Skocz do zawartości

Plecionka pod lupą - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Jacek Kolendowicz wyznaje zasadę małego wszystko zaźre... Kiedyś łowiłem z nim na Eldorado, szczupłe były ospałe i bardzo słabo żerowały. Ja na gumę nie złowiłem nic - Jacek po godzinie rzucania gumą przeszedł na obrotówki zaczynając od Mepsa 3, kończąc na zerówkach... Też niiiic... Po godzinie ćwiczenia obrotówek, Jacek założył streemera z białych piór na 2g. głowce jigowej i w ciągu 15 minut wyjął dwa ładne szczupłe (60-70 cm.) - a mnie szczęka opadła...

Gadda

Myslac o nawinieciu tej 80 funtowej mam na mysli raczej wielkosc i sile muskie , przynety nie koniecznie musza byc wielgachne , chociaz tych tez nie wykluczam . Patrzac na to matematycznie ;- rekord muskie to 69 lb. , przyjmijmy ze mi sie trafi 70 lb. i ja bede plynal np na wschod a on podczas brania na zachod , to ta 80funtowa pleciona czy wytrzymie to uderzenie ?. Chcialbym zebyscie tez zauwazyli ze ta pleciona to dalej cieniutka niteczka a nie gruby sznurek :mellow: . Moje przynety po probach ustawily sie w przedziale od Percha-12 do Whitefisha- 18 Salmo . To nie sa jakies wielgachne przynety patrzac co tu uzywaja niektorzy wedkarze . Moim standartem jest 40lb. a te 80lb. to rozwine jak naprawde bedzie po co . To znaczy jak stane twarza w twarz ...sorry pysk muskiego :mellow: , mozna se przeciez pomarzyc :D

Na muskie uzywa sie tez jigow ..nazywa sie je Jig Kobra , to taki riper z kolnierzem , taki balszoj paproch ...to jednak nie moja dzialka .

Jerry, jezeli mozna cos radzic (najlepsze pomysly przychodza mi do glowy jak juz widze organoleptycznie problem) :D

Wszystko zalezy jak lezy...jak zachowa sie muskie podczas poczatkowych chwil brania, jak nastawisz hamulec kolowrotka, jakie bedzie wedzisko (stopien sztywnosci)..?

Ja tylko moge powtorzyc, ze udalo mi sie na 30LBS wyjac 80kg suma i to, pomimo ze przegiecie , powinno dac do myslenia.

Delikatniejszy zestaw to lepsza amortyzacja, lepsze odczucia estetyczne podczas holu, wieksza finezja..a Muskie to przeciez hybryda naszego szczupaka...

Rzecz jasna, niedopuszczalne jest zestawienie-delikatne wedzisko - Rapala Magnum 18cm CD, wtedy ryby sie nie zatnie...

Gumo

• 2 miesiące temu...

@Pitt

@Remek

i pozostali uczestnicy dyskusji

Trochę czasu upłynęło od artukułu i dyskusja sie jakby urwała, a nawet zeszła na grubość plecionek stosowanych przez łowców musie, a mnie trafia sie okazja żeby po okazyjnej cenie dostać Hemingway Monotec Futura.

Mogę prosić o kilka uwag na ten temat?

Na codzień mam PP i nie widzę wad, ale znajomki zasiali temat i nie wiem czy napalać się, czy raczej odpuścić.

PS. A unas ciągle pruszy, a pstragi papusiają (byc może).

Pozdr.

monotec futura, to hybryda dyneema z monofilem, podobnie jak spiderwire fusion, pleciony rdzen w powloce z tworzywa sztucznego, wyglada prawie jak zwykla zylka

nie nasiaka woda, dobra na mroz, jest rzeczywsicie okragla w przekroju i nalezy do lepszych w swoim rodzaju

jest ciensza niz zylka, o tej samej mocy, ale rownoczesnie grubsza od plecionki, ktora ma taka sama moc

• 5 lat później...

Uzywana od maja PP 30lb

sprawdz sobie przelotki w wedce - tez mi sie takie jaja dzialy a pozniej wyszlo, ze przelotke szczytowa mam peknieta (niemal pod lupa trzeba bylo patrzec bo na ciemnym ryse kiepsko widac)

i dopiero pod sporym obciazeniem mi szarpala plecionki (identycznie wygladaly).

w zasadzie na zaprezentowanym zdjeciu nie widac nic konkretnego i nie ma sie czym podniecac, bez mikroskopu i powiekszenia 50X mozna sobie gdybac do ... aaeee, mozna sobie jeszcze bardzo dlugo gdybac ... jedyne, co ja widze, to fakt, ze przelotki mozna wymienic na nowe ...

sama zawrtosc postu nie ma nic wspolnego z glownym tematem watku, poniewaz do niego nic nie wnosi, a raczej z forumowym ever greenem o biciu piany wokol plecionki PP

Miał Ktoś doczynienia z plecionką fladen maxximus dynema braided line? Chodzi o opinie na temat tej plećki organoleptyczną lub chociaż zasłyszaną.Interesuje mnie splot i jego przekrój,czy nie jest przegrubiona,stosunek wytrzymałości faktycznej do deklarowanej oraz trwałość.

• 5 lat później...