Skocz do zawartości

Jaka wędka na wzdręgi?

damian88888

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz to chodzi jako opowiastka ale kilkanaście lat temu znajomy opowiedział mi jak to przekonał kolegę, że zarówno forma szedłem jak i szłem są poprawne. Szłem, gdy jest gdzieś blisko i szedłem, gdy daleko. Potem ów przekonany kolega opowiada na imprezie 'szłem do...' i panienka go poprawia 'szedłem', a on na to 'szłem, blisko miałem' :)

• Like 1

Ja łowiłem na 0.06mm, ale w metodzie spławikowej i to tylko na przyponie. W spławiku na zawodach jest to raczej normalne i nikogo nie dziwi,w spinningu niżej niż 0,08 nie schodziłem nie widziałem sensu ani potrzeby. Przy 0.08 w czasie holu już trzeba mieć stalowe nerwy.  

Prosiłbym o rozwinięcie tej wypowiedzi o zabijaniu, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem -_-

zapewne kolega miał na myśli fakt, że podczas wydelikaconego zestawu hol trwa ponad normę, a to skutkuje wymęczeniem nadmiernym ryby. Im bardziej wymęczona rybka tym mniejsza szansa na przeżycie po powrocie do wody.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

A co tu można więcej powiedzieć. Każda wędka będzie dobra która będzie miała na tyle miękką szczytówkę żeby obsłużyć przynęty - głównie najmniejsze twisterki - na główkach 1 - 1.5 grama. Dobrze żeby kij również w dolniku nie był zbyt sztywny tak żeby całość wędki amortyzowała zrywy ryby - używa się cienkich żyłek 0,10-0,12. Ważne jest żeby haki przy główkach nie były zbyt duże nr  - nr 12 ew. 10. Kiedyś Traper rozprowadzał b.fajne główki do takiego łowienia.

Bardzo lubię łowić wzdręgi tudzież inny białoryb ale naprawdę nie warto robić filozofii ze sprzętu w tym przypadku. W pierwszym lepszym sklepie wędkarskim znajdzie się jakaś wklejka o w/w charakterystyce.

• Like 1

Witaj Kolego ja osobiscie uzywam pióraczka cormorana z młyneczkiem MIKADO AIRSPACE 2008

http://allegro.pl/cormoran-black-bull-hc-sieja-2-40m-od-smok24-i3249361384.html

Dodam jeszcze ze nie odnotowałem zadnego spadu na tym kijku i kijek jest nieopisany jezeli co chodzi o gramature ale zacytuje słowa kolegi od , którego nabyłem ten kijek ,, na tym kijku ryba połyka przynete i dalej zeruje ,, :)

Bardzo lubię łowić wzdręgi tudzież inny białoryb ale naprawdę nie warto robić filozofii ze sprzętu w tym przypadku. W pierwszym lepszym sklepie wędkarskim znajdzie się jakaś wklejka o w/w charakterystyce.

Ok ale nie każdy ma pierwszy lepszy sklep wędkarski pod ręką i nie każdy sklep jest zaopatrzony w taki asortyment ultralight dlatego założyłem ten temat aby inni mogli poczytac o kijkach ul do wzdręg a nie przekopywac caly internet.

Cormoranek fajny szkoda, że nie ma podanego c.w a te szczytówki to chyba wymienne?? znalazłem jeszcze coś takiego

http://allegro.pl/cormoran-carb-o-star-ul-2-1m-0-5-6-28-05210-i3271942198.html

http://allegro.pl/cormoran-carb-o-star-ul-1-80m-0-5-4g-28-05180-wwa-i3276890724.html

posiada ktoś może??

,, Cormoranek fajny szkoda, że nie ma podanego c.w a te szczytówki to chyba wymienne?? ,,

Tak Kolego szczytóweczki sa wymienne i super spasowane , co do gramatury to jak dla mnie ładuje sie juz ładnie od 1 gr. a ze łowie glówkami max 2 to nie mam pojecia ile gram to juz przesada na ten kijek

Dodam również ze 0,5 gr. i żyłeczka 0,12 i leci z tego całkiem niezle

Drugi kijek to cormorana ulx stara seria 2,13cm i 1-9gr. ale to juz pod okonia chyba ze ktos szuka ryb głebiej to tez sie spokojnie sprawdzi

• 1 miesiąc temu...

Dziękuję za odpowiedzi, czytałem fajny teks 'Słoneczna alternatywa' lecz chciałem dowiedzieć czym konkretnie łowią inni. Na zawodach widziałem złowioną wzdręgę około 40cm piękna ryba, a dodatkowo taka ryba ostro miesza w wynikach wink.png spodobała mi sie propozycja konger egus rapier mellow.png pzdr

Konger Equs Rapier - MOJE MARZENIE :)

Głupi byłem bo jej nie kupiłem, twierdziłem, że 300 zł to za dużo. Warto, oj warto.

Ta wędka waży chyba 60 lub 65 g przy długości ok. 2m. To niewiarygodne.

Ta wędka na wzdręgi będzie idealna, do tego mini kręcioł i masz idealna dzidę na krasnopiórki i okonie.

Połowiłem kiedyś na Wigrach wzdręg, stado miało kilka tysięcy ryb (lekko) i pływało wokół mnie. Brały na smużące chrabąszcze Andrzeja Lipińskiego. Z kolei na jeziorach gdzie pływałem łódką brały na żółty lub biały fragment korpusu twistera (ok.0,5cm odgryzione zębami) na zwykłym haczyku i przed haczykiem mini-śrucina ołowiana co by było czym rzucić. Brania były podczas opadu przy trzcinach i kępach zielska.

Powodzenia na zawodach

Slavo

Kilka fotek tych pięknych rybek z Wigier załączam. Sorki za jakość, ale stałem po pas w wodzie i miałem tylko telefon.

post-47617-0-24109700-1374918090_thumb.jpg

post-47617-0-37812500-1374918100_thumb.jpg

post-47617-0-15355200-1374918104_thumb.jpg

post-47617-0-43458900-1374918108_thumb.jpg

• Like 2

Ja tez mam obecnie kij na blanku st.croix zrobiony przez jednego z kolegow z forum , inny model i jest super mimo ze to nie wklejanka, swietnie czuc brania super sie gnie podczas holu.

Ale jesli chodzi o seryjne kije to dla mnie Konger Micros jest the best :)

Ja typowo na wzdręgi, zamówiłem kij w BRC. Robert wykonał mi pięknęgo UL na muchowym blanku ATC AMF662. Kij spisuje się rewelacyjnie, łowię głównie wykonanymi przez siebie micro jigami do max 1gr. Przerzuciłem sporo kijów pod łowienie białej rybki i wg. mnie, kije typu Micros są dobre, ale nie są to kije typowo na wzdręgi. Mają zdecydowanie za szybką akcję. Na moim kijku, zanim wzdręga zorientuje się, że coś jest nie tak, jest już spokojnie holowana. Z przyłowami typu karaś, bądź karp, również radzi sobie doskonale.