kleniojazie Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dam Sb radę czy to wklejanka węglowa czy szklana i tak będzie miękka, teraz daje Sb radę z małymi przynętami Dragonem 4-20g tyle że do mikrojigów jest za mocny. Jakie ma parametry ten Zebco?Hmm? Microbait to Microbait Legenda , sorry za zamieszanie wyciągnąłem z pokrowca , pomachałem i jednak nie sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Spoko, i tak wole w sklepie wziąć do ręki pomachać itp tylko jeszcze nie wiem czym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Spoko, i tak wole w sklepie wziąć do ręki pomachać itp tylko jeszcze nie wiem czym...I słusznie , widziałem i porzucałem se trochę kolegi Savage Gear nie pamiętam nazwy modelu (taka biała) ale jeśli będziesz miał okazje to sprawdź ten kierunek myślę że się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) widziałem i porzucałem se trochę kolegi Savage Gear nie pamiętam nazwy modelu Niestety wszystkie poniżej 10g wyrzutu są krótkie a mnie interesuje 2,7m Więc szukam wklejki z węglową szczytówką.http://allegro.pl/okoniowka-cat-s-claw-2-75m-1-10gr-tuba-12-przynet-i4893622829.htmlhttp://allegro.pl/okoniowka-falcon-claw-2-70m-1-8gr-tuba-12przynet-i4893780864.html Edytowane 22 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Dlaczego uparłeś się na 2,7m? Czy specyfika łowiska tego wymaga czy to Twoje "widzi mi się"?Skąd moje pytanie? Kiedyś wędki poniżej 3m uważałem za podlodówki, a teraz najczęściej latam z kijem 2,13m i w większości przypadków wystarcza. Długim kijem posługuje się tylko wtedy kiedy na małej rzeczce trzeba wsadzić przynętę do wody i nie pokazać się rybie i na wielkiej rzece, kiedy łowię klenie/jazie/bolenie.Jeżeli boisz sie, że rzucisz za blisko to weź krótkiego kija i długiego i rzuć jednym, przełóż kołowrotek i rzuć drugim. Zazwyczaj odległości będą naprawdę podobne. Krótkie kije będą jednak miały pewną przewagę nad długimi - łatwiej nimi animować przynętę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Łowię na spinning kilkanaście lat, wiem jakiej długości wędka będzie mi potrzebna, jakiej gramatury. Dzięki wam wie już że powinna to być wklejanka i w zasadzie jestem na razie nastawiony na Robinson Cortez 2,7m 0,5-7g tylko mało info jest o nim w sieci, a jeśli nic innego nie przypadnie mi do gustu to go kupię. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Łowię na spinning kilkanaście lat, wiem jakiej długości wędka będzie mi potrzebna, jakiej gramatury. Dzięki wam wie już że powinna to być wklejanka i w zasadzie jestem na razie nastawiony na Robinson Cortez 2,7m 0,5-7g tylko mało info jest o nim w sieci, a jeśli nic innego nie przypadnie mi do gustu to go kupię.Czyli jakieś doświadczenie masz w spinningu.Jack Daniels dobrze Ci pisze, wszystko kwestia czasu jak sam dojdziesz do tematu.Mam kolegę co kilka lat temu dałby się pokroić za spinem 3m a obecnie po brzegu zapyla z kijaszkiem 2,13 i nie chce długiego badyla bo mu nadgarstek męczy.Może to i po tenisie tak ma że nadgarstki "wymęczone".Osobiście też preferuję krótkie patyki, szczególnie do brodzenia czy nawet z brzegu bo bardziej operatywne, komfort przy podbieraniu ryby, choć i z 2,9m też poławiam.Musisz wybrać połowić, nie wiem czy tak od razu kij przypasuje, to też jest kwestia preferencji, jednemu dany kij leży, drugiemu nie - nie masz pewności czy ten cortez będzie leżał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Czasami łowi sie na tak lekkie przynęty (np. mikro-jigi na główce 0,5 czy 0,8 gr) że długi kij przydaje się do 'wstawiania' przynęty w dziury w zielsku, bo 'rzucanie' tak lekkimi przynętami jest raz: trudno wykonalne - wymusza uzycie bardzo cienkich zyłek co przy dużych rybach może być problemem, a dwa - mało precyzyjne. Jak byłem na Tarnobrzeskim u Kuby S1 to Kuba brodząc łowił /wstawiał microjigi kijem 2,70 - i miało to sens. Nie jest to najwygodniejszy sposób łowienia, ale może być całkiem sensowny - wszystko narzucają warunki łowiska ze tak powiem. Może być tak że dłuższy kij nie ma sensu, a może byc tak ze ma sens. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Może być tak że dłuższy kij nie ma sensu, a może byc tak ze ma sens.I to jest kwintesencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) nie masz pewności czy ten cortez będzie leżał.Dlatego jeszcze szukam, ale kolega ma takiego corteza więc mogę go sprawdzić i jeśli mi się spodoba to zamówić przez internet.W zasadzie więcej ciekawych wędek w takiej długości, gramaturze i cenie nie spotkałem do 400zł. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 A jakbym znalazł batsona rx7 2-10g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dud1 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Test robinsona czytałeś? http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/549-robinson-cortez-light-perch-jig-24m-05-7g-jig Cytuje " To właśnie główna charakterystyka tego modelu – miękka szczytówka i mocny dolnik " Skąd ja to znam......Mikado lexus Sapphire. Kosa przy bocznym troku - samołówka. Okoń przygina delikatną szczytówkę i nagle trafia ( przy agresywnych braniach) na sztywny dół co prowadzi do samozacięcia. Najczęściej siedzi na wędce zanim wędkarz wykona zacięcie. Jak ja tego nie lubię. To nie jest akcja na wzdręgi. Czwarte zdjęcie( test) od dołu pokazuje, że to kawał badyla przy dolniku dla takiego lajta ( dlaczego nigdzie nie ma wagi kija) To jest własnie to...źle dobrana zbieżność... Kiedyś pisałem do perfekt sulechów z zapytaniem o akcje kija Cat's Claw pod obciążeniem, którego propozycje wrzuciłeś wcześniej. Dostałem zdjęcia porównujące tę wędkę do kongera tango - też do 10 gr. Cat's claw wyglądał lepiej- mniej widoczne przesztywnienie. Uważam , że to dobra propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Jest (albo była) fajna wędeczka, Byron Dynamatrix Ultratip, 2,60... Teoretycznie, to cholera wi co to niby jest, ni to pickerek, ni to nie wiadomo co... Ma dwie, węglowe, wymienne szczytóweczki (opis z blanku 3-15g dotyczy tej sztywniejszej), z "miekszą", fruwają leciuńko najmniejsze wabiczki, mikro-mikro woblerki, najmniejsze jigo-muchy i różne inne maleństwa... Kijek jest lekuchny, szybciutki, pod rybą 2-3 kilo pracuje "do samiutkiego korka", w żadnym miejscu nie ma najmniejszego przesztywnienia...Jakby ktoś kiedy spotkał ten kijek, to może sobie bez obaw sprawić... Acha i najprawdopodobniej nie zrujnuje sobie budżetu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Test robinsona czytałeś? http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/549-robinson-cortez-light-perch-jig-24m-05-7g-jig Cytuje " To właśnie główna charakterystyka tego modelu – miękka szczytówka i mocny dolnik " Skąd ja to znam......Mikado lexus Sapphire. Kosa przy bocznym troku - samołówka. Okoń przygina delikatną szczytówkę i nagle trafia ( przy agresywnych braniach) na sztywny dół co prowadzi do samozacięcia. Najczęściej siedzi na wędce zanim wędkarz wykona zacięcie. Jak ja tego nie lubię. To nie jest akcja na wzdręgi.Czwarte zdjęcie( test) od dołu pokazuje, że to kawał badyla przy dolniku dla takiego lajta ( dlaczego nigdzie nie ma wagi kija) To jest własnie to...źle dobrana zbieżność... Kiedyś pisałem do perfekt sulechów z zapytaniem o akcje kija Cat's Claw pod obciążeniem, którego propozycje wrzuciłeś wcześniej. Dostałem zdjęcia porównujące tę wędkę do kongera tango - też do 10 gr. Cat's claw wyglądał lepiej- mniej widoczne przesztywnienie. Uważam , że to dobra propozycja. Czytałem test. To ja już sam nie wiem, dobrze że teraz zima i nie ma pośpiechu.A ta druga wędka którą podałem? Jest delikatniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Rules , rules Biedronka ..Czy godzi się dawać kandydatowi na specjalistę , kandydatowi do doskonałości , rady tak beznadziejne , wpychać mu uparcie jakieś live baitowe straszydła , podtrzymywać wiecznie żywą lanserkę z polskiej szkoły spinningu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Hmm, w zasadzie jak już się przerzuciłem na wklejkę to może: http://allegro.pl/konger-wrx-world-champion-tango-270-10g-nowosc-i4823021280.htmlA czym się różni ten od pierwszego? http://allegro.pl/konger-world-champion-tango-270-1-10g-gratis-i4862145173.html Edytowane 24 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Np. rękojeścią . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Tyle widzę i też trochę wagą i ceną, drugi ma podany c.w. 1-10g a pierwszy do 10g. Ale czy jest jakaś konkretna różnica? To są wklejanki ze szkła czy węgla? Cytat z opisu tego drugiego "Sztywny dolnik o dużej zbieżśości i wyjątkowo czuła wklejana szczytówka dają przenikliwe i szybkie zacięcie" to o czym pisał dud1, czyli sztywna pałka Edytowane 24 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Generalnie będą bardzo podobne. Tylko nowy design. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 A http://allegro.pl/dragon-hm69-impuls-2-82m-2-10g-promocja-50-i4916359015.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Za 540 zł to na upartego złożysz kija sobie na blanku jaki Ci się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) W przyszłym roku na gwiazdkę zażyczę sobie bana dla imć Sławka, bo szlag mnie trafia jak widzę jego kolejny post z mistrzowsko opanowaną umiejętnością wsadzania tam dużej ilości słów, a zerowej ilości sensownej treści.A jak ktoś nie chce wklejki, to ja radzę się rozejrzeć za Mistrallem Amundsonem, cw. do 12 g, i świetnie sobie radzi z maleńkimi przynętami, bardzo fajna akcja na całej długosci (274cm) kija. Cena jakoś 250 zł. A w razie jakby nie pasował, to są też modele Aqua i Bawaria o cw. do 8 g, ale jaką mają akcje, to ja nie wiem. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Kuballa44 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Za 540 zł to na upartego złożysz kija sobie na blanku jaki Ci się podoba Gdzie i na jakim blanku Kuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jeśli sam się za to weźmie to nie widzę problemu żeby się zmieścić. Z resztą to jaki blank itp było już ostatnio wałkowane, np szklak MHX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 No nie każdy ma ochotę sam ...lub nie czuje potrzeby albo poprostu nie umie, a generalizowanie ze za 540 zrobisz na czym chcesz to trochę wprowadzanie ludzi w błąd bo tak po prawdzie za ta cene to ciężko coś zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi