PILOT Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Panowie doradźcie jaką kupić dobrą a nawet bardzo dobrą pletkę i moc (cienka, okrągła, mocna) do: 1. Jerkowanie 40/100g, biała, żeby leciało ładnie i mocna2. Pod sandacza z opadu 10/30g czerwona ale nie jaskrawa bardziej ciemna czerwień i tu atut musi mieć do dalekich rzutów Może używacie jakiś dobrych o tych paramatrach na chwile obecną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 1. Stren Sonic Braid biały fluo 30LB - piekielnie mocna i widoczna i w słońcu i w cieniu. Co do punktu 2 nie mam super propozycji. PP red albo Spiderwire Red nie będą złym wyborem. PP mocno farbuje na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Pod sandacza do opadu używam Momoi. Jest czerwona, mega wytrzymała i leci jak z katapulty. Tu masz przykładowy link (nie mam nic wspólnego z tą aukcją) http://allegro.pl/plecionka-momoi-takumi-jigline-0-14mm-150m-i3561015059.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Wypowiem się tylko co do drugiej pozycji : ja używam PP 20lb - czerwonej i to praktycznie cały czas .Do opadu super ,lecz ja używam pod szczupłego i okonia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loktok - cardiamu Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Ja mam power pro czerwona 20 lbs od pickoka i nie zauwazyllem zeby farbowala albo odbarwiala sie, a juz ja troche pomoczylem Na bialych sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Miłem czerwoną od Pawła Psułka na Curado ze 2 lata temu i Curado z zielonego czerwonawe sie robiło. Ale na stratę mocy to nie wpływało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Pewnie nic odkrywczego ci nie napiszę .Pewnie już to wiesz. Ale należy zwrócić uwagę na wytrzymałość blanku i dobrać plecionkę tak żeby jej wytrzymałość nie była znacznie większa. Można przyjąć że ok 20% wytrzymałości plecionka traci na weźle , można też przyjąć że wytrzymałość blanku jest trochę zaniżona ; ale jeżeli wędka jest opisana jako np.20 funtowa to plecionka moim zdaniem nie powinna przekraczać 25 lb. Silną plecionką fajnie się rwie zaczepy i rozgina kotwice ale jak się zdarzy odstrzelić przynętę to przy okazji można też odstrzelić szczytówkę ( wiem to z autopsji )Dodatkowo warto pamiętać że plecionka ( szczególnie w spinningu ) szybko traci wytrzymałość w skutek bezustannego łamania i ocierania o przelotki . Z tego powodu co jakiś czas warto odciąć parę pierwszych metrów i przewiązać przypon ; dlatego nie warto chyba kupować linek bardzo drogich . Moim zdaniem optymalne są Streny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi