Skocz do zawartości

Jaka wędka na wzdręgi?

damian88888

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyna sensowna droga to albo kij ze sklepu ... albo second-hand :D bo kupowanie wedki w pracowni nie takiej jak pasuje lecz taka aby się zmieścić w 540 pln słabo widzę :D chyba ze posiadanie hand made jest głównym wyznacznikiem tzn... byle jaki byle z pracowni :D (ja tak robiłem na początku. Później wszystko poszło za ułamek ceny jako jednak nie dla mnie )

Zamówić to prawda, no chyba, że u mekamila coś wyhaczyć ;)

Ogl to z seryjniaków tango powinno być ok, ja śmigałem z moim blaasem, a kolega z tango i tez dawał radę ;)

Bo nie kij łowi ryby tylko wędkarz ...

Wędka ma tylko umilić czas nad wodą i pomoc

Edytowane przez Tomasz eS

:D :D

Wklejanka jest wyjatkowo niechlubnym transferem sprzętowym z robaczanego świata , podobnie jak odległościówka we flyfishingu , i jak ewidentny chwast nie powinna być roznoszona , uprawiana ani też tolerowana . To jest wstecznictwo - Kuballa .. i populizm :) , a poza tym j.pl nei krzewi posród ludu donosicielstwa , tylko prawdziwą wiedzę i najlepszą z możliwych edukację :)

A czemu wklejka to transfer z robaczanego??

Zanim pojawiły sie jakiekolwiek drgające szczytowki, byly juz ugly sticki ze szklaną protezą...

Dawno temu były tez Senso de Luxe i Multimesh superlight które wtedy wyprzedzały epokę...

Reszta świata dołączyła później...

Sławku, czymkolwiek jest wklejka, jest to przyrząd służący do połowu ryb, i jakkolwiek w tej kategorii nie może być traktowany jako chwast, i nietolerowany. Niektórzy ludzie w tej konstrukcji odnajdują coś co im odpowiada, i nie można tego oceniać ze stanowiska jedynej słusznej racji. "Tylko prawdziwa wiedza i najlepsza z możliwych edukacja" nie zawsze się sprawdza w zestawieniu z gustem. Sam tych kijków nie lubię, ale jak ktoś uważa że dzięki nim łowienie jest skuteczne dla niego (a o to chodzi), to niech łowi, nie bede mu rzucał w plecy dzidą za to że łowi niechlubnym transferem. Ja kończe OT, Wesołych Świąt Panowie, życzę Wam pod choinką wszystkiego co fajne. :)

• Like 1

Jeszcze przed UglyStickiem uzywano bezkołowrotkowych wędzisk ze stalowym drucikiem na topie do połowu ryb na krewetki i inne robaki . Później dopiero był szklany/węglowy/grafitowy tip , a nawet swingtip :) W Europie pierwszą firmową wklejankę do systemu Drachkowitscha - czyli do trupka stworzyło Garbolino , a później ta sama firma zupełnie nieudaną serie spinningów Cobra zamieniła w kultowe do dziś Feelingi które były do wszystkiego - czyli do bani , a jeszcze później dostawcy niemieckiej tandety , którą u nas rozplenił Jacek Kolendowicz w ramach słynnego dealu PZW - Design Fishing , która to szmira była i jest niestety w dalszym ciągu ukochanymi paciorkami i perkalem naszego pokolenia awansu sprzętowego . Skarbem prawdziwym i kołem zamachowym polskiego spinningu .. obok kija do opadu i kija pod pstrąga do złotych stu ..

Nonsensem jest również założenie , że o gustach się nie dyskutuje - przecież nic innego tu nie robimy ! :)

Oj Slawek Slawek ;)

Używałem i SdS i silstarowskiego MSL o których napisałem.

Lowilem ul kiedy na topie były blachy i tylko blachy, a główki jigowe to widać bylo tylko w gazetach. To dzis ulegamy modom i magii marki oraz reklamom.

Kiedyś właśnie Sds, duza mormycha odlana własnoręcznie i wykonany na niej jig pozwalal wpędzić w kompleksy innych braniami okoni i bialorybem na spina... Dzis niby wszystko kupisz, tylko myślenie nad wodą szwankuje i rozwiązań szuka sie w necie...

Jak przeczytałem te wszystkie wiadomości to już całkiem zbaraniałem i teraz to już nic nie wiem :D

Znalazłem: http://allegro.pl/mistrall-amundson-spin-2-74m-do-12g-bydgoszcz-i4930089453.htmla jaki jest dolny zakres bo w linku tego nie ma?

Te 540zł za dragona to trochę dużo, no chyba ze kij tego warty, jeszcze zwróciłem teraz uwagę na Dragon NanoLITE XT80C Spinn 10 2,35m 1-10g który był wcześniej proponowany, tyle że on krótki.

Wyciągnąłem z szafy starego Jaxona 2,40m pomachałem i myślę że te 2,40m też może być :)

Edytowane przez adrionn911

Ten Dragon, http://allegro.pl/dragon-hm69-impuls-2-82m-2-10g-promocja-50-i4916359015.html ,jak na UL w tej gramaturze dość mocno uzbrojony:

"- 10 najwyższej jakości przelotek FUJI Alconite, rozmieszczonych według FUJI New Concept,
- średnica zewnętrzna największej przelotki 30mm,
- średnica zewnętrzna najmniejszej przelotki 6mm"

Takiego zbrojenia nie powstydziłoby się wędzisko trociowe, a nie kijek na wzdręgi :) Szkoda, bo na pewno trochę gramów można by zaoszczędzić.

Dolny zakres od zera, w przypadku braku podania, na fotce jest napisane "Up to 12g". ;)

Więc ten mistrall bardzo ciekawy, i przystępny cenowo. Dodam jeszcze że kijem mam zamiar łowić ogółem białoryb, nie wyłącznie wzdręgi ;)

Muszę pojechać do jakiegoś sklepu większego i pomachać kijami, zakup mistrala możliwy tylko prze sieć...  

A jakieś real foto tego mistrala?

Kuballa44 masz ten kij?

Zamiast mistrala wolałbym Cat"s Claw . Dolnik w mistralu  wydaje się długi, a przelotka szczytowa jakaś wielka. Jeżeli chcesz zostać przy wklejce Cat's Claw, za małą kasę masz tutaj http://dobrywedkarz.pl/product/71-wedka-spiningowa-cat-quot-s-claw-2-45-1-10-gr-perfekt.html Jeżeli pełny blank to   Dragon NanoLITE XT80C Spinn 10 2,35m 1-10g lub cormoran ulx 2.40 1-9 ( kij trudno dostępny)  Sam zakupiłem własnie wersje 2.10 .  Z tego co widziałem i zdążyłem się dowiedzieć kije te mimo, że nie są wklejkami pracują ładnie szczytówką. Mam troutizimo do 7 g jednak kijek jest zbyt wolny, gnie się przy podbiciu na większej długości, a  szczytówka nie jest tak czuła( cienka)

Kolega Toudinho wrzucił filmik cormorana

Edytowane przez dud1

Oj Marian , Marian :)

Spotykałem dawno, dawno temu nad Gwdą , Płytnicą i Dobrzycą byłego redaktora WW Czechowskiego , który był w tym starym organie prekursorem związkowego flyfishingu , tak samo jak skądinąd przemiły Jacek K był w WŚ wykładowcą wiekopomnej Polskiej Szkoły Spinningu :clappinghands: :rockon: 

Jak na kultowego wówczas redaktora przystało i wciąż chyba jeszcze rozmaitym rewolucyjnym redaktorom , oraz ich pilnym uczniakom przystoi - co widzę - używał on w roli wędziska muchowego sowieckiego , żółtego teleskopu , który był ponadklasowy , ponadczasowy , jednoręczny i dwuręczny , a nawet sześcioskładowy - czyli zdecydowanie wyprzedził swój czas , a sznur to był prawdziwy sznur .

Potrafił też podnęcić płatkami  przed puszczeniem w ruch much  :) Niestety - nie odkrył zalet odległosciówki , i dopiero nasza elita flyfishermeńska z mozołem ją odkryła i wdrożyła do użycia . Boki zrywać :D

Prawdziwy gender  :) 

A fuj !!

Hmm w zasadzi skoro kolega kuballa44 mówi że ten mistrall będzie dobry a mi odpowiada jego długośc, waga i cena też jest fajna i jeśli faktycznie jest od 0g to się na niego zdecyduje, szkoda tylko że nie będzie mi dane pomachać nim przed zakupem, no ale trudno, poprzedni kij też kupiłem w ciemno przez internet i się zamienilbym go na inny;-)

A szczytówkę można zawsze zmienić. Tzn końcową szczytówkę.

Kolejny wątek w którym zaczęło się od porad a skończyło na dyskusji, która powinna odbywać się na PW lub przez telefon pplus standardowy spam a młody wędkarz szuka w tym gąszczu postów czegoś sensownego i już pewnie zakręcony jest jak "Frugo"....

• Like 2