Skocz do zawartości
  • 0

2 czy 4 suw?

gooral

Pytanie

Witam finalnie chce juz kupic ponton i silnik ale mnie troche finanse trzymaja w mojej kasieam 15hp 2suw 10hp 4suw nosilem juz 4 suwa 15hp i to kawal ciezaru..... stad 2 suw nie wydaje mi sie taki zly... kumpel co na motorze jezdzi mowi ze spalanie bedzie ogromne w 2s w por do 4s? Ponton chce kupic zodiac mk1 (3.5m? Air deck) nie wiem czy bardziej bede sobie plul w brode ze 2suw kiepski czy ze 10 za slaba...:)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ponton Bush Crab 3,60m silnik Tohatsu 9,8 dwie osoby plus graty ja ze 120 kg kolega z 80 kg w ślizg wchodzi po 3 góra 4 sekundach nie mierzyłem prędkości max, we trzech z gratami nie chciał wejść w ślizg. zdecydowanie polecam 4 t dużo cichszy i nie trzeba się bawić z mieszanką.

• 0

Ja pływałem na 15 KM  YAMAHA, dwusuw, zamieniłem na 18 KM  TOHATSU, też dwusuw, ponton BUSH 380, pływadełko superfajne, dobrze wyregulowany dwusuw zadziwia kulturą pracy, jest cichutko. Jeśli mogę dodać jedną superważną uwagę o komforcie przewożenia dwusuwa..., możesz go wozić praktycznie w każdej pozycji, a niestety czterosuw wymaga pozycji pionowej. Przewożenie takiego silnika zamocowanego na stałe do pawęży pontonu raczej nie jest wskazane i  mało bezpieczne. Pozdrawiam.

• 0

Gdzie wyczytałeś że czterosuw trzeba przewozić w pozycji pionowej? Można go przewozić na boku, ale trzeba pamiętać żeby leżał na właściwej stronie.

Moja 15 Merc 4stroke podczas transportu nie może leżeć na płask. Sam blok musi być trochę podniesiony względem nogi bo inaczej trochę oleju wysiąka.

• 0

W Tsunami koleś mi pokazywał Yamę 15 4S o identycznym motorze. Mój motur jest z 2006r i wtedy podobno sam silnik był Yamy w opakowaniu Merc'a + noga Merca. To ten typ z zawieszającym się pływakiem. Podczas drugiej wizyty w Tsunami zostałem poinstruowany o odpowiednią  pozycję podczas transportu po opowieściach z lekko wysączającym się olejem. IMO Patu to zdecydowanie nie Toha.

• 0

Panowie mam do wyboru zodiaca mk1 airmata 3.5m stan igla .(kolka do wodowania etc...) albo riba 3.4m tez zodiac lekko zmeczony zyciem 1 latka wtc.. ale z przyczepa. Do silnika15hp ciagnienie do riba co powiecie? Oba ta sama kasa

Edytowane przez gooral

• 0

Litr wodki pozniej doszlem do tego samego wniosku.... :) bylo jeszcze kilka fajnych ribow kolo4m ale silniki 40-60 koni to juz wodowania inaczej jak ze slipu nie widze.... albo jak bez silnika to wygladaja takie styrane jakby je ciagali 2km dziennie po piachu do gory dnem....

I dzisiaj nadejsza wielkopomna chwila 15km hony (w tej juz nowej obudowie na fotce w ogloszeniu byla jeszcze w starej) i jeszcze urwalem 150 euro z ceny ;) jak urwe troche z pontonu to pompka bedzie za free ;)

Edytowane przez gooral