Skocz do zawartości

Koralik do mocowania troka z nimfą

Elton

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Będąc ostatnio na szkoleniowym wyjeździe z doświadczonym muszkarzem otrzymałem drobny gadżet niesamowicie ułatwiający muszkarskie życie przy połowie na nimfę. Całkowicie likwiduje kłopot skręcania się wzajemnie nimf, gdyż trok obraca się jak na łożysku. Patent ten jest ponoć używany przez zawodników i na ich potrzeby zostało to wykonane. Szukam dostępu do tego bo chyba nie jest dostępne w normalnym handlu. Proszę o jakiś trop. Z wędkarskim pozdrowieniem ;)

post-47933-0-36724400-1379958264_thumb.jpg

post-47933-0-00934200-1379958282_thumb.jpg

Kiedyś nie było "koralika" robiło się z rurek długopisu. W sklepach pasmanteryjnych mają czasami takie drobne rureczki do montażu samodzielnego koralików. Na pewno do spławików na cienkie metalowe antenki jako stopery, różne średnice za kilka złotych. Trzeba kombinować. Rurka w rurkę zostawiasz po środku szczelinę...

Te ze zdjęcia to rollery Hendsa. Mam jeszcze opakowanie takich. Ale chyba już nie do kupienia - przynajmniej nigdzie w kraju i na świecie ich znaleźć nie mogę.

Chyba że w jakimś sklepie się kurza na wieszaku ...

http://www.flyshop.co.nz/product/roller.html

Edytowane przez Archanioł Gabriel

Koraliki takie robiłem z przeźroczystych rurek z atomizerów perfum, poprostu zatapiałem zapalniczką robił sie kołnierzyk z jednej strony , odcinałem nabijałem na cienka igłę i zatapiałem z drugiej strony. Zaleta jest to że owe rureczki mają bardzo małej średnicy otworek.

Edytowane przez michmiga

Nie ma jednak pewności czy jest to zgodne z RAPR-em, który mówi, że nie wolno stosować dodatkowego obciążenia, ani indykatorów (na upartego ktoś może uznać to za jedno bądź drugie). 
Mała rada ode mnie. 
Postaraj się wiązać przypon normalnie, kombinuj z węzłami, co jakiś czas pozwól aby nimfy się "odkręciły" i będzie dobrze. 

Ależ utrudniacie sobie życie, szanowni koledzy :)

Jeśli można prościej, to po co utrudniać życie? Ja przypony robię tak:

Na koniec zestawu dowiązuję skoczka. Następnie przywiązuję węzłem baryłkowym żyłkę przeznaczoną do muchy prowadzącej. W tym momencie skoczek jest na tak krótkiej żyłce, jak tylko chcę. 2 cm? Żaden problem. 1 cm? Nic trudnego. Taki krótki trok nigdy się nie splącze, gwarantuję. Dowiązaną żyłkę przycinam do żądanej długości i przywiązuję muchę prowadzącą. 

Voila :)

• Like 1

Ależ utrudniacie sobie życie, szanowni koledzy :)

Jeśli można prościej, to po co utrudniać życie? Ja przypony robię tak:

Na koniec zestawu dowiązuję skoczka. Następnie przywiązuję węzłem baryłkowym żyłkę przeznaczoną do muchy prowadzącej. W tym momencie skoczek jest na tak krótkiej żyłce, jak tylko chcę. 2 cm? Żaden problem. 1 cm? Nic trudnego. Taki krótki trok nigdy się nie splącze, gwarantuję. Dowiązaną żyłkę przycinam do żądanej długości i przywiązuję muchę prowadzącą. 

Voila :)

Niby proste tylko w chwili wymiany skoczka a robię to często (na ogół tą muchą testuję co zbiera w toni i nad nią) musisz przewiązać cały zestaw...

PS

Koraliki do skoczka robiłem Kolegom, nigdy tego osobiście nie stosowałem, na skoczka używam sztywnej mono która odpowiednio zawiązana na przyponie nie plącze się - nooo czasami... Koledzy łowiący na firmowe koraliki (jak na fotce) bardzo sobie chwalili ich funkcjonalność. Jedyny problem to zawiązanie pętli na koraliku. Im młodsze oczy tym sprawniej to wychodzi.

Niby proste tylko w chwili wymiany skoczka a robię to często (na ogół tą muchą testuję co zbiera w toni i nad nią) musisz przewiązać cały zestaw...

(...)

Muchę muszę dowiązać bez względu na formę jej wymiany. Dodatkowo poświęcam czas na zrobienie węzła baryłkowego. Przy odrobinie wprawy zajmuje to około 30 sekund. Za to mam pewność, że się nie plącze. Załóżmy, że skoczka zmienię w czasie wędkowania 8 razy. Czyli dodatkowo 4 minuty. W najbardziej pesymistycznej wersji. Ile czasu poświęcę na rozplątanie, lub zrobienie od nowa (w końcu) zbyt krótkiego "zwykłego" zestawu? Podobną ilość? Polecam wypróbowanie mojej metody w praktyce i przekonanie się samemu, jak to działa :)

Janusz wymiana skoczka zajmuje mi mniej jak to co piszesz, mam je powiązane w pudle. Odcinam starego skoczka (trok + mucha) i zakładam nowego. Troki wiążę w domu lub tuż przed wędkowaniem na różnej długości odcinkach. Jak będzie czas to spróbuję Twojej metody, na ogół nad wodą ręce robią się graślawe...  ;)  :D

• 8 lat później...

są teraz takie rollery u gawlika https://bogdangawlik.pl/product-pol-4394-Hends-Roller-Clear-Tulejka-Do-Skoczka.html

moje pytanie czy one są tonące? (lepiej) czy pływajace i utrudniają topienie nimf?

Większość tworzyw sztucznych tonie. Ten roller zapewne nie utrudnia zatopienia much bardziej niż żyłka, na której jest zawieszony. Bardzo dawno temu robiłem je dokładnie tak, jak to opisał tu wcześniej Michał-michmiga i tonęły bez problemu. Do tego w Hendsie raczej dobrze wiedzą do czego to ma służyć i jak powinno działać. 

• Like 1

Witam

Linki do "rollerów"

https://caddis.pl/product-pol-18894-Hends-Roller.

https://bogdangawlik.pl/product-pol-4394-Hends-Roller-Clear-Tulejka-Do-Skoczka.html

Używam od wielu lat i NIE plączą się "troki"

Węzeł zderzakowy miedzy odcinkami żyłki skutecznie blokuje przesuwanie rollera

Otwór jest na tyle mały,że żyłka 2x przchodzi z trudem przez otworek rolki

Kłaniam się Marian

• Like 2

• 2 tygodnie później...