Skocz do zawartości

TV program wędkarski w stylu RETRO

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

Rodzi się pomysł nakręcenia programu wędkarskiego w stylu RETRO, co Waszym zdaniem powinno się znaleźć w takim odcinku? Jaka metoda połowu? Jakie miejsce (staw, jezioro, rzeka)? Jakieś sugestie, pomysły odnośnie tematyki, sprzętu, przynęt? Czy ma to sens (liczę się też z negatywnymi opiniami)?

Będę bardzo zobowiązany za Wasze wszelakie propozycje, zdjęcia lub inne materiały mile widziane (nie zlekceważę żadnego pomysłu). Obiecuję ze dołożę wszelkich starań aby te najlepsze były wykorzystane (nie wiem jak rozwinie się mój apel do Was ale może będą jakieś drobne upominki od producenta a nawet nie wykluczam, że ktoś z Was będzie mógł wystąpić w takim programie i coś omówić lub zademonstrować).

@Wojti

PS

na obecnym etapie rozmowy są prowadzone bardzo luźno dlatego nie chciał bym jeszcze zdradzać kto będzie producentem (proszę o wyrozumiałość).

Na początek widzi mi się zarośnięty Neandertalus z ościeniem w ręku, polujący na jakiegoś kostnoszkieletowego potwora. Po drugiej stronie przedlodowcowego ruczaju, stadko mamutów z małymi gasi pragnienie...

W drugiej odsłonie, samica rzeczonego jaskiniowca piecze złowionego potwora na dopiero co odkrytym ogniu, ten zaś na drugim planie łakomym wzrokiem spogląda na krępe wdzięki Neandertalki, spowite w miękką, dobrze wyprawioną skórę młodego tygrysa szablozębego. 

Jak retro to retro :)

Edytowane przez skippi66
  • Like 2

Co ma być retro? Sprzęt? Wędkarze? Bo do ryb retro to już powrotu nie ma.

Nie bardzo rozumiem ideę programu, napisz coś więcej.

Jeśli przedsięwzięcie zakłada zmagania starszego pana w kapelusiku z tonkinową wędką w dłoni i morsem na gorzowskiej tęczówce to czemu nie, ale to da się oglądać może w 2-3 odcinkach i to tylko pod warunkiem, że ryby będą. ;)

rzucam luźne pomysły

np. wyprawa na ryby, wędka bambusowa lub leszczyna zestaw spławikowy z gęsiego pióra

wędkarz jedzie na łowisko rowerem łowi na drewnianym pomoście .....

np. zestaw spiningowy rex

"Pełna Germina i kołowrotek Rex kosztowały go 3.600 zł i pół litra łapówki. Zarabiał wtedy 4.200 zł." :-)

jakieś stare wabiki - blaszka obrotówka

chodzi o podłapanie klimatu gdzie nie było parcia na sprzęt, wyrażenie przyjemności wędkowania 

jednym słowem jesli ktoś łowi od małego i wędkarstwo ma w sercu to z pewnością pamięta na co

i w jakich okolicznościach złowił swoją pierwsza rybę

PS

1. zmagania starszego pana w kapelusiku z tonkinową wędką w dłoni i morsem na gorzowskiej tęczówce - ok ;)

Edytowane przez @Wojti

No właśnie, skąd wziąć takie pokoty, jakie nasi dziadowie lubili sobie ułożyć na pomoście niczym pasjansa?

A bez napierdzielania w beret wszystkiego, co się nawinie, wędkarski oldschool traci walor realizmu...

to co lepiej kręcić filmy wędkarskie gdzie 80% to reklama produktów marki która to za sponsorowała?

jaki jest finał po złowieniu ryby decyduje wędkarki rozsadek albo naiwność (kwestia wychowania)

Zastanawim się Wojtek czy to się przyjmie. Wydaje mi się , że Polacy za bardzo nie lubią staroci (mogę się mylić) przynajmniej ja nie lubię. Wolał bym oglądać coś na czasie. Tym bardziej, że styl "retro" kojarzy mi się z beretowaniem każdej ryby. Podsumowując wolał bym obejrzeć sportowe łowienie ryb na sprzęt , który jest dostępny w sklepach i oglądać jak każda ryba jest wypuszczana. W naszym kraju każdy film C&R jest na wagę złota.

to co lepiej kręcić filmy wędkarskie gdzie 80% to reklama produktów marki która to za sponsorowała?

jaki jest finał po złowieniu ryby decyduje wędkarki rozsadek albo naiwność (kwestia wychowania)

Jeżeli pokazywać wędkarstwo, to jako zdrową, nowoczesną, ograniczającą do koniecznego minimum szkodliwy wpływ na środowisko, formę rekreacji na świeżym powietrzu.

"Styl retro" w tym przypadku ma tyle samo wdzięku, co nostalgiczne wspominki o uroczych perypetiach w PRL...

• Like 1

A ja mimo wszystko zamieniłbym cały sprzęt na moją starą germinę i prexera jeśli tylko towarzyszyłaby temu zasobność wód sprzed tych dwudziestu lat. :rolleyes:

Wycieczki sentymentalne nie są złe, jeśli jeszcze zdolny scenarzysta zgrabnie okroi odcinki ze zbędnych naleciałości, które nie znajdują uznania w nowoczesnym podejściu do wędkarstwa. Nie zamieniając kolejnych odsłon programu w smętne pierniczenie o tym jak to dawniej było lepiej, prezentując na tle starych metod i sprzętu sylwetkę nowoczesnego wędkarza, może się udać, ale jak wspomniałem, nie cała seria, motto jednak przyciężkawe na cykl filmowy, ot kilka odcinków.

Jesli ma byc ciekawie i interesujaco. To zamiast retro sugerowalbym zrobic program traktujacy o edukacji mlodziezy przy zachowaniu wysokich standardow etycznych (C & R, czystosc nad woda itd).

Pokazac poczatki rozwoju pasji, "lapanie bakcyla" . Przekazywac informacje o przyrodzie, ekosystemie i uczyc wrazliwosci na otaczajacy nas nad woda swiat. A nie hermetyczne porady nie trafiajace do nikogo jaki grzbiet ma miec ripper w 2 dekadzie listopada, czy ile % kleiku moga zawierac kule zanetowe...

Wtedy kwestia jaki sprzet jest w programie wogole nikogo nie bedzie interesowala. Bo ow sprzet bedzie sie tylko w programie pojawial "przy okazji".

Moze to jest tylko i wylacznie moje subiektywne odczucie, ale dla mnie ogladanie jak ktos holuje sandacze, szczupaki czy dorsze to zadna frajda. Umiem holowac ryby :)

Edytowane przez Guzu
  • Like 3

Moze to jest tylko i wylacznie moje subiektywne odczucie, ale dla mnie ogladanie jak ktos holuje sandacze, szczupaki czy dorsze to zadna frajda. Umiem holowac ryby  :)

Gdy przychodzi zima jedyne holowanie jakie zaliczam to dzieciarni na sankach, lubię sobie wtedy popatrzeć jak ktoś ryby łowi, moim - również subiektywnym zdaniem, program wędkarski musi zawierać nie tylko narrację, ale i odrobinę akcji. Co do propagowania idei wędkarstwa, która przyświeca nie tylko temu forum, ale i ogólnemu podejściu coraz większej rzeszy wędkarzy do naszego hobby to się zgadzam. Wszystko jest do ugryzienia, tak jak każdy pomysł można spieprzyć, tak można zrobić dobrze. ;) 

Gdy przychodzi zima jedyne holowanie jakie zaliczam to dzieciarni na sankach, lubię sobie wtedy popatrzeć jak ktoś ryby łowi, moim - również subiektywnym zdaniem, program wędkarski musi zawierać nie tylko narrację, ale i odrobinę akcji. Co do propagowania idei wędkarstwa, która przyświeca nie tylko temu forum, ale i ogólnemu podejściu coraz większej rzeszy wędkarzy do naszego hobby to się zgadzam. Wszystko jest do ugryzienia, tak jak każdy pomysł można spieprzyć, tak można zrobić dobrze. ;)

Akcje mozna ukazac na wiele sposobow ;)

Zostawmy to rezyserowi. Na zimowy glod holowania polecam prace dorywcza w pomocy drogowej ;)

• Like 1

witam nie sądzę żeby to wypaliło bo skoro ja stary pierdziel przeżył już ten okres i szukam coraz to nowych form to tym bardziej  młodzi ludzie zafascynowani nowościami i tylko tak zwaną "nową falą" gumy z jp i us itp. raczej przejdą koło tej produkcji z tak zwaną reakcją " co mi starzy będą pierdzielić o łowieniu" Lepiej pomyśl o tym co możesz pokazzć nowym młodym ludziom ,a że masz we władaniu chyba najlepszy zbiornik szczupakowy w PL to może iść w tę stronę ( postaw na news)

• Like 1

Film promocyjny gdzie większość czasu  spędza się na wysłuchiwaniu "marketingowych zalet" sprzętu, a film edukacyjny w polskich realiach mija  się z celem....

Ponieważ....

Firma X która wykłada hajs na film posiada marketingowca starej daty którego świetność minęła dwa lata po studiach jeśli je w ogóle ukończył.

Rozumowanie pseudo marketingowca "My dajemy wam hajs, nie obchodzi nas jakieś C&R,  najważniejsze mają być ciągle nasze produkty w kadrze"

Film w wędkarski w stylu retro sponsorowany przez  jedną firmę wędkarską? Żeby nakręcić film trzeba mieć paru  sponsorów nawet z takiego względu jak różnorodność lokowania produktów.

Jedyne wyjście połączenia z filmu marketingowego z filmem edukacyjnym jest stworzenie produkcji na poziomie japońskich filmów wędkarskich co jest nierealne w polskich warunkach.

@Wojti tak z ciekawości, nakręciłeś jakiś film sponsorowany?

A może w kilku lub kilkunastu odcinkach , stworzyć kompendium wiedzy o wędkarstwie ( spinningowym ) ; każdy odcinek poświęcając jakiemuś innemu zagadnieniu.

Są dziedziny wiedzy wędkarskiej których przeciętny Kowalski nawet sobie nie uświadamia a i wędkujący praktycy ( myślę o sobie ) mają kłopoty z ogarnięciem tych informacji.

Tak więc tematyka odcinków mogłaby obejmować takie np. zagadnienia.

- Historia wedkarstwa i stan obecny . Cele wędksrstwa . C&R

- Rodzaje wód. Charakterystyka i gatunki ryb w tych wodach. Czytanie wody.

- Rodzaje wędek i ich przeznaczenie . Opis cech wędki i właściwości fizycznych. Reportaż z produkcji wędek .

- RodBuilding . Wyjaśnienie wpływu uzbrojenia na cechy wędek. Omówienie typowych błędów w uzbrojeniu itd.

- Przynęty wędkarskie , systematyka , przeznaczenie , cechy , lurebuilding , produkcja.

- Taktyka wędkarska

- Ekwipunek , bezpieczeństwo wygoda.

- itd . Itp.

Filmy mogłyby być wzbogacone anegdotycznymi wstawkami w stylu retro , dającymi porównanie stanu dzisiejszego z niegdysiejszym.

uściślijmy pewną sprawę

1. pomysł dotyczy jednego odcina w programie wędkarskim dla TV publicznej (nie film nie seria programów)

piszcie dalej każdy pomysł każda propozycja trafi we właściwe ręce

"Wędkarz PRL-u" – to świetny temat ale co dalej?

PS

na pewne pytania kierowane bezpośrednio do mnie będę opisywał na priwa

Edytowane przez @Wojti

E tam, bez stelki i kija z pracowni to już nie jest wędkarstwo :lol:  ;)  

jakiś łyczek z piersióweczki czemu nie? to dobry pomysł (będę sugerował aby ten pomysł wykorzystać),

z reszta się nie zgadzam ;)

Edytowane przez @Wojti

Jesli ma byc ciekawie i interesujaco. To zamiast retro sugerowalbym zrobic program traktujacy o edukacji mlodziezy przy zachowaniu wysokich standardow etycznych (C & R, czystosc nad woda itd).....

@Guzu nad tym tez myślimy, pomysłów jest sporo (a to co zasugerowałeś jest bardzo ważne), natomiast na tapecie postawiony jest temat odcinka retro

.... Przekazywac informacje o przyrodzie, ekosystemie i uczyc wrazliwosci na otaczajacy nas nad woda swiat.....

właśnie cos w tym klimacie

Edytowane przez @Wojti