makamba Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 "Wędkarz PRL-u" – to świetny temat ale co dalej?Może na zasadzie porównania - wtedy i dziś.Oraz z wskazaniem pływu tamtych czasów na dzisiejszy rybostan i mentalność wędkarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Może nakręć dokument o PZW to będziesz miał retro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 O PRL też mogłoby tam być ale myślę że fajnie byłoby pokazać trochę odleglejsze czasy. Panowie w pumpach łowiący na bambusowe angielskie wędki w Lasku Bulońskim , pospólstwo z wędkami z badyla i ręcznie kute haki na końskim włosie ( tak łowił mój stary - i miał wyniki ) i opowieść o tym jak na szybko zrobić taki zestaw , jak wyglądał kołowrotek i jak się na to łowiło.Ręcznie strugane z patyka woblery , blachy , pierwsze muchy .Fajne ! To bardzo obszerny temat. Trudno to będzie ogarnąć w 30min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 I nie trzeba grzebać w zamierzchłej przeszłości, ot wyskoczyć na najbliższy spęd delegatów i od niechcenia rzucić w towarzystwie - "która rybka najsmaczniejsza". Retrospekcja gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) rzucam luźne pomysłynp. wyprawa na ryby, wędka bambusowa lub leszczyna zestaw spławikowy z gęsiego piórawędkarz jedzie na łowisko rowerem łowi na drewnianym pomoście .....Oby tylko wędkarz nie podjechał rowerem marki Merida, Giant, Cube ... itp .Jeśli retro to włącznie z całą otoczką ! Ja zapytam inaczej, kto ma być targetem dla programu TV w stylu retro ?Powiem tak, zachęcałem swego czasu moje Gremliny do obejrzenia seriali - Czterej Pancerni, Wojna domowa, Wakacje z duchami, Pan Wołodyjowski, Sami Swoi itp.Niestety inne czasy, inny świat, to co dla mnie było ciekawe i śmieszne, dla nich jest nudne i nie warte uwagi - szkoda trwonić na to czas.A jeśli odbiorcami mają być "pierniki" powyżej 40 lat, to może i retro ma sens. Bardziej skłaniałbym się do nowoczesnego programu z prezentacją sprzętu, technik połowu, C&R i przy okazji odnośnikami (jak w starym kinie) jak to drzewiej bywało.Nie mam nic przeciwko lokowaniu produktów, pod warunkiem że reklama nachalnie nie kłuje w oczy. Edytowane 18 Września 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Może na zasadzie porównania - wtedy i dziś.Oraz z wskazaniem pływu tamtych czasów na dzisiejszy rybostan i mentalność wędkarską. dobry pomysł w sumie trzeba było by zdobyć materiał sprzed kilkunastu lat i nakręcić odcinek w tym samym miejscu jak teraz to wyglądana zasadzie porównania - kiedyś czysta woda, szczere pole, las a dziś budynki działki plaże i skutery wodne Edytowane 18 Września 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Oby tylko wędkarz nie podjechał rowerem marki Merida, Giant, Cube ... itp .Jeśli retro to włącznie z całą otoczką ! po głowie chodzi mi taki komarek - ten z pierwszych co był z pedałami (tylko proszę bez podtekstów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 18 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 O PRL też mogłoby tam być ale myślę że fajnie byłoby pokazać trochę odleglejsze czasy.Panowie w pumpach łowiący na bambusowe angielskie wędki w Lasku Bulońskim , pospólstwo z wędkami z badyla i ręcznie kute haki na końskim włosie ( tak łowił mój stary - i miał wyniki ) i opowieść o tym jak na szybko zrobić taki zestaw , jak wyglądał kołowrotek i jak się na to łowiło.Ręcznie strugane z patyka woblery , blachy , pierwsze muchy .Fajne ! To bardzo obszerny temat.Trudno to będzie ogarnąć w 30min wstawiajcie fotki - mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Taki fajny film znalazłem grzebiąc po necie. Może się przyda jako inspiracja. I jeszcze jeden :http://m.youtube.com/watch?v=UsGEvWX4Bj0 No to jeszcze ten : Edytowane 18 Września 2013 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Hi, hi, ten ostatni to słaba inspiracja. Filecik na hak, fajeczka w zęby, osęka na pasku, potem rybka na klatę i paluszki w skrzela, do samochodu. Kolejna ryba na przyponie do autka, a następna na osęce. Wreszcie ostatnia wleczona po plaży i paskudnie ważona. Nie dla mnie taki film. Pierwszy podobał mi się ze względu na klimat, tu widzę szansę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Jeżeli film ma być dokumentalny albo paradokumentalny to dobrze byłoby omawiany okres przedstawiać w konwencji epoki. Ten film który nie podoba się Bartkowi przedstawia realia swoich czasów pod każdym względem ( bo jest z tych czasów ). Zwróciłem na niego uwagę ze względu na fatalną pod względem technicznym , jakość materiału filmowego , a także ze względu na na styl i rodzaj narracji - to wszystko wydało mi się bardzo charakterystyczne dla tamtej epoki. Jeszcze fajniejsza zabawa byłaby z okresem przełomu IXX i XX w. Możnaby nakręcić film w konwencji kina niemego lawirując pomiędzy komedią slapstikową a ekspresjonizmem niemieckim. Nie chodzi mi oczywiście o nakręcenie całego filmu w taki sposób ; raczej o rozpoczęcia poszczególnych wątków , po chwili sposób filmowania zmieniałby się na bardziej współczesny. ( ten zabieg jest znany z wielu filmów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Tak szczerze... to masakra te Wasze pomysły. Z tego wyjdą jakieś wędkarskie "trudne sprawy" albo "ukryta prawda". Co ma być fajnego w odcinku, w ktorym nad wodę jedzie się komarkiem i łowi na bambusa? Jak chcecie coś starego - ale fajnego - zobaczcie wątek na forsie o trociach i pstrągach w latach 80. Tam są historie. O tym jak łowiono wielkie łososie, o pociągach pełnych wędkarsy, o legendarnych twórcach przynęt(Henryk Gębski itp), o wieczorach przy kominku w domkach gdzieś nad Piławą i Dobrzycą, w czasach kiedy bylo tam jeszcze pełno pstrąga i lipienia. Bo retro w stylu komarek, to ja mam jak zajadę nad Wisłę. I teksty retro - "Dej no mi tego bolenia/szczupoka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Może jakieś wędkarskie " Przeminęło z prądem " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Ja myślę. że po prostu nakręcić czarno biały, niemy film. Taki na pewno będzie w stylu retro. Oczywiście żartuję sobie.Mam natomiast taki pomysł aby w filmie ukazały się rozmowy z mocno leciwymi wędkarzami.Może z ich opowiadań, coś ciekawego wyniknąć.A może, czegoś się nauczymy. Kto wie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Myślę, że można nakręcić odcinek o łowieniu szczupaków w małej rzece właśnie na stary kij bambusowy z "gwiazdą" metodą spinningową z zastosowaniem starych przynęt typu wahadła i woblery. Śmiało można rekwizyty kupić na alboco a zabawa mogła by być przednia nie mówiąc o wynikach, które też mogły by niejednego z nas zadziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Może na zasadzie porównania - wtedy i dziś.Oraz z wskazaniem pływu tamtych czasów na dzisiejszy rybostan i mentalność wędkarską. Popieram, może była by to jakaś lekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi