Skocz do zawartości

Organizujemy warsztat .

WOBLER-W1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chłopaki.

Pomyślałem, że fajnie by było mieć temat dotyczący noży, dłut i innych ręcznych narzędzi , które pomogą przy tworzeniu przynęt. Ja osobiscie zaczynałem od nożyka do dywanów Stanlay'a i wiekszość moich przynęt powstawała właśnie tym nożem. Jednak, po zainwestowaniu w trochę lepsze narzędzia otworzyły się nowe możliwości. Nie każdego stać na elektronarzędzia, inni znów tak jak ja nie mają gdzie ich użyć więc posiadanie dobrych ostrych noży to podstawa! Większość moich projektów powstaje w 100% nożami.

W temacie fajnie by było mieć informacje na temat ostrzenia ów noży. Ja osobiście nigdy nic nie ostrzyłem bo po prostu nie wiem jak, a że lubię  swoje palce wolałem się do tego nie pchać. Może ktoś poświęci pare min na opisanie swoich technik/urządzeń do  ostrzenia co ułatwiło by prace początkującym.

A teraz zacznę od swoich nożyków. Jak pewnie wielu mogę polecić Japońskie noże Olfa. Oto dwa przeze mnie używane.

Nóż do roboty precyzyjnej czyli rzeźbienie detali w naszych projektach. Jest to model Olfa AK-4 ale można kupić tańszą wersje czyli AK-3, która w zasadzie różni sie tym, że w AK4 można uzywać kilka typów ostrzy a w AK3 tylko jeden. Ja i tak używam tylko jednego rodzaju ostrzy więc spokojnie bym dał radę tą tańszą wersją. AK-3 z zestawem 30 ostrzy można już dostać za ok 30zł więc całkiem przyzwoicie. Jakby ktoś chciał to sprzedawca "deltaarts" z Opola ma na eBayu sporo produktów Olfy.

315_rd.jpg

Kolejnym nożem jaki używam jest Olfa CK-2. Solidny noż do nadawania kształtu naszym woblerkom.

315_rd.jpg
Posiadam też zestaw chińskich dłutek za 2$ z eBaya ale tu nie ma co polecać :)

Pozdrawiam Melek

Czy może ktoś polecić jakieś dobre precyzyjne noże z ostrzami o krawędzi tnącej 2mm? ;) Poszukuję czegoś takiego do super małych detali. Olfa najmniejsze ma chyba 4 lub 5mm.

Do tego jeszcze warto nabyć niezastąpioną matę Olfa do cięcia foli, taśm lub tkaniny. 

Fajna mata, trzeba będzie się w nią zaopatrzyć :) a filmik z organizacją warsztatu genialny ! troszkę pracy w niego włożył ale warto było!

Edytowane przez Melanzyk

szybsze obroty i oczywiście wiertarkę uruchom wczesniej zanim dotkniesz wiertłem drewna.

Widziałem nie raz jak ktoś najpierw wiertło przykładał do drewna i dopiero włączał wiertare wtedy właśnie strzępiło i wyrywało kawałki drewna

Poszukuję jakiegoś regaliku z szufladami. Żeby pochować tak różne drobiazgi. Najlepiej gdyby wchodzuiły tam 100 ml pojemniki na mocz :D, bo w nich trzymam farby. :P Może macie jakies propozycje?

Może takie coś

http://www.jula.pl/szafka-zprzegrodkami-660004

http://www.jula.pl/szafka-zprzegrodkami-660005

http://www.jula.pl/szafka-z30-przegrodkami-662011

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie, nie wiem czy to odpowiedni dział na ten temat ale nie wiem w którym go umieścić.

Ma ktoś może namiary na jakąś firme która sprzedaje śruciny ołowiane danej gramatury , np potrzebuje same śruciny 2,5g. Kupując w pudełeczkach wędkarskich srednio mi się opłaca ..

Ktos ostatnio poruszał temat i w jakims markecie mozna, ale nie pamietam dokładnie jakim. Na pewno sa jednakowe w wedkarskich,ale to do wyczynu i drogie( ostatnio ogladałem takie)

EDIT: Decatlon

W  Decatlon"ie  zapewne jest śrut ale do wiatrówek. Z takim nie mam problemów bo kupuje, ale po pierwsze nie jest on nacięty  a po drugie potrzebuje o cięższej gramaturze jednej kulki.