Skocz do zawartości

Nowy Biomaster SW '13

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03158.pdf    to 2013

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02741.pdf    to 2010

Na pierwszy rzut widać w 13 podparcie piniona od dołu łożyskiem i podparcie szpuli perścieniem, który można wymienić na łożysko.

Tak, 2010 Japan a 13 Malezja. Ale bym wolał ten nowszy ze wzgledu na X-Shipa i to łożycho pod szpulką.

Czyli kolega uwaza, ze nowsza wersja bylaby lepszym wyborem? Zastanawiam sie wlasnie czy nie kupic tej starszej. Wiem, ze Biomaster 10 jest zrobiony z aluminium. Poza tym o tych mlynkach wiem nie wiele.

• 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Myśle, że po roku kręcenia najnowszym Biomasterem SW mogę coś powiedzieć. Sprowadzilem sobie model 4000 PG z JP na początku tego roku i od razu go przesmarowałem bo w środku był suchar, a ze względu na subiektywne odczucie luzu ma głównej przekładni dołożyłem podkładkę. Oryginalny uchwyt korbki wymieniłem na T-knob. W zestawie była jedna szpula, druga dołożyłem ze "zwykłego" biomka. Kręciołka używałem w zestawie boleniowym i nigdy mnie nie zawiódł, chociaż cały czas mam wrażenie, że coś w nim szumi i czuję prace każdego elementu przekladni. Ogólnie, ma podstawie porównania ze "zwykłą" wersją biomka, która również mam i regularnie kręcę, wersja SW to w mojej ocenie zwykły bajer marketingowy i absolutnie nie warto zaprzątać nim sobie głowy mając na uwadze łowienie w słodkiej wodzie. Chyba, że będzie w bardzo konkurencyjnej cenie ;-)

• Like 1

@Sandre, słuszna uwaga, mam wersję HG. W sumie dodam, że impulsem do kupna tego kołowrotka, oczywiście poza potrzebą posiadania, była dostępność zapasowych szpul w rozsądnej cenie, oraz oczywiście koszt młynka, który z cłem wyniósł ok. 1000 PLN. Nowa szpula od biomka'15 wyrwana na OLX za 100 PLN, T-knob od Mefisto ok. 160 PLN. Gdybym teraz miał sie decydować na maszynę tego typu wybrałbym TP. Chociaż po doświadczeniach z najnowszym TP nie wieżę już w mit JDM ...

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

To zrobiliscie mi wode z mozgu :)

Jest jeszcze więcej niespodzianek w temacie  związanym z kołowrotkami   :D  :D  :D

I należy się uczyć i śledzić wszelkie wiadomości na ten temat -  "Nauka to potęgi klucz,jeśli chcesz go zdobyć to się ucz".

Edytowane przez Józef Lesniak