Melanzyk Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Witam chłopaki.Pomyślałem, że fajnie by było mieć temat dotyczący noży, dłut i innych ręcznych narzędzi , które pomogą przy tworzeniu przynęt. Ja osobiscie zaczynałem od nożyka do dywanów Stanlay'a i wiekszość moich przynęt powstawała właśnie tym nożem. Jednak, po zainwestowaniu w trochę lepsze narzędzia otworzyły się nowe możliwości. Nie każdego stać na elektronarzędzia, inni znów tak jak ja nie mają gdzie ich użyć więc posiadanie dobrych ostrych noży to podstawa! Większość moich projektów powstaje w 100% nożami.W temacie fajnie by było mieć informacje na temat ostrzenia ów noży. Ja osobiście nigdy nic nie ostrzyłem bo po prostu nie wiem jak, a że lubię swoje palce wolałem się do tego nie pchać. Może ktoś poświęci pare min na opisanie swoich technik/urządzeń do ostrzenia co ułatwiło by prace początkującym. A teraz zacznę od swoich nożyków. Jak pewnie wielu mogę polecić Japońskie noże Olfa. Oto dwa przeze mnie używane. Nóż do roboty precyzyjnej czyli rzeźbienie detali w naszych projektach. Jest to model Olfa AK-4 ale można kupić tańszą wersje czyli AK-3, która w zasadzie różni sie tym, że w AK4 można uzywać kilka typów ostrzy a w AK3 tylko jeden. Ja i tak używam tylko jednego rodzaju ostrzy więc spokojnie bym dał radę tą tańszą wersją. AK-3 z zestawem 30 ostrzy można już dostać za ok 30zł więc całkiem przyzwoicie. Jakby ktoś chciał to sprzedawca "deltaarts" z Opola ma na eBayu sporo produktów Olfy.Kolejnym nożem jaki używam jest Olfa CK-2. Solidny noż do nadawania kształtu naszym woblerkom.Posiadam też zestaw chińskich dłutek za 2$ z eBaya ale tu nie ma co polecać Pozdrawiam Melek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Jeśli chodzi o wymienne ostrza, to również dla mnie Olfa jest najlepsza i ją każdemu polecam. Do tego jeszcze warto nabyć niezastąpioną matę Olfa do cięcia foli, taśm lub tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 taki pomysł http://www.youtube.com/watch?v=53Upi0GUwVw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Sprytne... uwaga, kupię tapczan-półkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Witam czy wie ktoś gdzie mógłbym zakupić jakieś frezy pod robienie dołków pod oczodoły w woblerach i czy w ogóle można takie coś zakupić do wiertarki lub wkrętarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) wiertło do drewna, pewnie o to chodzi.sklepy budowlane ,markety.... Edytowane 29 Października 2013 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 "dołek" pod oczodoły możesz zrobić m.in: wierłem do drewna (może być z ogranicznikiem)pogłębiaczempogłębiaczem stożkowymfrezem palcowymfrezem dwupiórowymgradownikiem ręcznym wszystko dostaniesz w każdym sklepie budowlanym lub na allegro. Cała filozofia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Ot i na takie podpowiedzi liczyłem Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 frezy w castoramie obi itp tez sobie musze zakupic kilka frezow tylko ja do proxona zerknij w temat jokera tam pytałem jakich on frezów używa do oczu i fajnie sprawe wyjaśnil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 jeżeli do wkrętarki lub wiertarki , to moim zdaniem wiertła do drewna , ze względu na to że posiadaja prowadzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Czy może ktoś polecić jakieś dobre precyzyjne noże z ostrzami o krawędzi tnącej 2mm? Poszukuję czegoś takiego do super małych detali. Olfa najmniejsze ma chyba 4 lub 5mm. Do tego jeszcze warto nabyć niezastąpioną matę Olfa do cięcia foli, taśm lub tkaniny. taki pomysł http://www.youtube.com/watch?v=53Upi0GUwVw Fajna mata, trzeba będzie się w nią zaopatrzyć a filmik z organizacją warsztatu genialny ! troszkę pracy w niego włożył ale warto było! Edytowane 30 Października 2013 przez Melanzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Szkoda, że mam piwnicę w o wymiarach 1,5 na 1,5 metra . Już chyba wolę balkon.Styknie Ci przynajmniej się nie nagonisz.Obrotowe krzesło.Dobrze zorganizować półki i można robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Mam lęk przestrzeni i zaawansowaną klaustrofobię A tak poważnie, to piwnica zawalona do samej góry. Oczywiście same potrzebne rzeczy. Life is brutal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 de116f1525784e11b67faabfa55c28f41.jpg wiertło do drewna, pewnie o to chodzi. sklepy budowlane ,markety....Próbowałem takim wiertłem i w lipowym korpusie powyrywało kawałki drewna. Może coś robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Szybsze obroty proponuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Szybsze obroty proponujęBędę próbował. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 szybsze obroty i oczywiście wiertarkę uruchom wczesniej zanim dotkniesz wiertłem drewna.Widziałem nie raz jak ktoś najpierw wiertło przykładał do drewna i dopiero włączał wiertare wtedy właśnie strzępiło i wyrywało kawałki drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Poszukuję jakiegoś regaliku z szufladami. Żeby pochować tak różne drobiazgi. Najlepiej gdyby wchodzuiły tam 100 ml pojemniki na mocz , bo w nich trzymam farby. Może macie jakies propozycje? Edytowane 5 Listopada 2013 przez BARENZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Poszukuję jakiegoś regaliku z szufladami. Żeby pochować tak różne drobiazgi. Najlepiej gdyby wchodzuiły tam 100 ml pojemniki na mocz , bo w nich trzymam farby. Może macie jakies propozycje?Może takie coś http://www.jula.pl/szafka-zprzegrodkami-660004 http://www.jula.pl/szafka-zprzegrodkami-660005 http://www.jula.pl/szafka-z30-przegrodkami-662011 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Kolejna oferta w Lidlu która może nam się przydać http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-9F462100-D737D8F1/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=126 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Lidl atakje Może wreszcie kupię sobie pyrograf na próbę Edytowane 23 Listopada 2013 przez joker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Panowie, nie wiem czy to odpowiedni dział na ten temat ale nie wiem w którym go umieścić.Ma ktoś może namiary na jakąś firme która sprzedaje śruciny ołowiane danej gramatury , np potrzebuje same śruciny 2,5g. Kupując w pudełeczkach wędkarskich srednio mi się opłaca .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Ktos ostatnio poruszał temat i w jakims markecie mozna, ale nie pamietam dokładnie jakim. Na pewno sa jednakowe w wedkarskich,ale to do wyczynu i drogie( ostatnio ogladałem takie) EDIT: Decatlon Edytowane 25 Listopada 2013 przez Miro 85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Ktos ostatnio poruszał temat i w jakims markecie mozna, ale nie pamietam dokładnie jakim. Na pewno sa jednakowe w wedkarskich,ale to do wyczynu i drogie( ostatnio ogladałem takie) EDIT: DecatlonW Decatlon"ie zapewne jest śrut ale do wiatrówek. Z takim nie mam problemów bo kupuje, ale po pierwsze nie jest on nacięty a po drugie potrzebuje o cięższej gramaturze jednej kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazurak Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 W Decatlon"ie zapewne jest śrut ale do wiatrówek. Z takim nie mam problemów bo kupuje, ale po pierwsze nie jest on nacięty a po drugie potrzebuje o cięższej gramaturze jednej kulki.WitamSą śruciny nacinane w dziale wędkarskimhttp://www.decathlon.pl/rucina-id_4451637.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi