kubaS 1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zamówić to prawda, no chyba, że u mekamila coś wyhaczyć Ogl to z seryjniaków tango powinno być ok, ja śmigałem z moim blaasem, a kolega z tango i tez dawał radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jedyna sensowna droga to albo kij ze sklepu ... albo second-hand bo kupowanie wedki w pracowni nie takiej jak pasuje lecz taka aby się zmieścić w 540 pln słabo widzę chyba ze posiadanie hand made jest głównym wyznacznikiem tzn... byle jaki byle z pracowni (ja tak robiłem na początku. Później wszystko poszło za ułamek ceny jako jednak nie dla mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Zamówić to prawda, no chyba, że u mekamila coś wyhaczyć Ogl to z seryjniaków tango powinno być ok, ja śmigałem z moim blaasem, a kolega z tango i tez dawał radę Bo nie kij łowi ryby tylko wędkarz ... Wędka ma tylko umilić czas nad wodą i pomoc Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 :DWklejanka jest wyjatkowo niechlubnym transferem sprzętowym z robaczanego świata , podobnie jak odległościówka we flyfishingu , i jak ewidentny chwast nie powinna być roznoszona , uprawiana ani też tolerowana . To jest wstecznictwo - Kuballa .. i populizm , a poza tym j.pl nei krzewi posród ludu donosicielstwa , tylko prawdziwą wiedzę i najlepszą z możliwych edukację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 No dokładnie, ogl wzdrega to pazerna ryba. Potrafi ładnie potarmosić kijem. U nas jest czasem takie łowienieże kołowrotka się nie używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 No dokładnie, ogl wzdrega to pazerna ryba. Potrafi ładnie potarmosić kijem. U nas jest czasem takie łowienieże kołowrotka się nie używa Mam nadzieje ze w 2015 ud mi się to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zapraszam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zapraszam Od kiedy zaczynają dobrze jeść ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Od kiedy puszczają legalnie wedkarzy na zbiornik czyli od maja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 A czemu wklejka to transfer z robaczanego??Zanim pojawiły sie jakiekolwiek drgające szczytowki, byly juz ugly sticki ze szklaną protezą...Dawno temu były tez Senso de Luxe i Multimesh superlight które wtedy wyprzedzały epokę...Reszta świata dołączyła później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sławku, czymkolwiek jest wklejka, jest to przyrząd służący do połowu ryb, i jakkolwiek w tej kategorii nie może być traktowany jako chwast, i nietolerowany. Niektórzy ludzie w tej konstrukcji odnajdują coś co im odpowiada, i nie można tego oceniać ze stanowiska jedynej słusznej racji. "Tylko prawdziwa wiedza i najlepsza z możliwych edukacja" nie zawsze się sprawdza w zestawieniu z gustem. Sam tych kijków nie lubię, ale jak ktoś uważa że dzięki nim łowienie jest skuteczne dla niego (a o to chodzi), to niech łowi, nie bede mu rzucał w plecy dzidą za to że łowi niechlubnym transferem. Ja kończe OT, Wesołych Świąt Panowie, życzę Wam pod choinką wszystkiego co fajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jeszcze przed UglyStickiem uzywano bezkołowrotkowych wędzisk ze stalowym drucikiem na topie do połowu ryb na krewetki i inne robaki . Później dopiero był szklany/węglowy/grafitowy tip , a nawet swingtip W Europie pierwszą firmową wklejankę do systemu Drachkowitscha - czyli do trupka stworzyło Garbolino , a później ta sama firma zupełnie nieudaną serie spinningów Cobra zamieniła w kultowe do dziś Feelingi które były do wszystkiego - czyli do bani , a jeszcze później dostawcy niemieckiej tandety , którą u nas rozplenił Jacek Kolendowicz w ramach słynnego dealu PZW - Design Fishing , która to szmira była i jest niestety w dalszym ciągu ukochanymi paciorkami i perkalem naszego pokolenia awansu sprzętowego . Skarbem prawdziwym i kołem zamachowym polskiego spinningu .. obok kija do opadu i kija pod pstrąga do złotych stu ..Nonsensem jest również założenie , że o gustach się nie dyskutuje - przecież nic innego tu nie robimy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Oj Slawek Slawek Używałem i SdS i silstarowskiego MSL o których napisałem.Lowilem ul kiedy na topie były blachy i tylko blachy, a główki jigowe to widać bylo tylko w gazetach. To dzis ulegamy modom i magii marki oraz reklamom.Kiedyś właśnie Sds, duza mormycha odlana własnoręcznie i wykonany na niej jig pozwalal wpędzić w kompleksy innych braniami okoni i bialorybem na spina... Dzis niby wszystko kupisz, tylko myślenie nad wodą szwankuje i rozwiązań szuka sie w necie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Jak przeczytałem te wszystkie wiadomości to już całkiem zbaraniałem i teraz to już nic nie wiem Znalazłem: http://allegro.pl/mistrall-amundson-spin-2-74m-do-12g-bydgoszcz-i4930089453.htmla jaki jest dolny zakres bo w linku tego nie ma?Te 540zł za dragona to trochę dużo, no chyba ze kij tego warty, jeszcze zwróciłem teraz uwagę na Dragon NanoLITE XT80C Spinn 10 2,35m 1-10g który był wcześniej proponowany, tyle że on krótki.Wyciągnąłem z szafy starego Jaxona 2,40m pomachałem i myślę że te 2,40m też może być Edytowane 24 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Dolny zakres od zera, w przypadku braku podania, na fotce jest napisane "Up to 12g". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepccio Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ten Dragon, http://allegro.pl/dragon-hm69-impuls-2-82m-2-10g-promocja-50-i4916359015.html ,jak na UL w tej gramaturze dość mocno uzbrojony: "- 10 najwyższej jakości przelotek FUJI Alconite, rozmieszczonych według FUJI New Concept,- średnica zewnętrzna największej przelotki 30mm,- średnica zewnętrzna najmniejszej przelotki 6mm" Takiego zbrojenia nie powstydziłoby się wędzisko trociowe, a nie kijek na wzdręgi Szkoda, bo na pewno trochę gramów można by zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Dolny zakres od zera, w przypadku braku podania, na fotce jest napisane "Up to 12g". Więc ten mistrall bardzo ciekawy, i przystępny cenowo. Dodam jeszcze że kijem mam zamiar łowić ogółem białoryb, nie wyłącznie wzdręgi Muszę pojechać do jakiegoś sklepu większego i pomachać kijami, zakup mistrala możliwy tylko prze sieć... A jakieś real foto tego mistrala?Kuballa44 masz ten kij? Edytowane 24 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dud1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Zamiast mistrala wolałbym Cat"s Claw . Dolnik w mistralu wydaje się długi, a przelotka szczytowa jakaś wielka. Jeżeli chcesz zostać przy wklejce Cat's Claw, za małą kasę masz tutaj http://dobrywedkarz.pl/product/71-wedka-spiningowa-cat-quot-s-claw-2-45-1-10-gr-perfekt.html Jeżeli pełny blank to Dragon NanoLITE XT80C Spinn 10 2,35m 1-10g lub cormoran ulx 2.40 1-9 ( kij trudno dostępny) Sam zakupiłem własnie wersje 2.10 . Z tego co widziałem i zdążyłem się dowiedzieć kije te mimo, że nie są wklejkami pracują ładnie szczytówką. Mam troutizimo do 7 g jednak kijek jest zbyt wolny, gnie się przy podbiciu na większej długości, a szczytówka nie jest tak czuła( cienka)Kolega Toudinho wrzucił filmik cormorana Edytowane 24 Grudnia 2014 przez dud1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Oj Marian , Marian Spotykałem dawno, dawno temu nad Gwdą , Płytnicą i Dobrzycą byłego redaktora WW Czechowskiego , który był w tym starym organie prekursorem związkowego flyfishingu , tak samo jak skądinąd przemiły Jacek K był w WŚ wykładowcą wiekopomnej Polskiej Szkoły Spinningu Jak na kultowego wówczas redaktora przystało i wciąż chyba jeszcze rozmaitym rewolucyjnym redaktorom , oraz ich pilnym uczniakom przystoi - co widzę - używał on w roli wędziska muchowego sowieckiego , żółtego teleskopu , który był ponadklasowy , ponadczasowy , jednoręczny i dwuręczny , a nawet sześcioskładowy - czyli zdecydowanie wyprzedził swój czas , a sznur to był prawdziwy sznur .Potrafił też podnęcić płatkami przed puszczeniem w ruch much Niestety - nie odkrył zalet odległosciówki , i dopiero nasza elita flyfishermeńska z mozołem ją odkryła i wdrożyła do użycia . Boki zrywać Prawdziwy gender A fuj !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Hmm w zasadzi skoro kolega kuballa44 mówi że ten mistrall będzie dobry a mi odpowiada jego długośc, waga i cena też jest fajna i jeśli faktycznie jest od 0g to się na niego zdecyduje, szkoda tylko że nie będzie mi dane pomachać nim przed zakupem, no ale trudno, poprzedni kij też kupiłem w ciemno przez internet i się zamienilbym go na inny;-)A szczytówkę można zawsze zmienić. Tzn końcową szczytówkę. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Sławki wszak horyzonty trza rozszerzać, a nie w jankesów być zapatrzonym z umysłem ograniczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Eee no Jacek K odkrył odległościòwke jako spinning kleniowy Co do kija 3,60 i nieograniczonej dlugosci przyponu masz racje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Wklejka jest podporą kulawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Kolejny wątek w którym zaczęło się od porad a skończyło na dyskusji, która powinna odbywać się na PW lub przez telefon pplus standardowy spam a młody wędkarz szuka w tym gąszczu postów czegoś sensownego i już pewnie zakręcony jest jak "Frugo".... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Posiadam Shimano Alivio Super Sensetive 210 1-10 gram. Według mnie idealny kijek do UltraLighta, Leciutki, fajnie leży w łapie, dobrze przekazuje i pokazuje pstryczki. Szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi