Skocz do zawartości
  • 0

Opózniony sezon na esoxy.

Kadet

Pytanie

Witam.

Czy na waszych łowiskach, szczególnie mam na myśli jeziora, w tym roku, we wrześniu,daje się zauważyć słabe brania szczupaków. Od kiedy sięgam pamięcią

na wodzie której łowie, ten miesiąc był dobrym okresem na esoxa. Mam nadzieję że woda po upalnym lecie jeszcze się dostatecznie nie ochłodziła.

Na ironie losu od tego roku nie ma już złoczyńców rybaków, a tu taki klops...Co o tym sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie też wrzesień bardzo słaby. Byłe 2 razy po 2 dni na odległych jeziorach, znanych z niezłej populacji zębacza. I tylko kilka niewymiarków. A młóciłem uczciwie wodę przez 4 dni uzywając całego arsenału . Przez te 4 dni przepłynąłem ze 40 kilometrów.

• 0

Temperatura wody "u mnie" okolo 16,5 C.  Pajki stały na 5-7 metrach, sielawa poniżej 15 metrach. Tylko brać nie chcą. W ubiegłym roku miałem podobnie, zaczęły ładnie uderzać gdy woda zbliżyła się do tem. 15 C. Tak to sobie tłumaczę. Ale raczej nie mogłem się wstrzelić w żerowanie zębatych. To myślę jest podstawą sukcesu oraz ilość czasu spędzonego nad wodą.    

• 0

Temperatura wody "u mnie" okolo 16,5 C.  Pajki stały na 5-7 metrach, sielawa poniżej 15 metrach. Tylko brać nie chcą. W ubiegłym roku miałem podobnie, zaczęły ładnie uderzać gdy woda zbliżyła się do tem. 15 C. Tak to sobie tłumaczę. Ale raczej nie mogłem się wstrzelić w żerowanie zębatych. To myślę jest podstawą sukcesu oraz ilość czasu spędzonego nad wodą.    

Tzn. Lowisz je w toniach sielawowych, czy w zielsku.

• 0

Wietrzysz spisek czy prowokację przeciwko swoim jedynie słusznym poglądom i wierze? :ph34r: :lol:

Nieeee, ale staram się zrozumieć co piszący miał na myśli.

A uszczypliwości odnośnie poglądów i wiary proponuje pozostawić swoim najbliższym (żona, córka, brat ... itd).

Edytowane przez Zwierzu

• 0

Tzn. Lowisz je w toniach sielawowych, czy w zielsku.

Głównie w toni. Łowię w jeziorze mocno eksplaatowanym przez rybaków ( mówią że chodzi im tylko o sielawę :D ). Jezioro głębokie rynnowe, w brzegu jest jedynie narybek szczupaka. Chociaż po kilku dniach bardzo wietrznych pod koniec sierpnia miałem klocka w samym brzegu, ale nie trafił w przynętę. Rybackie i kłusownicze siatki wyganiają mnie w toń jeziora. Listopad na "moim" jeziorze to ogólna lipa, sielawówki cały czas na jeziorze. Dlatego staram się coś wyhaczyć teraz. Pozdrowienia .       

• 0

W weekend na Suwalszczyźnie niedaleko Augustowa woda miała 17-18 stopni a tydzień temu na pojezierzu Brodnickim 19-20.

A jak mierzysz temperaturę wody ?

Pół metra głębiej jest zupełnie inna temperatura. Wystarczy jeden wietrzny dzień,woda się wymiesza i jest o 3-4 stopnie inna temperatura pod powierzchnią.