ale w tych co wymieniłem (wszystkie JDM) na 100% element ten ma wg schematów taki sam nr 4652.

Zapytaj Mefisto. Może on też cuś pomoże...

Nie pozbywaj sie ani nie przeznaczaj go na części. Moim zdaniem to najgorsze rozwiązanie. Szkoda tak kultowej maszynki.

Od biedy możesz łowić bez tego. Tyle, że nie będziesz miał zbijania kabłąka po zakręceniu korbką...

Edytowane przez Arek X GT

Wżerami na kole się nie przejmuj, ja w swoich dwóch Super Aero też je mam. ;-) od strony zębów koło jak nówka. Widocznie pożałowali na jakiejś powłoce zabezpieczającej od zewnętrznej stronie ;-)

O luzie na nicie korbki pogadaj z p. Leśniakiem. Takowymi rzeczami też się zajmuje.

Co do różnicy w kręćkach JDM a Eu to nie wiem. Ale w tych co wymieniłem (wszystkie JDM) na 100% element ten ma wg schematów taki sam nr 4652.

Zapytaj Mefisto. Może on też cuś pomoże...

Nie pozbywaj sie ani nie przeznaczaj go na części. Moim zdaniem to najgorsze rozwiązanie. Szkoda tak kultowej maszynki.

Od biedy możesz łowić bez tego. Tyle, że nie będziesz miał zbijania kabłąka po zakręceniu korbką...

Wymontowałem z Super X 4000. Pasuje. Tylko powiedzcie mi proszę za co ten element numer 30 wraz z 32 i 161 odpowiada ???? Po jego wyjęciu z x-a młynek normalnie pracuje, kabłąk się zbija i nic złego się nie dzieje.

Poniżej zdjęcia zbiega :

post-48513-0-16457800-1379524520_thumb.jpg

post-48513-0-65640800-1379524547_thumb.jpg

post-48513-0-97703500-1379524574_thumb.jpg

Biomek nasmarowany, chodzi super, ale chyba pójdzie na części.... Taki mały element numer 30 wystrzelił w kosmos i szanse jego znalezienia sa minimalne.

attachicon.gifBiomaster XT 3000, 4000 MODEL 1995.pdf

No Endriusza to ile płacisz za tą plasticę nr 30 :) .

• Like 2

30 bawołów może być ???? Może jakiegoś łownego wobka/gumkę/wachadełko/ i co tam jeszcze chcesz... Albo żabkę...Kilka kotwic Gamakatsu 13B . Mam prawie wszystko. Pytaj. 

Pewnie będzie tak, że jak juz zamontuję zorganizowaną część to stara się w trymiga znajdzie.

Edytowane przez godski