kardi Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Witam Szanownych Kolegów.Zbliża się jesień.Będziemy z muchówkami poszukiwać lipieniowej przygody,bacznie przyglądając się naszym ulubionym rzekom .Czy jest przecież widok dla muszkarza bardziej ekscytujący,niż pojawiające się na ciemnej powierzchni głębokiej płani lipieniowe kółko? Słyszany plusk,a czasem nawet "gulgot"?Ale jesień to także okres dobrego żerowania będącego pod ochroną pstrąga potokowego,zajmującego często wspólne z lipieniami stanowiska.W wodach zasobnych w pstrąga tęczowego i on ujawnia się na ich powierzchni,a oszukany dostarcza niemałych emocji.Ciekawi mnie w jakim stopniu udaje się Wam odróżnić ślady żerowania powierzchniowego tych gatunków,w sytuacjach gdy ryba nie jest widoczna w toni.Czym różnią się tworzone kółka, jednym słowem , jak często byliście zaskoczeni po zacięciu i wylądowaniu ryby.Muszę przyznać,że do dziś bywam w tej kwestii zadziwiony,szczególnie gdy na końcu zestawu pojawia się jesienny...kropkowaniec.Poniżej zamieszczam zdjęcie obrazujące żerowanie,obserwowanej przez dłuższy czas ryby.Po wymianie aparatu na wędkę okazała się być...no właśnie,jak sądzicie-co tam rozrabiało? Pozdrawiam jak zwykle serdecznie-kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Paweł za wiele tam nie widać, ja obstawiam kleń - pstrąg, czasami jelce dają znać w ten sposób... Patrząc szerzej, może być to wszystko - i ryba jak i mały ssak. Widać, że coś gwałtownie odpłynęło po zbiórce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Jelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stylezzhh Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 TU-154 Wpadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Na Was liczyłem! Ale nie tylko-czekam na kolejne propozycje,no bo jeśli ssak (Andrzeju) ,to może i płaz lub gad? .Fakt,że obiekt został złowiony powinien jednak część stworów wykluczyć Na zdjęciu widać tylko tyle ile przeważnie widzę w trakcie łowienia,bez użycia teleobiektywu lub lornetki,lub obawy spłoszenia ryby poprzez bliższe podejście.Rozróżniacie kółka pstrągów i lipieni?Kubo-to nie LEJEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Jak w Wielkiej Grze - stawiam na pstrąga, chyba jednak za łatwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A ja postawię na tęczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 TU-154 Wpadło To by znaczyło,że w wodzie pojawił się obiekt,do połowu którego nie możemy użyć muszki z Twojej bogatej oferty-a to chyba ... to chyba ...niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stylezzhh Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 w tych czasach wszystko jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 lipień. Na pstrąga za daleko od brzegu.Ale jak jest na żarciu to z kryjówki wychodzi nawet na środek rzeki.Po oczku można poznać rybę prawie w 100% ,ale trzeba znać wodę i czy są np jelce,tęczaki. Na na swojej mam pstragi i lipienie.Okresowo tęczaki i jelce.Jelce i lipienie mają swoje określone miejsca.Potoki z reguły tak jak wspomniałem pod brzegami,pod konarami...Potoki fajnie zbierają,spod kłody,takie oczka spod korzucha tworzącego się przed zwaliskiem są najfajniejsze,lub takie 30cm od brzegu już na stojącej wodzie. Lipienie... Jak oczkują to się je "kosi" jeden po drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Może wzdręga lub płoc? pod jednym drzewem na podobnej rzece widziałem pstrąga, szczupaczka ze 40cm i płotki takie 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Dwadzieścia lat temu, zanim zatruto przyujściowy odcinek Wisłoka, pełno w nim było ładnych jazi. Ustawiały się właśnie tak, jak ta rybka na zdjęciu i podobnie zbierały. Do szczęścia gówniarzowi wystarczył bambusik, kawałek żyłki i konik na haczyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 23 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Rybą okazał się wymiarowy pstrąg potokowy.Blue dun na 16-tce jesienią jest zabójcza.Byłem przekonany,że kółka są lipieniowe,bowiem od lat lipieniaszki w tym miejscu żerowały .Tak więc Andrzeju... Co do identyfikacji gatunku ryby,na podstawie śladu na powierzchni wody,to najłatwiej mi to przychodzi na wolnych płaniach np.Sanu,gdzie kółko dłuższy czas jest widoczne i ryby nieczęsto biorą po pierwszym rzucie.Dodatkową zabawą jest też określenie fazy rozwojowej zjadanego owada.Widujecie jęteczkę wylatującą z kółka.gdy nie capnie jej ryba? Nimfetyczna sprawa.Dziękuję za odzew-kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Udało się... Lipień na braniu tam gdzie łowię to małe kółeczka im ciemniej tym więcej z wody łeb wystawia. Czasami wychodzi na 1/3 masy nad wodę. W zeszłym roku do streamera w Sromowcach tuż przy trzech Koronach podniósł mi się taki grubo ponad pięćdziesiąt. Piękny widok, raczej ciekawość jak chęć zbiórki, zresztą kto go tam wie. Rozmawiałem z miejscowym muszkarzem potwierdził, że trafiają się takie sztuki na kiju. Za 21 dni mam szansę sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 23 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Zazdroszczę-atmosfera Waszych głowacicowo-lipieniowych przygotowań udziela się .Może sfotografujesz kilka kółek i opowiesz kto to cmokał?(znaczy w rzece oczywiście,nie w hotelu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Postaram się zrobić foty nie cmokając, ktoś może kogoś cmoknie ale nic mi do tego. Na jednym ze zlotów głowacicowych zasiedliłem pokój z dwoma Szacownymi Kolegami z naszego forum. Po miłej kolacji i przeciągających się do późna dyskusjach poszliśmy spać. Ja miałem swoje kojo Koledzy jedno wspólne małżeńskie (tak im wypadło). Ubaw był po pachy, wszyscy łącznie ze mną strasznie w nocy chrapali cmokając. Rano przy śniadaniu nie było winnych, jeden drugiego obwiniał za zakłócanie ciszy nocnej... Innymi słowy przyganiał kocioł garnkowi. Lipaski obfocę - myślę, że się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 23 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Do naszych forumowych muszkarzy zwracam się w takim razie z propozycją fotografowania i opublikowania zdjęć obserwowanych oczek i komentarza z tym związanego.Wymaga to oczywiście powstrzymania się od łowieckich chuci-na chwilę,ale może być interesujące,szczególnie gdy rozpoznanie wstępne-(wybaczcie slang),było mylne.Szlachetne preferowane,ale i białoryb mile widziany .pozdrawiam i dziękuję-kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi