Skocz do zawartości

Organizujemy warsztat .

WOBLER-W1

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów w wyborze wiertarki to swojego mini warsztaciku piwnicznego. Teraz mam starą marketówkę która w profilu aluminiowym robi jajowate otwory więc... już na nią czas:) Z racji niskiego studenckiego budżetu nie szukam niczego specjalnie górnolotnego i profesjonalnego, ważne żeby dosyć precyzyjnie powierciła w drewnie i okazyjnie w metalu chociaż ze 3 lata, budżet max... 250zł :unsure:

Na elektronarzędziach znam się słabo, nie wiem na co zwracać uwagę poza mocą ale upatrzyłem sobie coś takiego: http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wiertarki/udarowe-wiertarki-elektryczne/wiertarka-udarowa-000119/

wystarczy do hobbystycznych potrzeb?

Zależy mi żebym nie naprzeklinał się za bardzo podczas wiercenia w stali, wiem że potrzebne są niższe obroty i tu pojawia sie problem tanich wiertarek, bo na niskich obrotach i lekkim docisku obroty tak spadają że już nie wierci...

Dopiero nie dawno odkryłem, że Ryobi robi tez elektronarzędzia, wcześniej trzymałem w ręce wkrętarkę, robi wrażenie solidnej i jest bardzo mocna.

Za wszelkie rady z góry dziękuje (za te żebym jeszcze dozbierał drugie tyle też, bo potrzebuję wiertarkę na dniach:) )

Pozdrawiam

chcesz wiercić głównie w drewnie i stali to po co Ci udar dodatkowa opcja zawsze drozsza

makite czy dewalta bez udaru kupisz juz od 230zł osobiście posiadam makite i nie mogę narzekać wierci w stali bez problemu mam moc 450w modelu nie znam

co do wiercenia w stali to nawet targowa wiertarka za 30zl da sie wiercic elegancko w stali wystatcza tylko dobre wiertla te co w marketach to chinskie dziadostwo ;)

Udar się przyda jak od święta będę musiał wywiercić dziurę w ścianie pod obrazek:) Tą swoją marketówką też wywiercę w stali, chodzi tylko o to że wiertłem 4 robi mi otwory na prawie 6 :) a chciałem raczej precyzyjniejsze otwory, szczególnie przy małych wiertłach.

Sprawdziłem te Makity, bez udaru 259zł, z udarem 289zł... jeszcze do przeżycia:)

A co wierteł do metalu co możecie polecić?? Bo nawet te nie najtańsze modele "HSS" w marketach są do dupy

dobre wiertla sa drogie i polecane raczej do wiertarek stacionarnych do recznej wiertarki prawde mowiąc nawet najdrozsze wiertla sie spala szybko bo nie jestes w stanie zapewnic odpowiedniego docisku i obrotów

kup wiertla ze sredniej pólki i zapewnij sobie kogos do pomocy do polewania wiertla i elementu wierconego to wydluzy zywotnosc .

a co do wiertarek recznych tonajlepiej w stali wiercilo mi sie stara celmą ale ze starosci wiertarka juz wysiadla

• Like 1

Z marketowych Tivoly dają radę

Mam do betonu i drewna i też sobie chwalę, do metalu akurat mam jakieś gówniane bo wcześniej ich nie potrzebowałem.

dobre wiertla sa drogie i polecane raczej do wiertarek stacionarnych do recznej wiertarki prawde mowiąc nawet najdrozsze wiertla sie spala szybko bo nie jestes w stanie zapewnic odpowiedniego docisku i obrotów

kup wiertla ze sredniej pólki i zapewnij sobie kogos do pomocy do polewania wiertla i elementu wierconego to wydluzy zywotnosc .

Co do polewania zakupiłem nawet w Castoramie specjalny Orlenowski olej do wiercenia w metalu (coś ok 10zł za 100ml), jeszcze nie miałem okazji próbować ale na pewno pójdzie lepiej niż na sucho.

a co do wiertarek recznych tonajlepiej w stali wiercilo mi sie stara celmą ale ze starosci wiertarka juz wysiadla

Czytałem właśnie dobre opinie o Celmach, że mimo iż nie mają nowoczesnego wyglądu, gumowanych uchwytów, rekinów itp spoilerów to są bardzo wytrzymałe... np http://allegro.pl/wiertarka-dwubiegowa-prcr10-6s-celma-wyrob-polski-i4613926093.html , przynajmniej jest dwubiegowa, co przy wierceniu w stali jest dużą zaletą...

• 3 miesiące temu...

Witam chłopaki.

Od jakiegoś czasu bezskutecznie szukam dobrego światła do warsztatu do zamocowania nad stanowiskiem roboczym. Bardzo często zachmurzenie w Irlandii jest 100% i juz od godz 13 muszę używać sztucznego oświetlenia co mi się bardzo nie podoba. Najbardziej lubię malować przy świetle dziennym, ale zimą jest to bardzo ograniczające a przy obecnym oświetleniu mozna powiedzieć, że maluję "na oko" bo dopiero rano okazuje się czy wszystkie przejścia wyszły tak jak sobie to zaplanowałem. Latem widziałem fajne lampy ledowe w Aldim ale jak się w końcu wybrałem żeby sobie takie zakupić okazało się, że "wyszły" :unsure: :wacko: <_<

Było to sprzedawane jako lampy warsztatowe. Miały około metra długośći i były napakowane małymi żarówkami ledowymi. Mozna to było używać na kablu lub na baterii wbudowanej.

Może pochwalicie się jakiego oświetlenia używacie? Mile widziane lampy ledowe z racji oszczędności zużycia energii.

Macie jakieś propozycje?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Melek

Ja w swoim pier**lniku używam lampy na 4 cztery żarówki, mogę je dowolnie ustawiać w miarę potrzeb (np. na imadło, na stół). Można używać żarówek ledowych. Koszt żaden bo została po remoncie mieszkania i szkoda było wyrzucić.

Z serii "gdzie jest Wally", tam gdzieś jest lampa ;)

CAM00651.jpg

EDIT:

Trochę lepsza fotka ;)

CAM00658.jpg

Edytowane przez Pasta

Pasta szacun za porządek, ja mam ciągle  twórczy "porządek". Ale wiem gdzie co leży :D.

Będę szczery... posprzątałem chwile przed zrobieniem zdjęcia :lol:  bo w twórczym szale wszystko jest na stole... chociaż ostatnio staram się trzymać względny porządek i od razu odkładać wszystko na miejsce :)

• 1 rok później...

Dobry wieczór.

Mam pytanie do zaawansowanych "rękodzielników" użytkujących multiszlifierki we własnych warsztatach.

Noszę się z zamiarem kupna takowej i moje pytanie brzmi czy ktoś miał  do czynienia z proxxonem z linku poniżej...

http://www.narzedziak.pl/proxxon-grawerka-micromot-gg-12-z-zestawem-prn-28635.html

Mała,zgrabna tylko ta moc 18W...Szukać innej,mocniejszej z giętkim wałkiem jak np.taka (przykład)

http://www.mojenarzedzia.pl/mini-szlifierka-135w-akcesoria

Wiadomo Proxxon marka sama w sobie tylko czy to odpowiedni model czy celować w inny a może macie koledzy inne,sprawdzone modele (niekoniecznie topowe) z dobrą relacją jakość-cena

Proszę o wszelkie sugestie 

Z góry dzięki

P.S.Sprzęt ma mi służyć wyłącznie przy detalingu drewna.

Proxxon z linku jest za słaby nawet do obróbki balsy. To raczej zabawka, którą co najwyżej można paznokcie wypolerować ;) Mam Proxxona, Dremela i ze dwa "No name". Jako pierwsze narzędzie możesz sobie kupić coś podobnego do tego z drugiego linku, po roku-dwóch wyrzucisz bez żalu i kupisz coś lepszego. Albo podobnego ;)

Ale jeśli Cię stać, kup od razu markowy produkt. Proxxon jest wyposażony w uchwyt 0,3 do 3,5 mm (jeśli mnie pamięć nie myli), do Dremela warto taki uchwyt dokupić.

• Like 1

Dzięki Janusz...

Tak podejrzewałem,że ta moc 18W do niczego się nie przyda.

Możesz polecić konkretny model Proxxona lub Dremela?

Z kasą bywa różnie,ale wolę raz wydać i mieć spokój niż eksperymentować z "pseudo pochodnymi"

Chyba,że ktoś trafił na niskobudżetowe urządzenia,które przetrwały lata...

Internet jest jednak dla nich bezlitosny ;)

Pozdrawiam.

Ja właśnie zakupiłem kolejnego Dremela z tego linku - https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0161BHMBQ/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

W opcjach zakupu jest możliwość kupienia bezpośrednio od Amazona i wtedy cena jest ciekawa (£37.63). Załapałem się także na Free delivery więc jak najbardziej jestem zadowolony z zakupu. 

post-49629-0-84648700-1480498483_thumb.jpgpost-49629-0-90886400-1480498486_thumb.jpg

Wczoraj przyszedł :)

Pozdr

M

• Like 1