Skocz do zawartości

Jaka wędka na wzdręgi?

damian88888

Rekomendowane odpowiedzi

A używał ktoś z kolegów na mikrojigi : White Bird / 2,19m/ 0,5-5g / 732 SUL-S

Czy parabellum lepsze? Jaką żyłkę polecicie na mikrojigi? markę i średnicę.

Uzywalem White Birda..i daje rade..chic do mikrojigow wole centexa.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Kolega szuka kija pod wzdregi , szukamy czegos seryjnego , wiem ze przez ostatnie pare latek pojawilo sie kilka kiji na rynku nie wklejki do 5-6 gram .

Co byście koledzy polecili  

Dla czego "nie wklejki"?

Mam KONGERA Ultris 232cm/0,5-6g, uważam że jest idealny właśnie na wzdręgi, płocie a nawet uklejki. Skrobnąłem na jego temat kilka zdań:

W ubiegłą sobotę rozdziewiczyłem mojego Ultrisa 0,5-6g/232cm, co prawda bez sukcesów (wysoka woda, bardzo silny nurt). Niewiele można napisać o zachowaniu się wędziska jeśli nie było holu ryby, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, w ogóle nie odczuwa się, że to "wklejanka". Co prawda szczytówka niezwykle czuła, bardzo delikatnie ale zauważalnie wibruje nawet przy pracującym twisterku. Kilka zaczepów dość grubych zeszłorocznych łodyg pokazało ugięcie - wędzisko płynnie ugina się w regularny łuk na długości 2/3 - łączenie wklejonej szczytówki z blankiem jest niedostrzegalne.

Zszedłem w dół z grubością żyłki i na żyłce KAMATSU Techron 0,10mm przynęty 1-3g bez problemów miota na około 20m. Trochę gorzej z lżejszymi przynętami, imitacjami żuczka 0,7g i osy 0,5g udało mi się rzucić niewiele ponad 10m ale dodatkową przeszkodą był boczny wiatr, dość silny w porywach.

Jeśli wędeczka sprawdzi się podczas holowania rybek, to będzie spełnieniem moich oczekiwań.

Natomiast zupełnie nie sprawdziła się przy tym wędzisku plecionka, mimo iż to tylko 0,04mm. Zdecydowanie wymienię ją na żyłkę, tyle że trochę mocniejszą 0,14mm pod ciut cięższe przynęty 4-6g. Przy tych dwóch średnicach żyłek, zestaw powinien obsłużyć mi rybki od uklejki nawet do wymiarowego klenika.

Edytowane przez Alexspin

Witam

Ja polece cos innego konger elvis 220cm on jest opisany do 4gr ale daje rade tez wiecej. Rzuca juz od micro jigow, przy zalozeniu kolowrotka w rozmiarze 2500 i nanofilu 0.04mm leci naprawde daleko. Uzywalem go zarowno z shimano 1000 i 2500, z tego wieksze zasieg rzutu paproszkiem na 0.5-1gr znacznie dalszy.

W polaczniu z stradiciem ci4 2500 mam fajny kijek ktorym mozna caly dzien machac z wzdregami bez oznak zmecznia.

Najwazniejsze jest to przy elvisie, ze nie boji sie przylowow. Juz nie raz przy okoniach trafil sie nienproszony gosc zacnych rozmiarow i dal rade...

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 2

A dysponujecie zdjęciami wędki quantum centex innymi niż na necie? Możecie napisać coś więcej o tym kijku? Dodam jeszcze jedno pytanie. Może ktoś z kolegów podpowie czy jest duża różnica między parabellum 1,9m 0-5gr , a 2,15 m 0-7gr

Edytowane przez sadam14

Też polecam quantum centex, kijek filigranowy a swoją mocą i wytrzymałością zaskakuje

Kuzyn na centexa wyciagal szczupaki ponad 60 cm...i dawal rade...kij wygiety po sam dolnik oczywiscie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mam jeszcze za szafą Mikado Sensei Feeling 2.10 c.w 8g

Kijek ma dosyć długą część wklejaną, szczytówka jak igiełka...całkiem szybkie to coś. Małe okonki elegancko się tym łowiło.

Może na weekendzie spróbuję zaprzęgnąć to coś do białorybu i dam znać czy się sprawdzi ;)

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam, jako iż przymierzam się do łowienia wzdręg na spinning w tym sezonie, rozglądam się za kijkem o bardzo małym cw.

Chodzi mi tutaj głównie o wędki typu 0-3g, 0-5g , które nie będą przekraczać 400zł. Jaką wędkę byście mi poleciili w takich gramaturach?

• 4 lata później...