Patryk1125 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Witam, mam problem z wyborem kołowrotka do spinningu daiwy powermash 2,7m 10-35g, zastanawiam sie nad Ryobi Applause 4000 a Okuma Epix Pro FD 30, łowił bede głównie na Wiśle na przynęty 0d 10g do 25g głównie gumy,proszę o opinie na temat tych kołowrotków i ocenę lub ewentualną propozycje kołowrotka w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Witam.Ile chcesz przeznaczyć na kołowrotek?.Z tego co pamiętam Applause jest droższy od epixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Zauber jest droższy od tych które wymienił autor wątku.Ale w cenie zaubera ja kupiłbym spro red arc,w sumie to samo co zauber,ale ma normalną korbkę,a nie składaną(jestem wrogiem składanych-łapią luzy).Albo Team Dragon Z,za jakieś 230-250 można kupić bez problemu-bardzo dobry kołowrotek,to samo co red arc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 cena kołowrotka to ok. 200 złotych, toprawda że epix jest tańszy o jakieś 40 złotych. Potrzebuje kołowrotka dobre, wytrzymałego i który mi posłuży przez conajmiej 2 sezony. dlatego wybrałem te dwa. epix dlatego, że mało znalałem negatywnych opini na jego temat a ryobi bo ponoć jest wytrzymały i gdzieś na tym forum czytałem, że SPRO to to samo co RYOBI. Głownie chciałem dowiedzieć sie czy te dwa kołowrotki sprostają tym wymaganią czyli średnio-cięzkiemu spinningowi( o ile łowienie przynętami do 25g takim można nazwac) i cenie ok.200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Moja rada:Dołóż 30-40zł i kup Team Dragona Z.Jest to kołowrotek z tej samej serii co Spro red arc,Ryobi zauber(te same części).Kołowrotek ma system oscylacji szpuli napędzany przekładnią ślimakową i na pewno wytrzyma 2 sezony a może i przeżyje wędkę:)Za tą kasę nie ma nic lepszego,poza tym nie ma sensu kupować nic innego.Do tego co pisałeś nada się wyśmienicie.Krótko mówiąc- sprawdzony kręcioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Ja wziąłbym Ryobi, najprędzej Zaubera. Jeśli jednak musiałoby być taniej zdecydowałbym się na Aplausse'a. Dlaczego? Bo użytkuje oba młynki 2-3 lata i do tej pory nic nieprzyjemnego się nie wydarzyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Zauber jest droższy od tych które wymienił autor wątku.Ale w cenie zaubera ja kupiłbym spro red arc,w sumie to samo co zauber,ale ma normalną korbkę,a nie składaną(jestem wrogiem składanych-łapią luzy).Albo Team Dragon Z,za jakieś 230-250 można kupić bez problemu-bardzo dobry kołowrotek,to samo co red arc.nowe ryobi nie maja skladanych korbek, tylko przykrecane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Dzięki za pomoc, ale na jaki kołowrotek sie zdecyduję to nie do końca zależy odemnie a od funduszu:), jeśli będe miał coś wybrać do 200złotych to wezmę raczej Applause`a, jęsli do 300 to Zauber wole zdecydowanie pierwowzór niż Dragona, a jeśli powyżej 300 to wezmę Daiwe Exceler, także z wyborem kolowrotka powyżej 200 czy 300 złotych problem jest mniej niż z kołowrotkie do 200, bo na wyższej półce dominuje kilka flagowych modeli dobrych firm i z tych należy wybierać, natomiast poniżej 200 już jest troche trudniej,żeby znaleść co konkretnego co bedzie służy przez kilka sezonów. Więc tu kieruje pytanie do elpojo: jakiej wielkości masz applaus`a i czy ten który podałem wczesniej nie wydaje Ci sie zbyt duży i czy bedzie się nadawał do tego rodzaju łowienia. Osoby, które nie brały jeszcze udziału w temacie a mają ciekawe spostrzeżenia odnośnie proszę również niech się wypowiedzą. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Niestey, jak się pewnie domyślasz nie używałem Aplausse'a do ciężkiego spina, dlatego waham się, by polecić Ci go na 100%. Posiadam model 1000 i używam go do lightowego łowienia: paproch vel jaziokleń. Przy takich obciążeniach spisuje się znakomicie. jestem wrogiem składanych-łapią luzy Czy luzy o których piszesz przytrafiły się bezpośrednio Tobie? Eksploatuję 3 młynki Ryobi ponad 3 lata, Zaubera średnio 3-4 razy w tygodniu /w sezonie/, dodam że nie cackam się ze sprzętem i żaden z moich młynków nie nabwaił się najmniejszych luzów. Ba, twierdzę że korbka nie rózni się niczym od nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Zauber jest droższy od tych które wymienił autor wątku.Ale w cenie zaubera ja kupiłbym spro red arc,w sumie to samo co zauber,ale ma normalną korbkę,a nie składaną(jestem wrogiem składanych-łapią luzy).Albo Team Dragon Z,za jakieś 230-250 można kupić bez problemu-bardzo dobry kołowrotek,to samo co red arc.nowe ryobi nie maja skladanych korbek, tylko przykrecane Widocznie w sklepach mają jeszcze stare,bo ostanio trochę się nim bawiłem i miał składaną rączkę.Ale to dobrze,że będzie rączka przykręcana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 nie bedzie, tylko juz jest od dawna, czyli dobrze ponad rok, jakies zabytki kolego ogladasz w tej wedkarskiej desie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Pitt czy my na pewno mówimy o tym samym kołowrotku-ryobi zauber?A może nie chodzisz do polskich sklepów.Zauber miał zawsze składaną rączkę,z tego co wiem na inne rynki miał przykręcaną.Byłem w sklepie na wybrzeżu gdańskim i nie uważam,żeby mieli tam starocia.Nawet jeśki jest zauber z pzrykręcaną korbką w Polsce to raczej od niedawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Zauber z przykręcaną korbką już był (lata90) jest ze składaną i być może z przykręcaną (tego ostatniego nie widziałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 hehehe no i z tematu, który kołowrotek lepszy Epix czy Applause zrobił się temat: Korbka Zauber`a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CEBUL Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Od roku posiadam Epixa i juestem z niego naprawdę zadowolony!!Solidny kręcioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Masz rację Patryk,sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 http://cgi.ebay.com/Ryobi-Applause-4000-Spinning-Reel-New-Ha ndle_W0QQitemZ180190214454QQihZ008QQcategoryZ36164QQcmdZView ItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262 http://cgi.ebay.com/Ryobi-Zauber-4000-Spinning-Reel-New-Hand le_W0QQitemZ150210963340QQihZ005QQcategoryZ36164QQcmdZViewIt emQQ_trksidZp1742.m153.l1262masz racje, nie chodze do polskich sklepow ... na cale szczescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Od 3 sezonów katuje 2 Applausy i mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten model. Moje doświadczeia z tym młynkiem skłoniły mnie do zakupu Zaubera w tym roku ale znając Ryobi będę zadowolony. Marzę o Metaroyal VS ale ponoć ciężko dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy498 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Ja drugi sezon używam TEAM DRAGON FD 935i i nie moge na niego nażekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 dzięki za pomoc w wyborze, jestem już pewny,że kupie Applausa jesli mnie przekona do firmy Ryobi to kupie też Zaubera ze składaną rączką lub bez , jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi