Skocz do zawartości

Jaka wędka na wzdręgi?

damian88888

Rekomendowane odpowiedzi

Wklejka sie do podpierania nie nadaje. Slawku, chyba rozladowujesz na forum swiateczne stresy. Moj przyjaciel tez nie znosi swiatecznego zamieszania :) Fakt, ze muchowka wzdregi lowi sie najwygodniej i najlatwiej. Jednak jak ktos woli spina, wlasnie wklejka pozwala porzucac najmniejszymi przynetami - mikrojigami, nimfami, miniwoblerkami. Sam skutecznie lowilem wiosenne wzdregi Colibrem, ktory jest wklejka.

Mnie Twoj konserwatyzm bawi, w pozytywnym sensie, czasem miedzy trolowaniem fajnie jest poczytac ciekawe merytoryczne wstawki, jak te o redaktorach.

Czy metoda moze byc elitarna? Czy lowiac w skarpetach SIMMSa jest sie elita? Chyba to zalezy od czlowieka - moze byc spiningista, muszkarzem a nawet lowic na floata lub sbirolino. Jeden bedzie dziadem muchujac, drugi wzorcem spiningujac i na odwrot jesli ci sami zamienia sie metodami i sprzetem. Czlowiek jest wazny.

• Like 1

O wyborze kija niestety musi zdecydować specyfika łowiska.

Krótkie kijki sa fajne, daje się rzucać w zasadzie "dwoma palcami", są lekkie, przyjemne, fajnie się z nimi spaceruje w krzakach i łowi na małych ciasnych łowiskach i zakrzaczonych rzeczkach.

Problemem są jeziora i połowy za pasem trzcin (łowiąc z brzegu), gdy trzeba podać i poprowadzić przynetę za pasem grązeli czy moczarki, lub poprowadzić przynętę bardzo płytko, nad pasem przybrzeznej roślinności na wodzie czasem 10-15cm, gdy ryby siedzą w "oczkach".

Można taki krótki kij wtedy podnieśc na wyciągniętych rękach wysoko do góry, ja wolę jednak opuścić długi kij w dół, gdy nie ma konieczności trzymania go w górze.

Wybór czy wklejka czy nie, to już wybór użytkownika, choć ja w takiej sytuacji wolę dobrą wklejkę.

Innymi słowy, pytający musi określic warunki w jakich łowi, jakiego kija potrzebuje (długość) i wtedy można próbować doradzić...

Problemem połowy za pasem trzcin (łowiąc z brzegu), gdy trzeba podać i poprowadzić przynetę za pasem grązeli czy moczarki, lub poprowadzić przynętę bardzo płytko, nad pasem przybrzeznej roślinności na wodzie czasem 10-15cm, gdy ryby siedzą w "oczkach".

Można taki krótki kij wtedy podnieśc na wyciągniętych rękach wysoko do góry, ja wolę jednak opuścić długi kij w dół, gdy nie ma konieczności trzymania go w górze.

Wybór czy wklejka czy nie, to już wybór użytkownika, choć ja w takiej sytuacji wolę dobrą wklejkę.

Innymi słowy, pytający musi określic warunki w jakich łowi, jakiego kija potrzebuje (długość) i wtedy można próbować doradzić...

O właśnie mi chodzi o te prowadzenie przynęty za pasami trzcin czy za trawą itd itp dlatego wolałbym dłuższy.

Zrobiłem w domu małe porównania długości wędzisk do którego użyłem: 

1. Jaxon Cristalis 240cm (dolnik 27cm)

2. York Derby 270cm (dolnik 38cm)

3. Dragon Express Spinn 275cm (dolnik 29cm)

I Dragon jest dłuższy od jaxona o 30cm (Wędki ułożone przy sobie równo uchwytami kołowrotków tak żeby zmierzyć długość szczytową) a Od Yorka o 9cm. 

Wszystko zależy od producenta, a te 30cm to już spora rożnica (długość użytkowa).

A później żeby Dragona wyważyć będziesz przykręcał wielkie kołwrotki. Mojego GS-a Frysky nie udało mi się niczym co mam w rozmiarze 4000 wyważyć a dorszowych kołowrotków przykręcał do niego nie będę.

Edytowane przez Okonhel
  • Like 2

Łowie swoim Dragonem ponad trzy lata i nie zauważyłem żeby jakoś bardzo leciał na pysk i mi rękę męczył ;)

A jak wygląda łowienie takim niewiele ponad dwumetrowym kijem na zarośniętym starorzeczu ? Bo właśnie tego się boję...

Edytowane przez adrionn911

Swojego czasu macałem ten kijek w sklepie, i żaluję że go nie kupiłem... Mysle ze jak zapytasz w wędkarskim, może pan sprzedawce bedzie tak miły i Ci go ściągnie co byś mógł go zmacać, bo jedna dłuższa wędeczka się przydaje i to nie raz.

EDIT
Mówiłem o Mistrallu.

Edytowane przez Kuballa44

Mój znajomy ma sklep ;) a te 215cm to nie jest długa wędeczka :)

Spodobał mi się blank Phenix Elixir FX 801-2 244cm 0.8-7g długość już lepsza tylko czy by się nadawał?

Eee, Kuballa44 tzn o którym kijku mówisz?

Edytowane przez adrionn911

A później żeby Dragona wyważyć będziesz przykręcał wielkie kołwrotki. Mojego GS-a Frysky nie udało mi się niczym co mam w rozmiarze 4000 wyważyć a dorszowych kołowrotków przykręcał do niego nie będę.

O co chodzi z tym wyważaniem? Nie łatwiej chwycić wędkę bliżej pierwszej przelotki :)?

• Like 1

O co chodzi z tym wyważaniem? Nie łatwiej chwycić wędkę bliżej pierwszej przelotki :)?

Różnie ludzie trzymają wędzisko (wygoda, przyzwyczajenie itp) . Jeden trzyma powyżej kołowrotka, drugi ma stopkę między palcami. Jak kij "leci napysk" to trochę rękę męczy.

• Like 1

Różnie ludzie trzymają wędzisko (wygoda, przyzwyczajenie itp) . Jeden trzyma powyżej kołowrotka, drugi ma stopkę między palcami. Jak kij "leci napysk" to trochę rękę męczy.

No właśnie o to mi chodzi. Jak będzie się trzymało kołowrotek między palcami to dopiero ciężar 50kg będzie "wyważał" wędkę... a może ja taki jestem i mi jakoś to nie przeszkadza..?

No właśnie o to mi chodzi. Jak będzie się trzymało kołowrotek między palcami to dopiero ciężar 50kg będzie "wyważał" wędkę... a może ja taki jestem i mi jakoś to nie przeszkadza..?

Bez przesady, zazwyczaj  wystarczy dobrać odpowiednią wielkość kołowrotka , choć z wędziskami 3 m i więcej to juz jest kłopot. Producenci kołówrotków tez nie pomagają bo ciągle "odchudzają" swoje wyroby.

Każdy komnbinuje jak mu wygodnie.

• Like 1

Można dorobić z pasków ołowianych obciążenie na koniec dolnika (taki jakby bandaż - do spięcia opaską czy jakimś rzepem/sznurkiem). Jeśli dolnik nie jest wybitnie krótki, to tego ołowiu wiele nie potrzeba. Fakt, waga wędziska sumarycznie wzrośnie, ale nie będzie to w ogóle odczuwalne (wędka + kręcioł ważą zwykle 0,4 - 0,5kg, więc dodatkowe np. 0,02kg, to pikuś). Będę wkrótce coś takiego dłubał, bo mój travelek cierpi na powyżej opisaną przypadłość (dolnik jakieś 24 cm przy 2,4m i masie 160 gram).

To nie dłub, tylko zadzwoń do jakiejś pracowni i zapytaj czy mają taka nakładkę (takiego kondonka, nie wiem jak to się fachowo nazywa) na dolnik z ciężarkami w kształcie krążków i sobie doważysz tak jak będziesz chciał i będzie to estetycznie wyglądało. Nie trzeba z rzepami kombinować.

Nie wiem jak może męczyć rękę wędka ważąca 160g na dodatek trzymana "za" kołowrotek. Mój dragon 2,75m waży 166g ma dolnik "korek, rękojeść" 29cm na dodatek odchudzony, bo dzielony i nie poczułem zmęczenia podczas łowienia ze szczytówką trzymaną wysoko.

Przy wędce, która sama w sobie jest lekka, a wagę generuje korek + uchwyt + zakończenie dolnika, to faktycznie nie ma różnicy. Jednak ten mój travel to taki spinning-kompromis. Ogarnia od obrotówek 0-1 do 4, gumy 10 cm+10g główka, wahadła od karlinek po Algę 2. Przy dolniku blank jest całkiem grubawy, a dodatkowo góra dolnika, to pianka. Owszem, ręki to nie męczy, ale rzuty jedną łapą są już upierdliwe (tzw. z nadgarstka).

• 1 miesiąc temu...