pitt Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 na takich wyplyceniach stoja i u mnie, tylko w malych grupkach, woda czysta, malo miejsc do ukrycia sie, wiec trudno sie do nich dobrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Panowie Miłośnicy Brzan. Zawsze lub prawie zawsze brzany wyciągałem tuż za przelewem na pograniczu nurtu i cofki lub wejścia silnego nurtu w płań.Brzana na takiej wodzie uderza gwałtownie i często są podpięcia w okolicach pyska. Moje doświadczenia opieram na rzece Dunajec, Poprad, które w wielu miejscach przypominają tą na zdjęciach. W w/w miejscach ryba ma mało czasu na kombinowanie i działa szybko i zdecydowanie. Tu gdzie je widać na płyciznach (fotka), wychodzi na patrol lub słoneczko. Nie widziałem by żerowała. Super widać żer brzany z mostu. Idą jedna za drugą, pobierając pokarm z dna i robiąc charakterystyczne lustra (podobnie świnka i certa). W pewnym momencie (pobranie chyba konkretnej karmy) robi nawrót o 180 stopni i schodzi na tył stada (kilka sztuk podobnej wielkości) i zaczyna się od nowa marsz w górę rzeki. W rynnach jest inaczej, stoją przy skale wysuwając się tylko do pobrania pokarmu i powrót. Branie brzany z mojego doświadczenia w nurcie polegało na uderzeniu lub przytrzymaniu wahadła, woblerka lub nimfy. Wszystkie zestawy zawsze prowadziłem przy dnie, wręcz szorując o dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Witam dzisiejsza 49cm wzięła na przelewie mocny przeciwnik Witam,przykro mi ale muszę usunąć to zdjęcie, ponieważ brzana została złowiona w okresie ochronnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Cytat z regulaminu PZW: 3. Ustala się następujące okresy ochronne ryb :- boleń - od 1 stycznia do 30 kwietnia- brzana - od 1 stycznia do 30 czerwca- brzana karpacka - od 1 stycznia do 15 lipca...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Witam Ale to był przylów i została ona WYPUSZCZONA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Ale miejsce do zdjęcia znalazłeś sobie wyśmienite, zardzewiałe pręty i kamienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Chcialem zrobic szybka fote i do wody dlatego taka sceneria Zdaje sobie teraz sprawe ze niepowinienem sie chwalic tą zdobyczą ale cuż.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Koledzy, spokojnie MODERATOR czuwa Usuwam zdjęcie, ponieważ brzana została złowiona w okresie ochronnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Parę uwag, jaki mi się nasunęły; Były już na tym forum zamieszczane zdjęcia ryb złowionych w okresie ochronnym jako przyłów i nie były zdejmowane. Ryby nie znają regulaminu i okresów ochronnych, (jak ten biedny łoś co nie wiedzieł, że nie wolno mu do miasta wchodzić) Jak się pisze dzisiejsza 49cm ... to czujny forumowicz prawie napewno pomyśli - acha, dzisiejsza, to pewnie były i wczorajsze i przedwczorajsze. Co w związku z tym co pow., ano przyjmijmy jednakowe zasady dla wszystkich, nie zamieszczajmy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym - tak dla zasady. Nie ustrzeże nas to oczywiście od przyłowu, który nie zna regulaminu, za to my znamy. Obchodzimy się z taką rybą delikatnie, jak najszybciej wypuszczamy i nie męczmy jej fotkami. Nawet jak byłaby to sztuka na Rekord Świata, to On właśnie nie zawali się z tego powodu, że nie zrobiliśmy fotki.To tyle, a i jeszcze jedno, to co napisałem nie jest atakiem na żadną ze stron dyskusji, to tylko moje refleksje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Janusz, nie dam rady. Jeśli przyłowem będzie moja rekordowa, bez fotki do wody nie wróci . No chyba, że nie będę miał jak/czym sfotografować jej, nad wodą . Ale zamieszczać fotki nie muszę, nigdzie. I pewnie nie będę tego robił, chociażby, żeby ustrzeć się przed podobnymi atakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Janusz, nie dam rady. Jeśli przyłowem będzie moja rekordowa, bez fotki do wody nie wróci . No chyba, że nie będę miał jak/czym sfotografować jej, nad wodą . Ale zamieszczać fotki nie muszę, nigdzie. I pewnie nie będę tego robił, chociażby, żeby ustrzeć się przed podobnymi atakami. Domyślam się Waldku, sam pewnie też bym się nie oparł, to co napisałem to takie przerysowanie, naturalizm trochę, używając terminologii z literatury. Ale nad publikacją takiej fotki to już należałoby się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 ....Ale zamieszczać fotki nie muszę, nigdzie. I pewnie nie będę tego robił, chociażby, żeby ustrzeć się przed podobnymi atakami. Jakimi atakami ? Proponuję trzymać się zasad określonych przez Admina. W punkcie 7 Zasad umieszczania zdjęć na forum, stoi wyraźnie, że nie zamieszczamy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym i koniec. Jasno i wyraźnie, nic dodać nic ująć. Musi to dotyczyć wwszystkich i bez żadnych wyjątków.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Nie wiem, czy zauważyłeś Mariusz. Ów atak nie dotyczył faktu zamieszczania zdjęcia. Dotyczył właśnie samego faktu, złowienia, w okresie ochronnym. Brzmiało jak zarzut a przecież nikt nie wie, na 100%, prócz łowcy oczywiście, czy to tylko przyłów, czy działanie celowe .Fotkę, bardzo słusznie, zresztą, usunął @rognis bardzo sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 W zeszłym tygodniu na zlocie innego forum miałem na kiju brzanę ok 70cm, niestety przy wyskoku nad wodę obwinęła się żyłką i tylem ją widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Sprawę powinniśmy juz zamknąć. Łowca wyjaśnił że był to przyłów, już wie że zdjęć w okresie ochronnym nie należy umieszczać na forum, Admin jest czujny, czyli wszystko jest tak jak powinno być. Poczekajmy do 1 lipca, na pewno nie jedna brzana usiądzie na wobku i jeszcze będzie się czym pochwalić Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Witam Dziekuje za pouczenie i wstyd mi że przeoczylem punkt7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Tomku to chcialem uslyszec . Jestes w porzadku gosc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Tomku to chcialem uslyszec . Jestes w porzadku gosc . Z ust mi to wyjąłeś, Jurku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Tomku.Dokładnie tak jak powiedzieli przedmówcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Janusz, nie dam rady. Jeśli przyłowem będzie moja rekordowa, bez fotki do wody nie wróci . No chyba, że nie będę miał jak/czym sfotografować jej, nad wodą . Dzisiaj miałem właśnie ten problem. Aparat w samochodzie... Szybki przymiar do wędziska, buźka w kochane wargule i do wody. Na uklejopodobną 9-tkę, bynajmniej nie celowo. Jak zmierzyłem zaznaczenie na dolniku to wyszło mi 73-74 cm. Mój PB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Dzisiejsza Panna z Wąsami - równe 76 cm umięśnionego cielska. Na niezawodnego Bonito, w miejscówce w której do tej pory wszystkie brzany wygrywały, no ale zła passa została wreszcie przełamana Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Piękne brzanicho, szkoda, że na moim odcinku coś ich ostatnio nie widać. Gratki!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 5 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 piekna ryba 76 cm brzany oznacza wspanialy hol gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 @ falgmar,walka z rybą musiała być niesamowita ,piękna ryba,Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Mariusz rewelacja, wspaniała Brzana, gratuluję i zazdroszczę holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi