rognis_oko Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Rozgięte kotwice są najczęściej wynikiem stosowanego sprzętu, przy dość sztywnym wędzisku i plecionce nie dziwi nic... Brzany zaczynałem łowić na żyłkę i wyjątkowo „miękki” kij o akcji, którą nazywam „angielską” (dość trudno coś takiego znaleźć w obecnej ofercie blanków, nie wiem, może coś z opisem „moderate”?). Łowiłem dość często na wobki sieka i gębale ze standardowymi kotwicami, pewnie Mustad i VMC, o Ownerach nikt wówczas nie słyszał. Tym zestawem złowiłem kilka ryb, w tym 70+ również, ani razu nie rozgiąłem haka. Z czasem przeszedłem na plecionkę, przy tej samej wędce (cormoran black star zander 10-40g) poza zaczepami haków też nie rozginałem, podejrzewam, że to zasługa wędki. Obecne konstrukcje w przeważającej większości mają inną charakterystykę, starym cormoranem łowiło się trochę jak wędką na blanku muchowym, szczytówka „nie pracowała”, natomiast przy większym oporze wygięcie blanku czuć/widać było na rękojeści. Co ciekawe, waleczna brzana na miękkim zestawie nie odpływała zbyt daleko, spokojne systematyczne pompowanie pozwalało utrzymać rybę na niewielkim obszarze i relatywnie szybko zakończyć hol . Co do spięć, hm, wielokrotnie holowałem dziko szalejącą rybę, które po wypięciu czasami zostawiała łuskę na grocie, wyjąłem też grubą brzanę 70+ za płetwę grzbietową... @Włóczykij, może spróbuj „na miękko”, tak trochę „oldschoolowo” Dołączam jakieś stare foty... Gratuluję ryb! Piękne sztuki. Co do plecionki i żyłki to ja zrobiłem podobnie. Kiedyś łowiłem brzany wyłącznie na żyłkę, ale przedłużające się hole i wycieńczone ryby dały mi do zrozumienia, że brzana to tylko plecionka. Hol brzany na plecionce jest zdecydowanie krótszy, a ryba w dużo lepszej kondycji wraca do wody. I nikt mi nie powie, że tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Witam, Ile może mieć cm. brzana o wadze ok 8.5kg ?? Nie wiem, trudno to sobie wyobrazić.Ryby przy różnej długości, mogą mieć różną masę ciała.Moim zdaniem 90+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Zeby kotwice wielkosci rzedu 8 sie porozginaly nie trzeba wcale stosowac pał szczupakowych. Trzeba moc, zwlaszzca w silnym pradzie miec czym rybe podciagnac, ja np. mialem cos takiego, ze przy wedce 12LB ryba chodzila sobie i wygladalo, ze dalej zeruje. <_< Gumo Chyba piszesz o tej brzanie, którą mieliśmy dwa lata temu?To było coś strasznego. Ryba rzeczywiście zachowywała się tak, jakby w ogóle nie wiedziała, że ją holujesz... To była brzana monster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 kij którym teraz łowie wbrew pozorom ma dośc mocy żeby poradzic sobie w kilku/kilkunastominutowej walce z brzaną 70+ Mam nadzieję, że to żart Miałeś kiedyś i udanie wyholowałeś brzanę 70+ w kilka minut kijem/witką do 21 gramów?Nie ma takiej możliwości. 27 czerwca w głębokiej na 2 metry rynnie, przy mocnym nurcie i palikach we wodzie, wędkarz wyciągnął brzanę na spinning ok 75cm. Hol trwał max 8 minut. Na dodatek kilka metrów wyżej przez całą szerokość rzeki przechodzi rura, gdzie największe brzany po zacięciu przepływają pod nią i rwą zestawy. Żeby tego było mało to ryba padła na biało-czerwony płytko schodzący wobler firmy Tobi Jedno jest pewne, wszystko się może zdarzyć ... Mierzyłeś czas holu, że wyszło ci 8 minut? Widocznie każdy ma jakieś swoje doświaczenia. Ja łowię brzany na spinning regularnie od prawie 10 lat i mam zupełnie inne spostrzeżenia. Mówię o dużych brzanach.Ale cóż. Co wędkarz to inne doświadczenia... A gdzie ja napisałem, że trwało to dokładnie 8 minut? Poza tym nie są to moje doświadczenia, tylko pojedynczy przypadek zaobserwowany nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Koledzy, przejdźmy do meritum tego wątku, czyli pokazujmy swoje brzany złowione na spinning w tym sezonie. Poniżej kolejna Panna z wąsem i bez daszka Tym razem Mateo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Prosze admina o usuniecie tego zdjecia !! Tak na poważnie to poprostu PIEKNA BRZANA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Oczywiscie w pierwszym zdaniu przemawia moja zazdrośc...i smutek ze takich nie łowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 No piekna wypasiona brzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Brawo Mateo Gratuluje sztuni Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Mateo, piękna brzana gratulacje, widzę, że z Sebkiem szalejecie na maxa. Jeszcze raz gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Mateusz, Nothing personal - ale miałbym do Ciebie prośbę, żebyś przynajmniej się trochę ucieszył na zdjęciu, jak trzymasz taką piękną rybę na rękach - jak masz taką minkę jak na tej fotce, to wygląda na to, że to dla Ciebie normalka, a wtedy mnie i pewnie paru innym też, tzw. GUL zdrowej i sympatycznej oczywiście zazdrości skacze jeszcze wyżej :unsure: :lol: . No tak, ale w sumie jak ktoś łowi w p..du ryb ... Pozdrawiam serdecznie,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singor_ths Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Dzieny wielkie Staram się jak moge A tak na poważnie, kiedyś łowiłem dużo rybek, ale jak się było studentem i 3 miesiące wakacji.... Dzień w dzień na rybach... To było to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singor_ths Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 jakiś zlocik w sierpniu trzeba zrobić ludziska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 No no Mateo niezła sztuka .A zlot to chyba na Sanie 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Widze, ze watek brzanowy sie zwolna kurzem pokrywa. To wrzuce i swoje....nawet z czyms na ksztalt usmiechu... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Ależ tam u ciebie musi być upalnie ,u mnie od trzech dni wieje i pada.Piękna rybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 U mnie od rana piekna pogoda, pelne slonce, bez wiatru.Jak nie przyjdzie nawalnica zapowiada sie niezly wieczor... Gumop.s.A jak przyjdzie wszystko bedzie Twoja wina, ze wykrakales... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 U mnie od rana piekna pogoda, pelne slonce, bez wiatru.Jak nie przyjdzie nawalnica zapowiada sie niezly wieczor... Gumop.s.A jak przyjdzie wszystko bedzie Twoja wina, ze wykrakales... Gumo, gratki za brzankę @biosteron, masz przechlapane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 @Gumo, gratuluję. Piękna brzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Super brzaniocha !! Gratuluję !! PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Brawo, piękna Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ...nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka Po kilku upokorzeniach udało się wreszcie przechytrzyć barwenę. Teraz czas na te największe <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 kij którym teraz łowie wbrew pozorom ma dośc mocy żeby poradzic sobie w kilku/kilkunastominutowej walce z brzaną 70+ Mam nadzieję, że to żart Miałeś kiedyś i udanie wyholowałeś brzanę 70+ w kilka minut kijem/witką do 21 gramów?Nie ma takiej możliwości. Nie wycholowałem jeszcze żadnej brzany, tak jak pisałem wszystkie którw do tej pory miałem na kiju spadły.I to nie jest żart. Kij opisany jako 12lb przy plecionce o wytrzymałości ok 17lb moim zdaniem powinien dać rade przy umiejętnym operowaniu hamulcem.Inna sprawa że widziałem taką witkę Talona bodajże do 18g o mocy 17lb Więc niskie cw nie zawsze równa się małej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ..........Inna sprawa że widziałem taką witkę Talona bodajże do 18g o mocy 17lb Więc niskie cw nie zawsze równa się małej mocy.Jest też taki kijek, w Lamiglasie Certyfied Pro. Mój niedawny ulubieniec - X86MTS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Z brzegu moze byc krotko, zwlaszzca na Wisle. Jest tez taki jego brat o dlugosci 2,9m ale to wyglada delikatnie...blizej 12LB. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi