Skocz do zawartości

OKUMA vs RYOBI

Patryk1125

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z wyborem kołowrotka do spinningu daiwy powermash 2,7m 10-35g, zastanawiam sie nad Ryobi Applause 4000 a Okuma Epix Pro FD 30, łowił bede głównie na Wiśle na przynęty 0d 10g do 25g głównie gumy,proszę o opinie na temat tych kołowrotków i ocenę lub ewentualną propozycje kołowrotka w tej cenie.

Zauber jest droższy od tych które wymienił autor wątku.Ale w cenie zaubera ja kupiłbym spro red arc,w sumie to samo co zauber,ale ma normalną korbkę,a nie składaną(jestem wrogiem składanych-łapią luzy).Albo Team Dragon Z,za jakieś 230-250 można kupić bez problemu-bardzo dobry kołowrotek,to samo co red arc.

cena kołowrotka to ok. 200 złotych, toprawda że epix jest tańszy o jakieś 40 złotych. Potrzebuje kołowrotka dobre, wytrzymałego i który mi posłuży przez conajmiej 2 sezony. dlatego wybrałem te dwa. epix dlatego, że mało znalałem negatywnych opini na jego temat a ryobi bo ponoć jest wytrzymały i gdzieś na tym forum czytałem, że SPRO to to samo co RYOBI. Głownie chciałem dowiedzieć sie czy te dwa kołowrotki sprostają tym wymaganią czyli średnio-cięzkiemu spinningowi( o ile łowienie przynętami do 25g takim można nazwac) i cenie ok.200.

Moja rada:Dołóż 30-40zł i kup Team Dragona Z.Jest to kołowrotek z tej samej serii co Spro red arc,Ryobi zauber(te same części).Kołowrotek ma system oscylacji szpuli napędzany przekładnią ślimakową i na pewno wytrzyma 2 sezony a może i przeżyje wędkę:)Za tą kasę nie ma nic lepszego,poza tym nie ma sensu kupować nic innego.Do tego co pisałeś nada się wyśmienicie.Krótko mówiąc- sprawdzony kręcioł.

Zauber jest droższy od tych które wymienił autor wątku.Ale w cenie zaubera ja kupiłbym spro red arc,w sumie to samo co zauber,ale ma normalną korbkę,a nie składaną(jestem wrogiem składanych-łapią luzy).Albo Team Dragon Z,za jakieś 230-250 można kupić bez problemu-bardzo dobry kołowrotek,to samo co red arc.

nowe ryobi nie maja skladanych korbek, tylko przykrecane

Dzięki za pomoc, ale na jaki kołowrotek sie zdecyduję to nie do końca zależy odemnie a od funduszu:), jeśli będe miał coś wybrać do 200złotych to wezmę raczej Applause`a, jęsli do 300 to Zauber wole zdecydowanie pierwowzór niż Dragona, a jeśli powyżej 300 to wezmę Daiwe Exceler, także z wyborem kolowrotka powyżej 200 czy 300 złotych problem jest mniej niż z kołowrotkie do 200, bo na wyższej półce dominuje kilka flagowych modeli dobrych firm i z tych należy wybierać, natomiast poniżej 200 już jest troche trudniej,żeby znaleść co konkretnego co bedzie służy przez kilka sezonów. Więc tu kieruje pytanie do elpojo: jakiej wielkości masz applaus`a i czy ten który podałem wczesniej nie wydaje Ci sie zbyt duży i czy bedzie się nadawał do tego rodzaju łowienia. Osoby, które nie brały jeszcze udziału w temacie a mają ciekawe spostrzeżenia odnośnie proszę również niech się wypowiedzą. Z góry dzięki

Niestey, jak się pewnie domyślasz nie używałem Aplausse'a do ciężkiego spina, dlatego waham się, by polecić Ci go na 100%. Posiadam model 1000 i używam go do lightowego łowienia: paproch vel jaziokleń. Przy takich obciążeniach spisuje się znakomicie.

jestem wrogiem składanych-łapią luzy

Czy luzy o których piszesz przytrafiły się bezpośrednio Tobie? Eksploatuję 3 młynki Ryobi ponad 3 lata, Zaubera średnio 3-4 razy w tygodniu /w sezonie/, dodam że nie cackam się ze sprzętem i żaden z moich młynków nie nabwaił się najmniejszych luzów. Ba, twierdzę że korbka nie rózni się niczym od nowej.

nowe ryobi nie maja skladanych korbek, tylko przykrecane

Widocznie w sklepach mają jeszcze stare,bo ostanio trochę się nim bawiłem i miał składaną rączkę.Ale to dobrze,że będzie rączka przykręcana.

Pitt czy my na pewno mówimy o tym samym kołowrotku-ryobi zauber?A może nie chodzisz do polskich sklepów.Zauber miał zawsze składaną rączkę,z tego co wiem na inne rynki miał przykręcaną.Byłem w sklepie na wybrzeżu gdańskim i nie uważam,żeby mieli tam starocia.Nawet jeśki jest zauber z pzrykręcaną korbką w Polsce to raczej od niedawna.