Skocz do zawartości

Jaka wędka na wzdręgi?

damian88888

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...

Witam jestem tu nowy i chciałem się najpierw przywicać :)

Chciałem zacząć łowić wzdręgi na spinning ale i tez inny białoryb, szukam wędki NIEwklejanke, myślę o http://allegro.pl/wedka-konger-world-champion-tango-3m-c-w-do-10g-i4911202584.htmlczy to wklajanka czy nie bo się już pogubiłem. Wędka do 10g dł minimum 2,70 cena do 400zł. Proszę o propozycje.

Chciałem zacząć łowić wzdręgi na spinning ale i tez inny białoryb, szukam wędki NIEwklejanke, myślę o http://allegro.pl/wedka-konger-world-champion-tango-3m-c-w-do-10g-i4911202584.htmlczy to wklajanka czy nie bo się już pogubiłem. Wędka do 10g dł minimum 2,70 cena do 400zł. Proszę o propozycje.

Tango to wklejanki.

Cytat z linku:

" Sztywny dolnik i wyjątkowo czuła wklejana szczytówka"

:)
I tak, jest to wklejanka :)

W takim razie jaki polecacie podobny kij nie wklejankę ? :D

Aha i raczej żeby nie była to taka typowa klucha tylko raczej coś pośrodku.

A ten ?

http://allegro.pl/delikatna-do-paprocha-max-empire-jig-270-1-8g-i4840875852.html

Edytowane przez adrionn911

Ten MAX, to wklejka. Na dodatek błędnie zaprojektowana - złe rozmieszczenie przelotek na szczytówce powoduje nienaturalne wygięcie między nimi, co grozi złamaniem. Z długimi i delikatnymi wędkami jest spory problem. Konger IRI Lucky już jest niedostępny, zaś konkurencja obsiadła raczej krótsze długości - 1,9-2,2 metra. Tutaj jest wybór:

- Savage Gear Parabellum

- Daiwa Exceler

- Cormoran Black Bull

- Okuma Black Rock

W zasadzie jedynie Catana 1-11g przychodzi mi do głowy. Radzę wersję 3 metrową, bo ma strasznie długi dolnik...

Swoją drogą - czy na wzdręgi nie może być wklejanka ? Będziesz łowił mikroskopijnymi przynętami, więc kijek musi być naprawdę super delikatny.

Nie wiem dlaczego pod te rybki nie chcesz wklejki. Nic nie pokaże lepiej brania z opadu niż delikatna wklejka. Najbliżej Twoich wymagań jest chyba nowy dragon NanoLite XT80C spinn10 ,  ale trzeba dorzucić 40zł i zaakceptować 35 cm mniej . Wszędzie chodzą po ok. 500 zł   http://rybkowo.pl/product.php?id_product=1253

Edytowane przez dud1

Nie wiem. Jakoś wklejanka do mnie nie przemawia. Nie lubię miękkich szczytówek. Mamy jedną w domu 3-17g i po prostu źle mi się nią łowi. Za to drugą 4-20g łowi mi się idealnie i łowię nią wszystko ale do białorybu jest za mocna. Lecz jeśli nie będzie wyjścia to będę musiał przekonać się do wklejanki.

A Robinson Cortez ? W sieci wszędzie widzę wklejanki a kolega ma 2,7m 1-7g i mówił mi że to nie wklejanka. Muszę obejrzeć.

Nie wiem. Jakoś wklejanka do mnie nie przemawia. Nie lubię miękkich szczytówek. Mamy jedną w domu 3-17g i po prostu źle mi się nią łowi. Za to drugą 4-20g łowi mi się idealnie i łowię nią wszystko ale do białorybu jest za mocna. Lecz jeśli nie będzie wyjścia to będę musiał przekonać się do wklejanki.

A Robinson Cortez ? W sieci wszędzie widzę wklejanki a kolega ma 2,7m 1-7g i mówił mi że to nie wklejanka. Muszę obejrzeć.

Wklejanka jak najbardziej na wzdręgi będzie dobra, tylko trzeb by je oblukać, bo będą o różnych sztywnościach. Robinson cortez z tego co kojarzę to np. 2-12 jest wklejanką, nie wiem jak ten co podajesz 1-7g.One mają takie dość ostre te wklejki tzn. wysoki moduł węgla i wrażenie może być takie, że to monolit.Pod białoryb nie byłaby głupia wklejka ze szkła, pozwala to rybie spokojnie zasysać przynętę.

Tutaj bardziej chyba chodzi o podanie małej i lekkiej przynęty. Dzisiejsze wklejki to w większości miękka szczytówka a potem sztywny patyk - czymś takim nie rzucisz. Stare wklejki to zupełnie inna bajka. 

Może poszukaj czegoś na blanku muchowym? 

Ja mam shimano compre kupioną po raz drugi (kiedyś już miałem i sprzedałem) tu na forum z tym że mój egzemplarz ma założone lekkie druciaki i myślę, że ten spin byłby ok na krasnopióry

Z tym że ja się nie nastawiam tylko na wzdręgi, a na wszelkiego rodzaju białoryb który może może brać na mikrojigi i inne małe przynęty. Jaź, okoń, płoć, leszcz itp. 

Więc jeśli nie ma odpowiedniej zwykłej wędki w tej cenie to będę szukał wklejki ale musi być minimum 2.70m. I żeby szczytówka nie była zbyt miękka. (Po prostu nie lubię takiej)

Lepsza będzie wklejka węglowa czy szklana? 

Z tym że ja się nie nastawiam tylko na wzdręgi, a na wszelkiego rodzaju białoryb który może może brać na mikrojigi i inne małe przynęty. Jaź, okoń, płoć, leszcz itp. 

Więc jeśli nie ma odpowiedniej zwykłej wędki w tej cenie to będę szukał wklejki ale musi być minimum 2.70m. I żeby szczytówka nie była zbyt miękka. (Po prostu nie lubię takiej)

Lepsza będzie wklejka węglowa czy szklana? 

Ja uważam, że zdecydowanie węglowa, tylko powinieneś wybrać odpowiedni kij a wklejkę dopasować czyli przerobić pod swoje potrzeby. 

Edytowane przez Jozi

Elvis to był Presley , reszta to jest siara . Wklejanki też siara .. Człowiek kulturalny , czyli wędkarz doskonały łowi krasnopióry tylko przy pomocy muchówki . Reszta sposobów jest tym samym co płciowe mniejszości . Można je tolerować tylko z najwyższym niesmakiem . No ale po co się z tą okropną przypadłością afiszować ? :rolleyes:

. I żeby szczytówka nie była zbyt miękka. (Po prostu nie lubię takiej)

To mam złą wiadomość - bo na wzdręgi i białoryb powinieneś szukać właśnie czegoś z miękką szczytówką. I dołożyć żyłkę do zestawu.  Nie będzie to miało znaczenia w sytuacjach kiedy jakiejś rybie rzucisz przynętę "na łeb" - w szczególności wzdręga walnie odruchowo i tyle. Natomiast często zdarza się ze ryby podążają za przynętą i zasysają ją powoli - wtedy im zestaw bardziej miękki, tym lepiej - wszelkie szklane szczytówki, miękkie żyłki, kołowrotki o mały nawoju są w takie sytuacji sprzymierzeńcem wędkarza.

• Like 3

To mam złą wiadomość - bo na wzdręgi i białoryb powinieneś szukać właśnie czegoś z miękką szczytówką.

Dam Sb radę czy to wklejanka węglowa czy szklana i tak będzie miękka, teraz daje Sb radę z małymi przynętami Dragonem 4-20g tyle że do mikrojigów jest za mocny.

Jakie ma parametry ten Zebco?