Jozi Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03158.pdf to 2013http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02741.pdf to 2010 Na pierwszy rzut widać w 13 podparcie piniona od dołu łożyskiem i podparcie szpuli perścieniem, który można wymienić na łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) No i chyba 10 jest z "magicznym" napisem made in japan, a 13 to już Malezja. Edytowane 6 Listopada 2014 przez pawello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Tak, 2010 Japan a 13 Malezja. Ale bym wolał ten nowszy ze wzgledu na X-Shipa i to łożycho pod szpulką. 2010: Edytowane 6 Listopada 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Tak, 2010 Japan a 13 Malezja. Ale bym wolał ten nowszy ze wzgledu na X-Shipa i to łożycho pod szpulką.Czyli kolega uwaza, ze nowsza wersja bylaby lepszym wyborem? Zastanawiam sie wlasnie czy nie kupic tej starszej. Wiem, ze Biomaster 10 jest zrobiony z aluminium. Poza tym o tych mlynkach wiem nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Odgrzeje kotleta ma ktoś model 5000xg ?Jaka jest średnica rantu szpuli 51 czy 54? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ja mam pg:/ moze troche nie w temacie ale zaskoczyl mnie fakt ze z 4000fb pasuje szpulka i korba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ja mam pg:/ moze troche nie w temacie ale zaskoczyl mnie fakt ze z 4000fb pasuje szpulka i korba.Znaczy się ze korba od biomastera FB 4000Pasuje do biomka SW ? Czy ja dobrze zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Darek A zmieniałeś trzpień w korbkach ? Czy gwint w biomasterze sw jest taki sam jak w biomasterze fb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Do biomka sw 4000xg pasuje fajnie korba od stradica fk4000xg Edytowane 13 Grudnia 2016 przez marianosum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Ja mam pg:/ moze troche nie w temacie ale zaskoczyl mnie fakt ze z 4000fb pasuje szpulka i korba.Pasuje dużo więcej części w tym wiele bebechów ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Pasuje korbka bez zadnych wymian. Przekrecasz dokrecasz i gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czyli Biomaster marketingowo SW? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Myśle, że po roku kręcenia najnowszym Biomasterem SW mogę coś powiedzieć. Sprowadzilem sobie model 4000 PG z JP na początku tego roku i od razu go przesmarowałem bo w środku był suchar, a ze względu na subiektywne odczucie luzu ma głównej przekładni dołożyłem podkładkę. Oryginalny uchwyt korbki wymieniłem na T-knob. W zestawie była jedna szpula, druga dołożyłem ze "zwykłego" biomka. Kręciołka używałem w zestawie boleniowym i nigdy mnie nie zawiódł, chociaż cały czas mam wrażenie, że coś w nim szumi i czuję prace każdego elementu przekladni. Ogólnie, ma podstawie porównania ze "zwykłą" wersją biomka, która również mam i regularnie kręcę, wersja SW to w mojej ocenie zwykły bajer marketingowy i absolutnie nie warto zaprzątać nim sobie głowy mając na uwadze łowienie w słodkiej wodzie. Chyba, że będzie w bardzo konkurencyjnej cenie ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Wojtku a był sw pg 4000 ... nie od 5000 sie pg zaczynaly ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Może kolega kupił poprzednią generację Biomka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 @Sandre, słuszna uwaga, mam wersję HG. W sumie dodam, że impulsem do kupna tego kołowrotka, oczywiście poza potrzebą posiadania, była dostępność zapasowych szpul w rozsądnej cenie, oraz oczywiście koszt młynka, który z cłem wyniósł ok. 1000 PLN. Nowa szpula od biomka'15 wyrwana na OLX za 100 PLN, T-knob od Mefisto ok. 160 PLN. Gdybym teraz miał sie decydować na maszynę tego typu wybrałbym TP. Chociaż po doświadczeniach z najnowszym TP nie wieżę już w mit JDM ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 co do TP jdm to złego słowa nie mogę powiedzieć. Mam i używam TP sw 4000 pg ale z 2009 roku i nie wiem co by się musiało stać żebym go sprzedał. nie miałem w ręce TP sw '15 a z tego co kolega wyżej pisze to o ten model chyba mu chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) A czy Biomek 5000 to jest duzo wiekszy od takiej Daiwy Bradia 3000? No i czy podola wabikom 40-60g? Pytam bo przymierzam sie powoli do kolowrotka na wode morska... Edytowane 9 Lutego 2017 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 A czy Biomek 5000 to jest duzo wiekszy od takiej Daiwy Bradia 3000? No i czy podola wabikom 40-60g? Pytam bo przymierzam sie powoli do kolowrotka na wode morska...jest większy na pewno ja mam biomka 4000fb i daje rade to 5000 tym bardziej powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Jesli Shimano nadal trzyma sie swoich zasad, to 5000 rozni sie od 4000 tylko glebokoscia szpuli. Body i bebechy wielkosciowa beda takie same. Wiec pod wzgledem wytrzymalosci bez roznicy czy to 4k czy 5k 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 jest większy na pewno ja mam biomka 4000fb i daje rade to 5000 tym bardziej powinien A 4000/ 5000/ 6000 to nie to samo body a różne rotory i szpule ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 A 4000/ 5000/ 6000 to nie to samo body a różne rotory i szpule ?A ch.g.w nie mam 5000 więc ciężko mi porównać w TP sw 4000 body jest z 5000/6000 a rotor I szpula jak w 4000 a jak jest w biomku nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) A 4000/ 5000/ 6000 to nie to samo body a różne rotory i szpule ?W Twinku SW to samo bez względu czy '09 czy '15A żeby było śmieszniej to w '09 wersja 4000pg ma taki sam worm jak 5000hg:-), XG ma inny. Edytowane 10 Lutego 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 To zrobiliscie mi wode z mozgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) To zrobiliscie mi wode z mozgu Jest jeszcze więcej niespodzianek w temacie związanym z kołowrotkami . I należy się uczyć i śledzić wszelkie wiadomości na ten temat - "Nauka to potęgi klucz,jeśli chcesz go zdobyć to się ucz". Edytowane 11 Lutego 2017 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi