Skocz do zawartości

SZWECJA - SZKIERY - WYSPA TORRÖNS

MichałR

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się tam w grupie pod koniec maja na szczupaki - będziemy bazować na wyspie Torrons, a poławiać będziemy w jej okolicy. Ogólnie rzecz biorąc - miejsce podobno obfituje w ładne szczupaki i jeśli wiosna dopisze, pogoda dopisze, a szczupaki powiedzmy nie będą żarły głównie śledzi, to są ładne widoki. Niemniej jednak jest to mój pierwszy wyjazd na szkiery i zwracam się z prośbą o wszelkie informacje dot. łowienia tam - idzie mi zwłaszcza o okolice Torrons - np. miejscówki godne polecenia. Będę też wdzięczny za wszelkie porady techniczne dot. samego łowienia.

Pozdrawiam

Michał

Jadę na Torron z kumplami na przełomie kwietnia i maja. Koniec maja nie jest już tak dobry , ryby są głebiej,przy śledziu.Bjorko jest bardzo blisko,generalnie cały archipelag jest dobry.Przy spokojnym morzu dostępne bez problemu sa łowiska na północ i południe od Vastervik(do 20 km). Jeden warunek-trzeba znać specyfike szkierów i mieć doświadczenie w poruszaniu się po nich,najlepiej znać okolicę. Jeśli jedziesz pierwszy raz ,nie polecam spontanu. Lepiej wynająć przewodnika z szybką i bezpieczną łodzią.

Ja znam tamte łowiska jak własną kieszeń,dlatego małe znaczenie ma gdzie bazuję ,większe odpowiednia łódź.

głębiej przy śledziu - tzn. jakie wchodzą w grę głębokości?

My zdecydowaliśmy się jechać pod koniec maja właśnie dlatego, żeby zwiększyć sobie szanse :wacko: W sumie słyszałem różne głosy na temat najlepszego wiosennego okresu połowu szczupaków na szkierach.

Przewodnika chcemy wynająć na pierwszy dzień. Trochę głupio wyszło, że nie możemy zabrać własnej łodzi - a mamy właśnie bardzo fajną jednostkę.