Skocz do zawartości

Chemia w warsztacie .

WOBLER-W1

Rekomendowane odpowiedzi

lakiery to capon jako warstwa gruntujaca i podkladowa pozniej jako warstwa wierzchnia to domalux silver clasic ogolnie lakiery poliuretanowe

farby do malowania to akryle w spreju najlepiej motip bo nie gryzie sie z domaluxem albo farbki akrylowe dla plastykow i modelarzy

poczytaj forum przedewszystkim bo duzo o tym bylo pisane

Witam. Jakich farb i lakierów najlepiej użyć do malowania woblerów. Ile warstw czego dawać i w jakiej kolejnośći? 

Witaj.

Sam musisz zdecydować od czego powinieneś zacząć. Wszystko zależy od tego na ile potrafisz używać narzędzi. Czyli jaką masz praktykę w rysowaniu, malowaniu pędzlami lub innym przyrządami. Jeśli nie za bardzo, to zacznij jak ja, od puszek spray. Na początek wystarczy ci czarna na grzbiet, srebrna i złota na tryśnięcie łuski przez siatkę np. z moskitiery, biała na podkład, perła biała to już luksus (ja takiej nie maiłem) i pomarańcz na brzuszek. Do tego Capon i Hartzlack jeśli będziesz robił z drewna. Wyrób ten zestaw do zera i będziesz wiedział, co chcesz naprawdę robić dalej. 

Pozdrawiam

(...) Wobki wykonane będą z balsy i co do farb i lakierów: czy na swieżego wobka  przed podkładem mam dawać warstę lakieru?

Najlepiej Capon. Wnika w strukturę zamykając pory i "stawia włoski" umożliwiając ich szlifowanie. Można też użyć lakieru Hartzlack czy Domalux, ale dłużej schną i zabezpieczają tylko powierzchniowo. Bez wstępnego lakierowania nie uzyskasz odpowiednio gładkiej powierzchni. Balsa to nie lipa, którą wyszlifujesz dokładnie :)

Edytowane przez woblery z Bielska

Czy ktoś już miał styczność z kropelką w żelu, dzięki której jest trochę więcej czasu na skorygowanie łączonych elementów?

W sklepie modelarskim można kupić kleje cyjanoakrylowe w różnych gęstościach, choćby firmy Rikku Modelsport.. Np. rzadki, średni i gęsty. Im bardziej gęsty, tym wolniej schnie i mozna korygować. Kropelka w żelu to bajer i lep na nieświadomego konsumenta. Pomijając że kropelka w stosunku do swojej objętości jest strasznie droga i nieopłacalna.

Sporo piszecie o lakierach, ich wygrzewaniu itd. Ja natomiast potrzebuję odpowiedzi na pytania podstawowe. Lakier Domalux: połysk czy mat? Który wybrać? To samo tyczy się farb akrylowych w sprayu, zwykłych i metalicznych. Połysk czy mat? Dziękuję za odpowiedź.

"Świeci się jak psu nos" - rozumiem. Ale czemu na wiosnę? :rolleyes:  ;)

Odpowiedź, szanowny Tad, jest prosta - takie i takie. Gdy nie musisz robić przynęt na sprzedasz, a robisz je tylko dla siebie, to zrobisz je takie, by się Tobie podobały. I będziesz na nie łowił. Ba, możesz w łowieniu na nie osiągnąć mistrzostwo. i nie będzie ważne, czy się bardziej błyszczą, czy mniej. Będą chwile, gdy błyszcząca przynęta "nie będzie najbardziej" skuteczna. Będą i odwrotne. Bo w końcowym efekcie nie to jest najważniejsze, jaki odcień ma przynęta, tylko ile czasu w wodzie spędza. Jeśli zyska Twoją akceptację, to będzie w wodzie częściej i będzie łowić więcej ryb, niż inne. 

• Like 1

Odpowiedź, szanowny Tad, jest prosta - takie i takie. Gdy nie musisz robić przynęt na sprzedasz, a robisz je tylko dla siebie, to zrobisz je takie, by się Tobie podobały. I będziesz na nie łowił. Ba, możesz w łowieniu na nie osiągnąć mistrzostwo. i nie będzie ważne, czy się bardziej błyszczą, czy mniej. Będą chwile, gdy błyszcząca przynęta "nie będzie najbardziej" skuteczna. Będą i odwrotne. Bo w końcowym efekcie nie to jest najważniejsze, jaki odcień ma przynęta, tylko ile czasu w wodzie spędza. Jeśli zyska Twoją akceptację, to będzie w wodzie częściej i będzie łowić więcej ryb, niż inne. 

Ot i święta prawda.

Pięknie kolegom dziękuję za odpowiedzi.

Kolejne pytanie:

Chciałbym malować imitację łuski na woblerach. Kupiłem do tego celu taką siateczkę z jakiegoś tworzywa sztucznego.
Czy ktoś mógłby opisać jak tego użyć i w którym etapie?

Dziękuję za wyrozumiałość.

Ale na 99% pytań tu zadanych były już długie wywody na forum prowadzone.

Możliwe, nie wiem, nie prowadzę takich statystyk.

Zawsze najpierw szukam odpowiedzi na moje pytanie zanim zadam je "głośno" Jednakże nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. Ani w formie kilku zdań ani w formie długich wywodów na forum :)

Cześć.

Czy któryś z kolegów pracował z tym lakierem?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Dziękuję

Jacek.

Nie wiem dlaczego zdjęcie się nie wkleiło. Chodzi mi o lakier Domalux jachtowy

Edytowane przez Jacosław

Domalux jachtowy

Omijać. ten lakier ma właściwości kompletnie nie przydatne przy malowaniu woblerów. Nie tworzy "zamkniętej" i twardej powłoki.

Sprawdzone lakiery to poliuretanowe i alkidowo-uretanowe.