Skocz do zawartości

Chemia w warsztacie .

WOBLER-W1

Rekomendowane odpowiedzi

a co będzie lepsze dla pierwszej kąpieli wobka z balsy?biała farba nitro czy kapiel w caponie? bo pozniej na farbe daję domalux i jest luksusowo:)) 

Właśnie zauważyłem, że masz własny wątek autorski a nie wiesz co i jak się stosuje aby wobler nie brał wody ? Troszkę głupie pytanie jak na kogoś kto nie robi tego od dziś

• Like 2

@maxi1992.

Niewiedza to nie grzech. No, czasem trochę wstyd. Ale lepiej spytać niż w niewiedzy trwać. 

Szanuj jakość tego forum. Zanim zapytasz, sprawdź proszę w wyszukiwarce, czy te same pytania nie padały wcześniej. Inaczej za parę lat nikt nowy nie dotrze do wartościowej wiedzy przysypany setkami pytań typu "czym wkleić", "jaki lakier", "które farby" i nieśmiertelnym "wczoraj lakier był OK a dziś to galaretka - pomocy!"

• Like 4

• 4 tygodnie później...

Witam , pytanko odnośnie farb pectra do aero...czy do malowania muszę je rozcieńczać rozcieńczalnikiem czy może też wodą lub innym specyfikiem?

Najlepiej czystą wódką, tylko się nie śmiej bo takie są fakty. Ładnie się maluje.

Tylko pectry potrzebują opóźniacza do kupienia w sklepach dla artystów. 

Też szukałem oliwki z motipu, znalazłem na necie w katalogu motipa nr tego koloru i zamówiłem w dwóch sklepach, przyszło wogóle co innego...  poźniej powiedzieli że motip już nie ma oliwki w ofercie, jedyne lakiernik ci może wymieszać i nabić w spreya ale spore koszta

Witam Panowie.

Chyba ktoś już kiedyś wspominał o tym lakierze (coś mi świta), ale nie mogę znaleźć info.

Dostałem od kumpla parkieciarza DOMALUX Professional, poliuretan aqua, dwuskładnikowy.

Maciej jakieś doświadczenie z tym lakierem, stosowaliście go do wobków?

Mam jeszcze zwykłego classica z tamtego roku (nowa puszka też już czeka...) i nie wiem czy warto się babrać z tym dwuskładnikowym, a eksperymentować nie zamierzam.

Dokładnie tak, pectra szybko wysycha i trzeba ją np. wódką rozcieńczyć. Modelarze pisali ze do konsystencji mleka( tylko ja nie wiem czy chudego czy tłustego ;) ). Trzeba do sprawy podejść doświadczalnie. Możesz jeszcze ciśnieniem się pobawić, im farba gęstsza tym większe ciśnienie i odwrotnie... . Ja dodaje do akryli jeszcze opóźniacz i jakoś leci.

no Akurat opóźniacza jeszcze nie zakupiłem i kombinuje na sucho, co do rozcieńczania wódką to chyba pisałeś o tym wcześniej, a co z rozcieńczalnikiem pectry? Nadaje się bo mam taki... acha i w jaki sposób rozcieńczać, w aero czy jeszcze przed aplikacją do aero?

(...) acha i w jaki sposób rozcieńczać, w aero czy jeszcze przed aplikacją do aero?

Przed aplikacją.

Po wlaniu farby do pojemnika jest już za późno na rozcieńczanie. Nigdy nie uda się uzyskać jednorodnej cieczy, bo nie masz jej jak rozmieszać. Zresztą, po uzyskaniu właściwej gęstości (w tym przypadku chciałoby się rzec "rzadkości") farby, dobrze jest móc tylko dolewać kolejne jej porcje, a nie rozrabiać przy każdej koniecznej dolewce od nowa.

:)

Koniecznie odtłuść, warto także lekko zmatowić papierkiem 1200-2000. Wtedy połączenie będzie pewniejsze.

Odradzam pokrywanie zanurzeniowe woblera ze sterem. Po pierwsze, przy sterze powstaną zacieki i to obojętnie, czy wobler będzie wkładany do lakieru głową w dół, czy odwrotnie. Po drugie, lakier bardzo często wpływa na poliwęglan o matuje go mniej lub bardziej. W efekcie otrzymujesz mleczny ster, a chyba nie o to chodzi. Polecam oklejenie steru taśmą izolacyjną (elastyczną, dokładniej przywiera) i malowanie pędzlem. 

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie powłoki końcowej w woblerach, używał ktoś żywicy Z Poxy 45 min?

http://allegro.pl/show_item.php?item=4960825980- tutaj link do produktu

Odpadają u mnie lakiery poliuretanowe ze względu na zapach, ta żywica ponoć wytwarza znikomy...

Wygląda okej, ale cena strasznie duża jak za taką ilość