Skocz do zawartości

Tuning (dodanie łożysk) do TP4000 2011 JDM

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem w 11'TP 2500S, na wałku worma, niestety po zamianie plastikowych tulejek part. 65 na łożycha ciężej kręcił, myslę że to wina takiej mikropodkładki part. 97(podejżewam że w stelli i vanku ma inne wymiary wewnętrzne)

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02690.pdf

Edytowane przez stugrzeg

:lol:  :lol: :lol:  

Trzeba robić przekładki z cienkich  podkładek jak za mocno spasujesz łożysko to będzie ocierać o wałek i ciężej będzie kręcić.

To nie tak,

oryginalna podkładka ma wymiar łożyska, jeśli zamienisz teflon na łożycho to slizg zewnętrzny jest nieruchomy a wewnętrzny sie obraca, stosujac oryginalna podkładkę dolny slizg przestaje się obracać bo go podkładka "uwiera"

podkładka jest dociskana przez part.96

Edytowane przez stugrzeg

Patrząc po schemacie raczej bezkolizyjnie od dupki worma wymienić ślizg teflonowy na łożysko i nic więcej.Podobnie w TP SW4000XG wymieniłem od dupki, natomiast od góry nic nie kombinowałem.

Jak to nie kombinowałeś? A łozysko ośki przy srubie? 8x5x2.

Tak i przy łożysku prawidłowo powinny być 2 podkładki od strony worma o średnicy pierścienia wewnętrznego łożyska( aby oddzielała nieruchomy pierścień zewnętrzny łożyska od wewnętrznego ruchomego z wormem) natomiast za łożyskiem podkładka o średnicy zewnętrznej takiej jak pierścień łożyska zewnętrzny i o otworze większym od pierścienia wewnętrznego( powinna oddzielać ruchomy pierścień wewnętrzny z wormem od  powierzchni części mr.104.

Jak to nie kombinowałeś? A łozysko ośki przy srubie? 8x5x2.

Andrzej mówię o wormie, tam to oczywista, że tak, jeszcze wstawiłem tam taki stabilizator plastikowy(łączy jakby oś z łożyskiem-tzn. likwiduje luz).

Edytowane przez Jozi

Jest rozwiązanie: w wolnym czasie na rybki a za wolne środki kup sobie stellkę i nie będzie trzeba TP upodabniać ilością łożysk do stellki ;)  :)  :)

Środki są wolne , ale ograniczone. Za Stelkę 2 tysiecy nie dam i już . Bariera 1500 nie do przebicia. A ten wolny czas to zazwyczaj kilka godzin lub godzina co pewien czas. Tak aby na Jerka wejść lub w Japan poszperać. Koło Janek bezrybie panuje....