adashhh Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 a co będzie lepsze dla pierwszej kąpieli wobka z balsy?biała farba nitro czy kapiel w caponie? bo pozniej na farbe daję domalux i jest luksusowo:)) Właśnie zauważyłem, że masz własny wątek autorski a nie wiesz co i jak się stosuje aby wobler nie brał wody ? Troszkę głupie pytanie jak na kogoś kto nie robi tego od dziś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 @maxi1992.Niewiedza to nie grzech. No, czasem trochę wstyd. Ale lepiej spytać niż w niewiedzy trwać. Szanuj jakość tego forum. Zanim zapytasz, sprawdź proszę w wyszukiwarce, czy te same pytania nie padały wcześniej. Inaczej za parę lat nikt nowy nie dotrze do wartościowej wiedzy przysypany setkami pytań typu "czym wkleić", "jaki lakier", "które farby" i nieśmiertelnym "wczoraj lakier był OK a dziś to galaretka - pomocy!" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Witam , pytanko odnośnie farb pectra do aero...czy do malowania muszę je rozcieńczać rozcieńczalnikiem czy może też wodą lub innym specyfikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam , pytanko odnośnie farb pectra do aero...czy do malowania muszę je rozcieńczać rozcieńczalnikiem czy może też wodą lub innym specyfikiem?Najlepiej czystą wódką, tylko się nie śmiej bo takie są fakty. Ładnie się maluje.Tylko pectry potrzebują opóźniacza do kupienia w sklepach dla artystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Szukam jakiegoś spraya oliwkowego do woblerów boleniowych,który byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 MOTIP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Tak, tylko który wybrać? Edytowane 8 Stycznia 2015 przez seba666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 A masz aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Też szukałem oliwki z motipu, znalazłem na necie w katalogu motipa nr tego koloru i zamówiłem w dwóch sklepach, przyszło wogóle co innego... poźniej powiedzieli że motip już nie ma oliwki w ofercie, jedyne lakiernik ci może wymieszać i nabić w spreya ale spore koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam Panowie.Chyba ktoś już kiedyś wspominał o tym lakierze (coś mi świta), ale nie mogę znaleźć info.Dostałem od kumpla parkieciarza DOMALUX Professional, poliuretan aqua, dwuskładnikowy.Maciej jakieś doświadczenie z tym lakierem, stosowaliście go do wobków?Mam jeszcze zwykłego classica z tamtego roku (nowa puszka też już czeka...) i nie wiem czy warto się babrać z tym dwuskładnikowym, a eksperymentować nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjanl Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Napisano wczoraj, 22:43Szukam jakiegoś spraya oliwkowego do woblerów boleniowych,który byście polecili?Miałem kiedyś oliwkę w sprayu z Moto-k.Też dobra firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Panowie mam problem z aerografem, może nie tak z aero jak z farbą (pectra), powietrze leci wszystko ok, tylko farba nie chce lecieć, raz pryska raz przerywa, czasami na grubo poleci a czasami wcale nie leci, czyżby zła gęstość farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Dokładnie tak, pectra szybko wysycha i trzeba ją np. wódką rozcieńczyć. Modelarze pisali ze do konsystencji mleka( tylko ja nie wiem czy chudego czy tłustego ). Trzeba do sprawy podejść doświadczalnie. Możesz jeszcze ciśnieniem się pobawić, im farba gęstsza tym większe ciśnienie i odwrotnie... . Ja dodaje do akryli jeszcze opóźniacz i jakoś leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 no Akurat opóźniacza jeszcze nie zakupiłem i kombinuje na sucho, co do rozcieńczania wódką to chyba pisałeś o tym wcześniej, a co z rozcieńczalnikiem pectry? Nadaje się bo mam taki... acha i w jaki sposób rozcieńczać, w aero czy jeszcze przed aplikacją do aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (...) acha i w jaki sposób rozcieńczać, w aero czy jeszcze przed aplikacją do aero?Przed aplikacją.Po wlaniu farby do pojemnika jest już za późno na rozcieńczanie. Nigdy nie uda się uzyskać jednorodnej cieczy, bo nie masz jej jak rozmieszać. Zresztą, po uzyskaniu właściwej gęstości (w tym przypadku chciałoby się rzec "rzadkości") farby, dobrze jest móc tylko dolewać kolejne jej porcje, a nie rozrabiać przy każdej koniecznej dolewce od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Ja po wlaniu (o ile muszę).Trochę farby, trochę rozcieńczalnika i pare zaciągnięć zakraplacze wszystko miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Mam kilka starych woblerów w których brakuje sterów , po wklejeniu steru chce je zanużyć w domaluxie i tu mam pytanie?Czy magę te woblery zanużyć czy musze jakoś oczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Koniecznie odtłuść, warto także lekko zmatowić papierkiem 1200-2000. Wtedy połączenie będzie pewniejsze.Odradzam pokrywanie zanurzeniowe woblera ze sterem. Po pierwsze, przy sterze powstaną zacieki i to obojętnie, czy wobler będzie wkładany do lakieru głową w dół, czy odwrotnie. Po drugie, lakier bardzo często wpływa na poliwęglan o matuje go mniej lub bardziej. W efekcie otrzymujesz mleczny ster, a chyba nie o to chodzi. Polecam oklejenie steru taśmą izolacyjną (elastyczną, dokładniej przywiera) i malowanie pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Mam pytanie odnośnie powłoki końcowej w woblerach, używał ktoś żywicy Z Poxy 45 min? http://allegro.pl/show_item.php?item=4960825980- tutaj link do produktu Odpadają u mnie lakiery poliuretanowe ze względu na zapach, ta żywica ponoć wytwarza znikomy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Mam pytanie odnośnie powłoki końcowej w woblerach, używał ktoś żywicy Z Poxy 45 min? http://allegro.pl/show_item.php?item=4960825980- tutaj link do produktu Odpadają u mnie lakiery poliuretanowe ze względu na zapach, ta żywica ponoć wytwarza znikomy... Wygląda okej, ale cena strasznie duża jak za taką ilość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Masz jakies inne propozycje ktore maja znikomy zapach i nadaja sie do lakierowania woblerów, a ich cena jest bardziej przystepna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek1990 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Witam. Czy taką żywicą można polakierować korpus woblera? Mam też hartzlacka ale nie chcę go otwierać do jednego wobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Można , tylko sama żywica ma już żółtawy kolor, a jeśli dasz utwardzacz w paście który podchodzi pod czerwień to jaki będziesz miał kolor żywicy ? Chyba , że dopasujesz jakiś bezbarwny utwardzacz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek1990 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Dziękuję za szybko odpowiedź. Kolor żywicy będzie różowy , a bez utwardzacza nie wyschnie ona w ciepłym pomieszczeniu, np. w pokoju przy grzejniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi