Gość mikolaj Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Teraz to chodzi jako opowiastka ale kilkanaście lat temu znajomy opowiedział mi jak to przekonał kolegę, że zarówno forma szedłem jak i szłem są poprawne. Szłem, gdy jest gdzieś blisko i szedłem, gdy daleko. Potem ów przekonany kolega opowiada na imprezie 'szłem do...' i panienka go poprawia 'szedłem', a on na to 'szłem, blisko miałem' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ja łowiłem na 0.06mm, ale w metodzie spławikowej i to tylko na przyponie. W spławiku na zawodach jest to raczej normalne i nikogo nie dziwi,w spinningu niżej niż 0,08 nie schodziłem nie widziałem sensu ani potrzeby. Przy 0.08 w czasie holu już trzeba mieć stalowe nerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 i ryby po holu na takiej zylce nie trzeba zabijac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Mimo ze teraz lowie na 0,10 wczesniej lowilem na 0,12 i 14 tez rybki braly, wiec przesadne schodzenie z gruboscia zylki nie ma dla mnie przynajmniej wiekszego sensu.Jak wzdregi sa to beda pogryzac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Prosiłbym o rozwinięcie tej wypowiedzi o zabijaniu, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TriMack Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Prosiłbym o rozwinięcie tej wypowiedzi o zabijaniu, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem zapewne kolega miał na myśli fakt, że podczas wydelikaconego zestawu hol trwa ponad normę, a to skutkuje wymęczeniem nadmiernym ryby. Im bardziej wymęczona rybka tym mniejsza szansa na przeżycie po powrocie do wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Witam. Sporo już czytałem i oglądałem na temat połowu wzdręg na spinning ale wszyscy te rybki łapią na kongera mikrosa a może jakieś inne propozycje modeli innych marek, wasze opinie i testy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonilowca Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Ja używam Dragon Millenium Senso Jig 1-7gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 a może coś więcej na temat tego kijka? jaka akcja jaki zasięg wyrzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 A co tu można więcej powiedzieć. Każda wędka będzie dobra która będzie miała na tyle miękką szczytówkę żeby obsłużyć przynęty - głównie najmniejsze twisterki - na główkach 1 - 1.5 grama. Dobrze żeby kij również w dolniku nie był zbyt sztywny tak żeby całość wędki amortyzowała zrywy ryby - używa się cienkich żyłek 0,10-0,12. Ważne jest żeby haki przy główkach nie były zbyt duże nr - nr 12 ew. 10. Kiedyś Traper rozprowadzał b.fajne główki do takiego łowienia. Bardzo lubię łowić wzdręgi tudzież inny białoryb ale naprawdę nie warto robić filozofii ze sprzętu w tym przypadku. W pierwszym lepszym sklepie wędkarskim znajdzie się jakaś wklejka o w/w charakterystyce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Ja przez kilka lat łowiłem wzdręgi i inny białoryb kijami kongera tango 270 i mikros 215 a teraz mam phenixa Elixir 761 ale to już inny pułap cenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Witaj Kolego ja osobiscie uzywam pióraczka cormorana z młyneczkiem MIKADO AIRSPACE 2008http://allegro.pl/cormoran-black-bull-hc-sieja-2-40m-od-smok24-i3249361384.htmlDodam jeszcze ze nie odnotowałem zadnego spadu na tym kijku i kijek jest nieopisany jezeli co chodzi o gramature ale zacytuje słowa kolegi od , którego nabyłem ten kijek ,, na tym kijku ryba połyka przynete i dalej zeruje ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Bardzo lubię łowić wzdręgi tudzież inny białoryb ale naprawdę nie warto robić filozofii ze sprzętu w tym przypadku. W pierwszym lepszym sklepie wędkarskim znajdzie się jakaś wklejka o w/w charakterystyce. Ok ale nie każdy ma pierwszy lepszy sklep wędkarski pod ręką i nie każdy sklep jest zaopatrzony w taki asortyment ultralight dlatego założyłem ten temat aby inni mogli poczytac o kijkach ul do wzdręg a nie przekopywac caly internet. Cormoranek fajny szkoda, że nie ma podanego c.w a te szczytówki to chyba wymienne?? znalazłem jeszcze coś takiegohttp://allegro.pl/cormoran-carb-o-star-ul-2-1m-0-5-6-28-05210-i3271942198.htmlhttp://allegro.pl/cormoran-carb-o-star-ul-1-80m-0-5-4g-28-05180-wwa-i3276890724.htmlposiada ktoś może?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Mikros ma sztywny dolnik. Polecam Elwisa- mega czuły i delikatny. Świetnie czuć każde branie.Do tego żyłka 0,12 jakiś mały kołowrotek i zestaw jak mażenie- ja tak mam. Zobzca jeszcze Savage-Gear Parabellum UL.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Parabellum ul ciekawa alternatywa dla kongera i ten model staje się coraz popularniejszy tylko szkoda, że nie ma dłuższej wersji do 5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 ,, Cormoranek fajny szkoda, że nie ma podanego c.w a te szczytówki to chyba wymienne?? ,,Tak Kolego szczytóweczki sa wymienne i super spasowane , co do gramatury to jak dla mnie ładuje sie juz ładnie od 1 gr. a ze łowie glówkami max 2 to nie mam pojecia ile gram to juz przesada na ten kijekDodam również ze 0,5 gr. i żyłeczka 0,12 i leci z tego całkiem niezleDrugi kijek to cormorana ulx stara seria 2,13cm i 1-9gr. ale to juz pod okonia chyba ze ktos szuka ryb głebiej to tez sie spokojnie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Bzdregi sa raczej zywotnymi rybkami i ciezko je zameczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Dziękuję za odpowiedzi, czytałem fajny teks 'Słoneczna alternatywa' lecz chciałem dowiedzieć czym konkretnie łowią inni. Na zawodach widziałem złowioną wzdręgę około 40cm piękna ryba, a dodatkowo taka ryba ostro miesza w wynikach spodobała mi sie propozycja konger egus rapier pzdr Konger Equs Rapier - MOJE MARZENIE Głupi byłem bo jej nie kupiłem, twierdziłem, że 300 zł to za dużo. Warto, oj warto.Ta wędka waży chyba 60 lub 65 g przy długości ok. 2m. To niewiarygodne.Ta wędka na wzdręgi będzie idealna, do tego mini kręcioł i masz idealna dzidę na krasnopiórki i okonie. Połowiłem kiedyś na Wigrach wzdręg, stado miało kilka tysięcy ryb (lekko) i pływało wokół mnie. Brały na smużące chrabąszcze Andrzeja Lipińskiego. Z kolei na jeziorach gdzie pływałem łódką brały na żółty lub biały fragment korpusu twistera (ok.0,5cm odgryzione zębami) na zwykłym haczyku i przed haczykiem mini-śrucina ołowiana co by było czym rzucić. Brania były podczas opadu przy trzcinach i kępach zielska. Powodzenia na zawodach Slavo Kilka fotek tych pięknych rybek z Wigier załączam. Sorki za jakość, ale stałem po pas w wodzie i miałem tylko telefon. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Rapier mialem, dla mnie z seryjnych kiji Micros bardziej mi podpasil.No i ten uchwyt (pierscien) do kolowrotka w rapierze ,nie przekonuje mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ja bym tam to http://allegro.pl/wedka-st-croix-legend-i3442447599.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ja tez mam obecnie kij na blanku st.croix zrobiony przez jednego z kolegow z forum , inny model i jest super mimo ze to nie wklejanka, swietnie czuc brania super sie gnie podczas holu.Ale jesli chodzi o seryjne kije to dla mnie Konger Micros jest the best Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Konger Elvis ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Kazdy ma swoje zdanie, lowilem obiema wedkami przynety to max 1 gram i dla mnie Micros bije Elvisa na glowe.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acho Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Ja typowo na wzdręgi, zamówiłem kij w BRC. Robert wykonał mi pięknęgo UL na muchowym blanku ATC AMF662. Kij spisuje się rewelacyjnie, łowię głównie wykonanymi przez siebie micro jigami do max 1gr. Przerzuciłem sporo kijów pod łowienie białej rybki i wg. mnie, kije typu Micros są dobre, ale nie są to kije typowo na wzdręgi. Mają zdecydowanie za szybką akcję. Na moim kijku, zanim wzdręga zorientuje się, że coś jest nie tak, jest już spokojnie holowana. Z przyłowami typu karaś, bądź karp, również radzi sobie doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Kolego jak ten atc jest opisany i jak uzbrojony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi