Skocz do zawartości

Brzana 2008

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Rozgięte kotwice są najczęściej wynikiem stosowanego sprzętu, przy dość sztywnym wędzisku i plecionce nie dziwi nic... Brzany zaczynałem łowić na żyłkę i wyjątkowo „miękki” kij o akcji, którą nazywam „angielską” (dość trudno coś takiego znaleźć w obecnej ofercie blanków, nie wiem, może coś z opisem „moderate”?). Łowiłem dość często na wobki sieka i gębale ze standardowymi kotwicami, pewnie Mustad i VMC, o Ownerach nikt wówczas nie słyszał. Tym zestawem złowiłem kilka ryb, w tym 70+ również, ani razu nie rozgiąłem haka. Z czasem przeszedłem na plecionkę, przy tej samej wędce (cormoran black star zander 10-40g) poza zaczepami haków też nie rozginałem, podejrzewam, że to zasługa wędki. Obecne konstrukcje w przeważającej większości mają inną charakterystykę, starym cormoranem łowiło się trochę jak wędką na blanku muchowym, szczytówka „nie pracowała”, natomiast przy większym oporze wygięcie blanku czuć/widać było na rękojeści. Co ciekawe, waleczna brzana na miękkim zestawie nie odpływała zbyt daleko, spokojne systematyczne pompowanie pozwalało utrzymać rybę na niewielkim obszarze i relatywnie szybko zakończyć hol . Co do spięć, hm, wielokrotnie holowałem dziko szalejącą rybę, które po wypięciu czasami zostawiała łuskę na grocie, wyjąłem też grubą brzanę 70+ za płetwę grzbietową...

@Włóczykij, może spróbuj „na miękko”, tak trochę „oldschoolowo” B)

Dołączam jakieś stare foty...

Gratuluję ryb! Piękne sztuki.

Co do plecionki i żyłki to ja zrobiłem podobnie. Kiedyś łowiłem brzany wyłącznie na żyłkę, ale przedłużające się hole i wycieńczone ryby dały mi do zrozumienia, że brzana to tylko plecionka. Hol brzany na plecionce jest zdecydowanie krótszy, a ryba w dużo lepszej kondycji wraca do wody. I nikt mi nie powie, że tak nie jest :D

• Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zeby kotwice wielkosci rzedu 8 sie porozginaly nie trzeba wcale stosowac pał szczupakowych. Trzeba moc, zwlaszzca w silnym pradzie miec czym rybe podciagnac, ja np. mialem cos takiego, ze przy wedce 12LB ryba chodzila sobie i wygladalo, ze dalej zeruje. <_<

Gumo

Chyba piszesz o tej brzanie, którą mieliśmy dwa lata temu?

To było coś strasznego. Ryba rzeczywiście zachowywała się tak, jakby w ogóle nie wiedziała, że ją holujesz... To była brzana monster.

kij którym teraz łowie wbrew pozorom ma dośc mocy żeby poradzic sobie w kilku/kilkunastominutowej walce z brzaną 70+

Mam nadzieję, że to żart :lol:

Miałeś kiedyś i udanie wyholowałeś brzanę 70+ w kilka minut kijem/witką do 21 gramów?

Nie ma takiej możliwości.

27 czerwca w głębokiej na 2 metry rynnie, przy mocnym nurcie i palikach we wodzie, wędkarz wyciągnął brzanę na spinning ok 75cm. Hol trwał max 8 minut. Na dodatek kilka metrów wyżej przez całą szerokość rzeki przechodzi rura, gdzie największe brzany po zacięciu przepływają pod nią i rwą zestawy. Żeby tego było mało

to ryba padła na biało-czerwony płytko schodzący wobler firmy Tobi :mellow: Jedno jest pewne, wszystko się może zdarzyć ...

Mierzyłeś czas holu, że wyszło ci 8 minut? :lol:

Widocznie każdy ma jakieś swoje doświaczenia. Ja łowię brzany na spinning regularnie od prawie 10 lat i mam zupełnie inne spostrzeżenia. Mówię o dużych brzanach.

Ale cóż. Co wędkarz to inne doświadczenia...

A gdzie ja napisałem, że trwało to dokładnie 8 minut? Poza tym nie są to moje doświadczenia, tylko pojedynczy przypadek zaobserwowany nad wodą.

Mateusz,

Nothing personal :D - ale miałbym do Ciebie prośbę, żebyś przynajmniej się trochę ucieszył na zdjęciu, jak trzymasz taką piękną rybę na rękach - jak masz taką minkę jak na tej fotce, to wygląda na to, że to dla Ciebie normalka, a wtedy mnie i pewnie paru innym też, tzw. GUL zdrowej i sympatycznej oczywiście zazdrości skacze jeszcze wyżej :unsure: :unsure: :unsure: :lol: :lol: :lol: .

No tak, ale w sumie jak ktoś łowi w p..du ryb :mellow: ...

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin

kij którym teraz łowie wbrew pozorom ma dośc mocy żeby poradzic sobie w kilku/kilkunastominutowej walce z brzaną 70+

Mam nadzieję, że to żart :lol:

Miałeś kiedyś i udanie wyholowałeś brzanę 70+ w kilka minut kijem/witką do 21 gramów?

Nie ma takiej możliwości.

Nie wycholowałem jeszcze żadnej brzany, tak jak pisałem wszystkie którw do tej pory miałem na kiju spadły.

I to nie jest żart. Kij opisany jako 12lb przy plecionce o wytrzymałości ok 17lb moim zdaniem powinien dać rade przy umiejętnym operowaniu hamulcem.

Inna sprawa że widziałem taką witkę Talona bodajże do 18g o mocy 17lb ;)

Więc niskie cw nie zawsze równa się małej mocy.