Alexspin Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) Witam, jako iż przymierzam się do łowienia wzdręg na spinning w tym sezonie, rozglądam się za kijkem o bardzo małym cw.Chodzi mi tutaj głównie o wędki typu 0-3g, 0-5g , które nie będą przekraczać 400zł. Jaką wędkę byście mi poleciili w takich gramaturach? Trapara 0-2 g jesli szukasz czegos do rzucania przynetami w przedziale 0,8 do 1,5 grama to ten kij bedzie idealny . Zdobyłeś wielce cenne trofeum "złotej łopaty"...Wydaje mi się, że na przestrzeni niemal 5-ciu lat, @JERKnPIKE! mógł co najmniej zaopatrzyć się w odpowiednie wędzisko, a nawet już zmienić na inne... Edytowane 13 Marca 2023 przez Alexspin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Albo odkrył jaki jest rybostan i przerzucił się na szachy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Parę lat minęło, nowości pełno a w wątku na 12 stron wszystkie wymienione kije można policzyć na palcach dwóch rąk... Poradźcie, co na dzień dzisiejszy oferuje rynek na wzdręgi i białoryb?Z tego co wykopałem w sieci:1. Mnóstwo kijków projektowanych na tęczaki w lowiskach "trout area"2. Delikatne wklejki w klimacie konger mikros3. Subtelne tubulary - jak np parabellum ul (w zależności od długości od 0 do 5-7 gr) Z uwagi, że to pierwsza przymiarka do super ultra mikrojigów i wolframowych koralików z larwą ważki to skłaniam się ku tanim rozwiązaniem seryjnym. Brać tego sevage gear? Edytowane 27 Grudnia 2023 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Od siebie polecam natural heart do 4g.Najniżej łowiłem 0,8g + mała gumka.Głównie płocie i wzdręgi.Mocny dolnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) SG odpuść, pod paszoki jeszcze ok ale do microjigow zerknij na Favorite blue bird nano lub tego do 3.5g Mikado Sensor X 2.5g całkiem przyjemny kij. W mniejszym budżecie poruszałbym się w w/w jak kwota około 1tys i więcej to jest już b.duzy wybór. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez gajosik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebulba Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Ja łowię na 2 wędki:Carabus extreme 662lsFavorite blue bird nano 183 do 1,5g Z czego 70% carabusem bo jest przyjemniejszy.W obu przypadkach plecionka to konger streeto ultra tiny.Przynęty to 2calowe kajtki lub microjigi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 GajosikTen mikado sensor-x 2,5 to wklejka.Czy wersja 4 gr tubular będzie w jakis sposób ułomna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Parę lat minęło, nowości pełno a w wątku na 12 stron wszystkie wymienione kije można policzyć na palcach dwóch rąk...Poradźcie, co na dzień dzisiejszy oferuje rynek na wzdręgi i białoryb?Z tego co wykopałem w sieci:1. Mnóstwo kijków projektowanych na tęczaki w lowiskach "trout area"2. Delikatne wklejki w klimacie konger mikros3. Subtelne tubulary - jak np parabellum ul (w zależności od długości od 0 do 5-7 gr) Z uwagi, że to pierwsza przymiarka do super ultra mikrojigów i wolframowych koralików z larwą ważki to skłaniam się ku tanim rozwiązaniem seryjnym. Brać tego sevage gear?Przejrzyj jeszcze ten wątek: https://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/page-196 bo tu jest o wszystkim od wędek przez kołowrotki po linki i przynęty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Looknij na Azura Olivia albo Flagman Areata. Tutaj te 2,5g jest w miarę realne, szczególnie w Olivii. SG 0-2 jest dużo niedoszacowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 (edytowane) GajosikTen mikado sensor-x 2,5 to wklejka.Czy wersja 4 gr tubular będzie w jakis sposób ułomna?2.5g lepiej zagra z przynętami typu jig, micro jig. Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć bo dochodzą jeszcze indywidualne preferencje użytkownika, plus co najważniejsze warunki na łowisku. Tubular do 4g więcej zdziałasz jezeli mają w ruch pójść niewielkie woblerki (tym do 2.5g takie do 15mm do 2.5cm też mniej komfortowo ale spokojnie obsłużysz o ile nie beda stawialy duzego oporu w nurcie.) Jeżeli wiesz ze będziesz łowił tylko malutkimi gumami, brałbym wędkę najdelikatniejszą na jaką pozwala mi łowisko i zdecydowanie solida ale to moje preferencje. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez gajosik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Z uwagi, że to pierwsza przymiarka do super ultra mikrojigów i wolframowych koralików z larwą ważki [...] Tomek, skoro zdecydowałeś się na tego typu łowienie, to porzuć kompromisy i trzymaj się podjętej decyzji. Szukaj kija, który będzie dobrze współpracował z najlżejszymi przynętami - cała mądrość. Nie zakładaj, że kij będzie uniwersalny, że raz zapniesz tantę o długości 25 mm, innym razem siedmiocentymetrową. Nie, nie tędy droga. Tanie tubulary pomiń, szczególnie te o c.w. w granicach 4-5 g. Skoro chcesz zacząć, nie wydając majątku, nie masz wielkiego pola manewru, bo tak naprawdę w grę wchodzi albo Blue Bird Nano (1,5 g), albo Sensor-X do 2,5 g. Gdybym to ja musiał wybrać, chyba kupiłbym Sensora, ale nie muszę, bo coś już tam mam Gdy uznasz, że taka zabawa daje ci radość, spełnienie, wtedy można rozpocząć ciekawą dyskusję o kijach, która będzie miała więcej niż dwóch czy trzech bohaterów. Możliwości są dwie, albo porzucisz takie łowienie, albo zostaniesz wciągnięty, zassany, a wtedy módl się, żebyś nie przepadł. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2024 Łowi ktoś na wędki Mifine z Ali? Mój junior ma Motral Draw 0,3-1,5g. Widziałem też kij o cw do 0,6g z tej firmy. Ktoś, coś? Jeśli chodzi o ten motral draw, to sensowny wybór w tej kasie ( nowy około 200zł). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2024 Ja się poddałem po kilku kijkach niby dedykowanych do wyrzutów poniżej 1g, ba niektóre to nawet miały oznaczenie od 0g. Może nie umiem ale od 1g w górę w miarę precyzyjnie i wystarczająco daleko rzucę czymkolwiek (najczęściej kongerem fire wizard do 7g) a poniżej, czyli np. 0,5g (nie mówiąc o mniej) niczym. Próbowałem linek jak włos, żyłek itd. Zazdroszczę kolegom, którzy potrafią sensownie rzucić 0,5 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2024 Ja mam mfine do 2,5 gr. Jak dla mnie to kij o kluskowatej akcji chociaż biorąc pod uwagę c.w. to taki med. Jednak w porównaniu do matagi trout do 3,5 gr. którego już bardzo lubię to jest kluska ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2024 @S.N. Jaki konkretnie model tego do 2,5g i jaka długość? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2024 Tak dokładnie to mfine showtime w długości 198 cm. i teoretycznym c.w. 0,3 - 2 gramy, które jest trochę zaniżone. Dołem malutka tanta na główce 0,5 grama lata na zadowalające odległości. Górą nie bardzo wiem bo najciężej co łowiłem to wirówka w rozmiarze 0 czyli te 2,5 gramai to tylko kilka rzutów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowian Opublikowano 6 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2024 (edytowane) Mifine wypuszcza niedługo nowy model, Nano Jig, z prezentacji wynika, że trochę szybszy od modelu illusion slash, sam na niego czekam. https://youtu.be/W_6Tzzu_x-E?si=QIOYOHaEkJyD4PZW Edytowane 6 Maja 2024 przez Slowian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnypatataj Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 Hejka,Może mi ktoś podpowiedzieć jak wygląda porównanie kijów BB 3g do Sensora-X 2.5g?Jak wygląda szybkość tych blanków? Jest porównywalna? Niestety nie mam możliwości podjechania do żadnego sklepu (w mojej okolicy ich nie mają) a strasznie mnie korci ten Sensorek... BB jest dla mnie ok, ale chciałbym coś minimalnie delikatniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) https://youtu.be/NskXXhWcTh0?si=zuMzh5ijxlSveY08 Może to porównanie Ci pomoże. Mam dwa sensory do 2,5g i do 4g. Bardzo fajne kije ale ja niestety nie mam porównania, nie używałem bb. Pzdr Edytowane 14 Maja 2024 przez Marcipas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 Jeszcze nie rozmawiałem z kimś kto miałby sensora i się nie zachwycał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) Hejka,Może mi ktoś podpowiedzieć jak wygląda porównanie kijów BB 3g do Sensora-X 2.5g?Jak wygląda szybkość tych blanków? Jest porównywalna? Niestety nie mam możliwości podjechania do żadnego sklepu (w mojej okolicy ich nie mają) a strasznie mnie korci ten Sensorek... BB jest dla mnie ok, ale chciałbym coś minimalnie delikatniejszego.Miałem BB do 3 g i zastąpiłem go min. Sensorem do 2,5 i jeszcze innym kijem. Mikado jest szybszy, nie jest to wielka różnica, ale kij jest szybszy. Ma większy zapas mocy w dolniku. To czym Mikado deklasuje BB to czułość oraz celność rzutów. Mikado jest czułe na wklejanej szczytówce, chociaż tutaj BB wypadał delikatnie lepiej.Za to przenoszenie brań na dolnik-Mikado jest dużo żywsze. Kij jest bardzo celny, dosłownie, pomyślisz w którym kierunku ma lecieć przynęta, i ona po prostu leci. Wykonanie, mój BB był bez wad. Ogólnie, obydwa kijki są bardzo dobrze wykonane. W Mikado podoba mi się uchwyt, w BB jednostopkowe przelotki oraz biała szczytówka-ot takie zboczenie. Podsumowując, jeśli możesz dopłacić, weź Sensora, połowisz nim zarówno białoryb na główkach 0,5g jak i z powodzeniem okonie. Bardzo udana seria od Mikado. Edytowane 14 Maja 2024 przez Matss87 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnypatataj Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 Miałem BB do 3 g i zastąpiłem go min. Sensorem do 2,5 i jeszcze innym kijem. Mikado jest szybszy, nie jest to wielka różnica, ale kij jest szybszy. Ma większy zapas mocy w dolniku. To czym Mikado deklasuje BB to czułość oraz celność rzutów. Mikado jest czułe na wklejanej szczytówce, chociaż tutaj BB wypadał delikatnie lepiej.Za to przenoszenie brań na dolnik-Mikado jest dużo żywsze. Kij jest bardzo celny, dosłownie, pomyślisz w którym kierunku ma lecieć przynęta, i ona po prostu leci. Wykonanie, mój BB był bez wad. Ogólnie, obydwa kijki są bardzo dobrze wykonane. W Mikado podoba mi się uchwyt, w BB jednostopkowe przelotki oraz biała szczytówka-ot takie zboczenie. Podsumowując, jeśli możesz dopłacić, weź Sensora, połowisz nim zarówno białoryb na główkach 0,5g jak i z powodzeniem okonie. Bardzo udana seria od Mikado. Właśnie o taką opinię mi chodziło Bardzo Ci dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi