Skocz do zawartości

Brzana 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Sąsiad :D masz chyba racje. Sledzac zeszłoroczne tematy brzanowe, raczej amatorow tej ryby na ,, jerkbait ,, mozna by było policzyc na palcach jednej reki :wacko:

Chciałbym sie mylic, wiec sledzic trzeba bedzie jak ktos otworzy watek ,, brzany 08 ,,. :D

Marcin kto jak kto, ale może Ty go zacznij :mellow:

• Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sąsiad :D masz chyba racje. Sledzac zeszłoroczne tematy brzanowe, raczej amatorow tej ryby na ,, jerkbait ,, mozna by było policzyc na palcach jednej reki :wacko:

Chciałbym sie mylic, wiec sledzic trzeba bedzie jak ktos otworzy watek ,, brzany 08 ,,. :D

Marcin, w tym roku będziesz miał już rzut beretem do dobrego brzanowego łowiska ,więc obstawiam ,że troszkę fajnych zdjęć zagości na forum :D

Moze czas jakis watek przygotowawczy do sezonu brzanowego otworzyc. Zostało kilka ładnych miesiecy, wiec moga sie znalezc w nim rozne ciekawostki dotyczace połowu i spotkan z brzanami, naszych forumowiczow.

Problem w tym ,że tych co łowią brzany na spinning regularnie z premedytacją jest na Jerbait.pl może kilku...a w sumie to ciekawy jestem kto oprócz załogi Pikusia :unsure: :D

Jak napisał jeden znany spinningista Za brzaną nie ma już nic...

@Maciejowaty więc weź sie za brzany i daj wreszcie odpocząc tym boleniom :lol:

Chciałbym, ale na najbliższe łowisko brzanowe na Narwi mam nie po drodze a te wiślane ,które znam wymagają łodzi...a pozatym wszystkim to mam nikłe pojęcie jak się za to zabrać :lol:

Jest spora szansa ,że na odciku ,kótry będziesz teraz często odwiedzać znajdą się jakieś brzany w zasięgu spodniobutów.

Trzeba będzie pokombinować B)

Przy połowie dużych brzan musisz popracować nad kondycją przy bieganiu wzdłuż rzeki. Inaczej nie dostaniesz siłaczki. Największą wyciągniętą na brzeg miałem w latach osiemdziesiątych ponad siedemdziesiąt pięć centymetrów, doholowaną do brzegu nie podebraną - szacowałem na około 90 - DUNAJEC. NIMFA wielkości palca. Teraz tam stoi zapora..........

Pozdrawiam...

Piękne ryby.

• 2 tygodnie później...

Potwierdzam to co pisze Rognis Oko.

Przy zacieciu brzana robi nawrót i wykorzystuje nurt rzeki.

Musisz ruszyć z miejsca za nią.

Stojąc na brzegu nic nie osiągniesz - jedynie wypięcie lub zrwanie zestawu.

Zaliczyłem wiele brzan i zawsze za nimi ganiałem.

Po gwałtownej ucieczce, ryba zmienia kierunek i rusza w górę rzeki.

Wtedy wystarczy zdecydowanie lecz nie na siłę podciągać zestaw do brzegu i kontrolować hol.

Dużą brzanę pamięta się na całe życie.

Po kilku holach zawsze miałem na udzie siniaka od stopki kija i tąpań tej walecznej TORPEDY.

Pozdrawiam

tak ogolnie, to zaden z waszych pomyslow nie wydaje mi sie wykonalny ;)

po pierwsze, tam nie ma jak biec, bo jestem skierowany w strone rynny, a przeplyw mam za plecami, obydwa brzegi sa zamkniete i biegac sie nie da ...

zreszta ja poszedlam na ryby a nie sciezke zdrowia :mellow:

po drugie, wszystkie brzany jakie zlapalem uciekaly w poprzek nurtu i w dol rzeki, wiec reaguja inaczej niz te, ktore ty zapales ladyD, woda na tej miejscowce jest tak plytka, ze holowane brzany skacza jak pstragi

dla informacji,ryba przetarla zylke o kamienie i poszla z woblerem

Ok, jesteś na miejscu i znasz realia. Moje brzany były zdobywane na Dunajcu w rynnach. Z tym bieganiem było różnie. Na ogół to ja wytyczałem nowy szlak razem z prądem rzeki. Na dużej lub średniej wodzie było to charakterystyczne zachowanie tej ryby. Sam fakt - zabawa przednia ze sporą ilością adrenaliny. Największą torpedę widziałem w czyściutkiej wodzie Dunajca przy ostańcu w Szczawnicy. Jest tam straszna bania. Czasami stojąc w woderach na spokojnej płani wysuwała się taka jedna z głęboczka rynny. Moim zdaniem miała ponad METR. Kiedyś zaszedł mnie miejscowy z tyłu i widząc moje zdumienie połączone z paraliżem kończyn i szczękościskiem - potwierdził. Tej K....wie ni jak nie dosz rady...

Było to w latach osiemdziesiątych.

Pozdro

PS

Sporo kręciłem się po kraju w którym przebywasz i widziałem te piękne strumienie i rzeki pełne ryb. Pozazdrościć... Byłem wtedy młodzieńcem a TITO wisiał w każdym domu na ścianie.

Pamiętam, że jakieś 20 lat temu takie krążowniki w Nidzie pływały. Przyszedł czas na modę o opisywaniu łowisk(czasopisma) i Nida znalazła się na pierwszym miejscu do odstrzału. Przyjeżdżali wszyscy, kto mógł. Byle być pierwszym na miejscówce i w ciągu paru lat gruntowcy zrobili swoje na zasiadkach nocnych.Taki największy nawał wędkarzy na Nidę był w latach 90-siątch, gdzie jeszcze można było złowić piękna rybkę. Dziś to już historia:( Nie wspomnę o szczupakach i sandaczach. Gdzie ludzie gonili za gigantami, aby pobić rekord Polski. Pan Biegan zrobił piękną reklamę :mellow:

• 3 tygodnie później...