Skocz do zawartości

Chemia w warsztacie .

WOBLER-W1

Rekomendowane odpowiedzi

myślicie czy kreda mielona zdałaby egzamin jako wypełniacz do żywicy poliestrowej frakcją przypomina wapno, byłem ostatnio z kumplem po pasze w hurtowni i spojrzałem na kredę dla kur i tak wpadło mi do głowy :) ??   

Ja sprawdzałem zwykłą fugę w formach i było ok i z epidianem. Musisz uważać z proporcjami  bo będzie się łamać.

W żywicy nie ma wody - można zmieszać gips z żywicą, bez dodania utwardzacza reakcji nie będzie. Nawet po kilku dniach - sprawdzałem :)  Natomiast gips itp wypełniacze mają wadę - spore ziarno. Z moich doświadczeń wynika, że należy dodać jak najbardziej miałkie w dotyku dodatki. Można mąkę, która jest lepsza od gipsu, ale najlepiej dodać talk. Odlewy mają fantastyczną gładkość i naprawdę zaskakującą twardość. Nie znalazłem nic lepszego. Talk najlepiej szukać u wulkanizatora, jest 8 -10 razy tańszy niż z apteki, można też kupić na allegro, tylko za przesyłkę zapłacimy więcej niż za produkt ;)

• Like 1

Do wypełniacza polecam mączkę wapienna  ;)  Stosowałem takową ponieważ mam jej pod dostatkiem w pracy. 

W handlu raczej mało dostępna, można dostać wiaderko na wytwórniach mas bitumicznych.

Jest też mączka dolomitowa - ciężka. Kiedyś widziałem w Tesco jako nawóz w wiaderkach 5l.

Jak by ktoś chciał to w kosztach wysyłki mogę podesłać. Wapienna zwykła jest szara a dolomitowa idealnie biała.

Edytowane przez Artech

I jak z próbami, robiłeś już coś?

dzisiaj 1 połowę zalewałem jutro wrzucę fotkę co z tego wyjdzie nie mam pojęcia do żywicy dodałem talk jako wypełniacz jako rozdzielacza użyłem oleju do smażenia jak odlewałem z sylikonu formę dał rade

Coś takiego stworzyłem

trzpienie na stelaż wstawię po odlaniu połówek

post-55527-0-33500800-1390593183_thumb.jpg

Edytowane przez vitalis24

Skurcz jest, ale można go zmniejszyć poprzez dodanie mniejszej ilości utwardzacza plus wypełniacz ;)

skurcz jest ogromny w porównaniu do żelkotu który stosuje.

dodaje wypełniacza aluminiowego ale przy żywicach naprawczych niewiele to daje i odkształcenia są b.duże

Edytowane przez Homegeon

co myślicie o tym silikonie cena kusząca miał ktoś styczność  http://allegro.pl/silikon-do-form-i3908834923.html

Raczej bym sobie ten silikon odpuścił . Silikony octanowe są dość podatne na substancje chemiczne grubościenne formy do betonu tak , ale przy piance optimum nie uzyskasz .

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie  . Gdy farba lub lakier wysycha w zbyt wysokiej temperaturze to szybko sieciuje powierzchniowo podczas gdy od spodu nadal jest miękka i nieodgazowana . Następstwem tego właśnie jest powstawanie pęcherzy . Każda farba ma optymalny czas schnięcia i odpowiednią temperaturę . Sprawdza się tu przysłowie mówiące , że co za dużo to nie zdrowo . 

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie  . Gdy farba lub lakier wysycha w zbyt wysokiej temperaturze to szybko sieciuje powierzchniowo podczas gdy od spodu nadal jest miękka i nieodgazowana . Następstwem tego właśnie jest powstawanie pęcherzy . Każda farba ma optymalny czas schnięcia i odpowiednią temperaturę . Sprawdza się tu przysłowie mówiące , że co za dużo to nie zdrowo . 

Oczywiście wszyscy wiemy o jaką farbę chodzi?

A moje wiszą w 40+ i jest im tam dobrze i nie gazuje nic.

Poza rtm, nie wiem jak gruba musiałaby być warstwa tej farby, ażeby po odparowaniu części (jak piszesz - sieciowaniu) pozostałej jej tyle, ażeby powstał pęcherz.

Nie wiem jaką masz piwnice, ale sądzę, że nisko i zdala od pieca masz wilgotne powietrze (np u mnie w syfiastej piwnicy, gdzie stoi piec C.O. jest u góry około 26 st. C, a na wysokości stołu ~80% wilgotności), tam pewnie też obrabiasz korpusy i tam łapią wilgoć, którą szybko oddają wisząc nad piecem.

Ja się nie znam, więc słuchaj bardziej doświadczonych.

Na wiosne ubiegłego roku gdy spróbowałem zrobić kilka wobków to podczas malowania tego niebylo, a piec jak wiadomo już nie pracował jak w tej chwili i temp była sporo niższa. Czyli wychodzi na to że to wina wysokiej temperatury... Co do farby. działo się to przy podkładzie który jest nawet gęsty. Może go powinienem rozcieńczyć?

• 3 tygodnie później...

Koledzy mam mały problem.Jako,że pracuje jako lakiernik meblowy do lakierowania woblerków używam dwuskładnikowego poliuretanowego lakieru z pracy.Niestety zuważyłem ,że na niektórych woblerkach pęka wzdłuż całego korpusu lakier.Odchodzi on tak jakby razem z farbą.

Wcześniej nie było tego problemu i dodam jeszcze,że pękają woblery z jednej partii lakierowania.Moczone były w caponie,lipa jest na pewno sucha...Nie wiem co to może byc...

A czy ktoś używał lakieru poliuretanowego Dragona,bo słyszałem sprzeczne opinie?

Koledzy mam mały problem.Jako,że pracuje jako lakiernik meblowy do lakierowania woblerków używam dwuskładnikowego poliuretanowego lakieru z pracy.Niestety zuważyłem ,że na niektórych woblerkach pęka wzdłuż całego korpusu lakier.Odchodzi on tak jakby razem z farbą.

Wcześniej nie było tego problemu i dodam jeszcze,że pękają woblery z jednej partii lakierowania.Moczone były w caponie,lipa jest na pewno sucha...Nie wiem co to może byc...

A czy ktoś używał lakieru poliuretanowego Dragona,bo słyszałem sprzeczne opinie?

Może farbki jakimi malujesz przed lakierowaniem nie są dostatecznie suche.

Musisz przeanalizować co w stosunku do poprzedniej dobrej partii zmieniłeś i wnioski same się nasuną.

Może farbki jakimi malujesz przed lakierowaniem nie są dostatecznie suche.

Musisz przeanalizować co w stosunku do poprzedniej dobrej partii zmieniłeś i wnioski same się nasuną.

Właśnie o to chodzi,że wydaje mi się,że nic nie zmieniałem.Też myślałem,że farby mogą być niedostatecznie suche,ale maluje Pactrami i one chyba są dobrze wyschnięte.Zobaczymy jak zachowa się kolejna partia.