dzerwys Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Złomowiska to jest to jak widzę jakieś i mam trochę czasu to zawsze wstąpię poszperać, takie zboczenie zawodowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Szkoda ze u mnie ciezko o takie na ktorym jest tez sprzedaz w detalu. Wszedzie same skupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów w wyborze wiertarki to swojego mini warsztaciku piwnicznego. Teraz mam starą marketówkę która w profilu aluminiowym robi jajowate otwory więc... już na nią czas:) Z racji niskiego studenckiego budżetu nie szukam niczego specjalnie górnolotnego i profesjonalnego, ważne żeby dosyć precyzyjnie powierciła w drewnie i okazyjnie w metalu chociaż ze 3 lata, budżet max... 250zł Na elektronarzędziach znam się słabo, nie wiem na co zwracać uwagę poza mocą ale upatrzyłem sobie coś takiego: http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wiertarki/udarowe-wiertarki-elektryczne/wiertarka-udarowa-000119/wystarczy do hobbystycznych potrzeb? Zależy mi żebym nie naprzeklinał się za bardzo podczas wiercenia w stali, wiem że potrzebne są niższe obroty i tu pojawia sie problem tanich wiertarek, bo na niskich obrotach i lekkim docisku obroty tak spadają że już nie wierci... Dopiero nie dawno odkryłem, że Ryobi robi tez elektronarzędzia, wcześniej trzymałem w ręce wkrętarkę, robi wrażenie solidnej i jest bardzo mocna. Za wszelkie rady z góry dziękuje (za te żebym jeszcze dozbierał drugie tyle też, bo potrzebuję wiertarkę na dniach:) ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 chcesz wiercić głównie w drewnie i stali to po co Ci udar dodatkowa opcja zawsze drozsza makite czy dewalta bez udaru kupisz juz od 230zł osobiście posiadam makite i nie mogę narzekać wierci w stali bez problemu mam moc 450w modelu nie znam co do wiercenia w stali to nawet targowa wiertarka za 30zl da sie wiercic elegancko w stali wystatcza tylko dobre wiertla te co w marketach to chinskie dziadostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Udar się przyda jak od święta będę musiał wywiercić dziurę w ścianie pod obrazek:) Tą swoją marketówką też wywiercę w stali, chodzi tylko o to że wiertłem 4 robi mi otwory na prawie 6 a chciałem raczej precyzyjniejsze otwory, szczególnie przy małych wiertłach. Sprawdziłem te Makity, bez udaru 259zł, z udarem 289zł... jeszcze do przeżycia:)A co wierteł do metalu co możecie polecić?? Bo nawet te nie najtańsze modele "HSS" w marketach są do dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Z marketowych Tivoly dają radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 dobre wiertla sa drogie i polecane raczej do wiertarek stacionarnych do recznej wiertarki prawde mowiąc nawet najdrozsze wiertla sie spala szybko bo nie jestes w stanie zapewnic odpowiedniego docisku i obrotów kup wiertla ze sredniej pólki i zapewnij sobie kogos do pomocy do polewania wiertla i elementu wierconego to wydluzy zywotnosc . a co do wiertarek recznych tonajlepiej w stali wiercilo mi sie stara celmą ale ze starosci wiertarka juz wysiadla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Dokładnie jak napisał Adam L. - wiertła się ostrzy. Najlepien na szlifierce stołowej ale jak trzeba to i na fleksie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Z marketowych Tivoly dają radę Mam do betonu i drewna i też sobie chwalę, do metalu akurat mam jakieś gówniane bo wcześniej ich nie potrzebowałem. dobre wiertla sa drogie i polecane raczej do wiertarek stacionarnych do recznej wiertarki prawde mowiąc nawet najdrozsze wiertla sie spala szybko bo nie jestes w stanie zapewnic odpowiedniego docisku i obrotówkup wiertla ze sredniej pólki i zapewnij sobie kogos do pomocy do polewania wiertla i elementu wierconego to wydluzy zywotnosc . Co do polewania zakupiłem nawet w Castoramie specjalny Orlenowski olej do wiercenia w metalu (coś ok 10zł za 100ml), jeszcze nie miałem okazji próbować ale na pewno pójdzie lepiej niż na sucho. a co do wiertarek recznych tonajlepiej w stali wiercilo mi sie stara celmą ale ze starosci wiertarka juz wysiadla Czytałem właśnie dobre opinie o Celmach, że mimo iż nie mają nowoczesnego wyglądu, gumowanych uchwytów, rekinów itp spoilerów to są bardzo wytrzymałe... np http://allegro.pl/wiertarka-dwubiegowa-prcr10-6s-celma-wyrob-polski-i4613926093.html , przynajmniej jest dwubiegowa, co przy wierceniu w stali jest dużą zaletą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 i bierz taka celme sie nie zastanawiaj na pierwszym biegu w metal wejdzie jak w maslo co do oleju to chyba drogi ja to wode kranową leje na wiertlo i tez jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam chłopaki. Od jakiegoś czasu bezskutecznie szukam dobrego światła do warsztatu do zamocowania nad stanowiskiem roboczym. Bardzo często zachmurzenie w Irlandii jest 100% i juz od godz 13 muszę używać sztucznego oświetlenia co mi się bardzo nie podoba. Najbardziej lubię malować przy świetle dziennym, ale zimą jest to bardzo ograniczające a przy obecnym oświetleniu mozna powiedzieć, że maluję "na oko" bo dopiero rano okazuje się czy wszystkie przejścia wyszły tak jak sobie to zaplanowałem. Latem widziałem fajne lampy ledowe w Aldim ale jak się w końcu wybrałem żeby sobie takie zakupić okazało się, że "wyszły" Było to sprzedawane jako lampy warsztatowe. Miały około metra długośći i były napakowane małymi żarówkami ledowymi. Mozna to było używać na kablu lub na baterii wbudowanej. Może pochwalicie się jakiego oświetlenia używacie? Mile widziane lampy ledowe z racji oszczędności zużycia energii.Macie jakieś propozycje? Dzięki za pomoc. PozdrawiamMelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Ja w swoim pier**lniku używam lampy na 4 cztery żarówki, mogę je dowolnie ustawiać w miarę potrzeb (np. na imadło, na stół). Można używać żarówek ledowych. Koszt żaden bo została po remoncie mieszkania i szkoda było wyrzucić. Z serii "gdzie jest Wally", tam gdzieś jest lampa EDIT:Trochę lepsza fotka Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Pasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 O kurde! A ja myślałem, że ja mam pierdolnik Najbardziej podobają mi się przetwory Zajęło mi z 1,5-2min znalezienie lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Cholera ja mam taki sam problem ,maluję wieczorami i w nocy ,więc przyłączam się do pytania :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Czym wycinacie szarki pod stery? Bo ja tym brzeszczotem to papram połowę woblerów. A tak nie może być... chodzi mi o coś czym można jak najbardziej prosto wyciąć szparkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 http://jerkbait.pl/topic/22629-naci%C4%99cie-na-ster/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pasta szacun za porządek, ja mam ciągle twórczy "porządek". Ale wiem gdzie co leży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Pasta szacun za porządek, ja mam ciągle twórczy "porządek". Ale wiem gdzie co leży .Będę szczery... posprzątałem chwile przed zrobieniem zdjęcia bo w twórczym szale wszystko jest na stole... chociaż ostatnio staram się trzymać względny porządek i od razu odkładać wszystko na miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja mam twórczy szał cały czas . Zawsze jest coś do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surf Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Dobry wieczór. Mam pytanie do zaawansowanych "rękodzielników" użytkujących multiszlifierki we własnych warsztatach. Noszę się z zamiarem kupna takowej i moje pytanie brzmi czy ktoś miał do czynienia z proxxonem z linku poniżej... http://www.narzedziak.pl/proxxon-grawerka-micromot-gg-12-z-zestawem-prn-28635.html Mała,zgrabna tylko ta moc 18W...Szukać innej,mocniejszej z giętkim wałkiem jak np.taka (przykład) http://www.mojenarzedzia.pl/mini-szlifierka-135w-akcesoria Wiadomo Proxxon marka sama w sobie tylko czy to odpowiedni model czy celować w inny a może macie koledzy inne,sprawdzone modele (niekoniecznie topowe) z dobrą relacją jakość-cena Proszę o wszelkie sugestie Z góry dzięki P.S.Sprzęt ma mi służyć wyłącznie przy detalingu drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Proxxon z linku jest za słaby nawet do obróbki balsy. To raczej zabawka, którą co najwyżej można paznokcie wypolerować Mam Proxxona, Dremela i ze dwa "No name". Jako pierwsze narzędzie możesz sobie kupić coś podobnego do tego z drugiego linku, po roku-dwóch wyrzucisz bez żalu i kupisz coś lepszego. Albo podobnego Ale jeśli Cię stać, kup od razu markowy produkt. Proxxon jest wyposażony w uchwyt 0,3 do 3,5 mm (jeśli mnie pamięć nie myli), do Dremela warto taki uchwyt dokupić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surf Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Dzięki Janusz... Tak podejrzewałem,że ta moc 18W do niczego się nie przyda. Możesz polecić konkretny model Proxxona lub Dremela? Z kasą bywa różnie,ale wolę raz wydać i mieć spokój niż eksperymentować z "pseudo pochodnymi" Chyba,że ktoś trafił na niskobudżetowe urządzenia,które przetrwały lata... Internet jest jednak dla nich bezlitosny Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Ja właśnie zakupiłem kolejnego Dremela z tego linku - https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0161BHMBQ/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1W opcjach zakupu jest możliwość kupienia bezpośrednio od Amazona i wtedy cena jest ciekawa (£37.63). Załapałem się także na Free delivery więc jak najbardziej jestem zadowolony z zakupu. Wczoraj przyszedł PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surf Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Ciekawy ten Dremel. Niestety niedostępny chwilowo w cenie,którą podałeś. "Free delivery" rozumiem,że na terenie "wysp"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Ciekawy ten Dremel. Niestety niedostępny chwilowo w cenie,którą podałeś. "Free delivery" rozumiem,że na terenie "wysp"? Trzeba w opcjach zmienić sprzedawcę. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi