Skocz do zawartości

Dragon Ultima

motylW1

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam, czy ktoś łowił  DragonemUltimą .Czy warto to kupić,bo cena dosyć przystępna?

Ja mam kij Dragon ultima 2,9 m łowię nim woblerami , dość szybki jednak nie polecał bym do opadu bo wydaje się "gumowy" .

Na wobki wyjechało troche bolasów , ładny sandał 93 klenie itp. , itd.

Zaś młynków nie znam , mam fishmakery jedynki i pykają dobrze mimo kilkunastu starć z sumkami do 160 cm i orką rzeczną na Warcie .

Pozdro

A coś więcej o tym szajsie. Czym to się przejawia, dla mnie pierwsze wrażenie umiarkowane, ale jakościowo nie można się przyczepić, staranne wykończenie, prosty blank, jak pisałem sztywniejszy niż się spodziewałem, jednak miał być fast. Kij w promocji za ok 330zł i wygląda na wart tej ceny. Jutro pobróbuję.

Na pierwszej wyprawie,przy zacięciu trzasła szczytówka,pomyślałem trudno zrobię sobie fajną wklejanke ,zdemontowałem przelotki,oskrobałem blank i szok

blank popękał w kilku miejscach a pod lupą okazało się że w blanku brakuje żywicy,widać puste miejsca z gołym włóknem .Jednak to nie wszystko,uchwyt kołowrotka

nie trzymał się blanku,po prostu nie został przyklejony.Wklejankę zrobiłem obcinając więcej szczytówki i wtarłem w blank żywicę.Na razie po paru wyjazdach

jest wszystko w porządku.

Dziwne bo mój kij wytrzymał hardkorowy hol sandała na opasce , a do tego miałem brzenę i później suma ze 30 kg z 20 min nic się nie stało a nie pieszcze się z rybami ...

Mój pod wobler jest bomba jak dla mnie i nie narzekam ;-)

Pozdro

• 1 rok później...

Witam,

ponad 2 lata z przyjemnością użytkuję oryginalna dragonowską Ultimę 2,75 m c.w. 5-25 g (nie wiem, co kupił Steniu7). To bardzo przyjemne wędzisko w użytkowaniu, dolnik i ta niby "okleina" sprawują się znakomicie. Oprócz niej używam wędziska kilku firm, w tym Batson, St.C., kiedyś Fenwick, mam 2 HM-X i H69 + trochę tańszych do 300 zł. Więc porównanie mam.

Ultima to przyzwoite wędzisko, warte swojej ceny.

Kolega po kiju Steniu7 dość ekstremalnie poleciał z tekstem. To, co napisał graniczy z bzdurami.

Ultima jest zrobiona z wysokomodułowego węgla, jest tam grafit 80 PSI, 62, nieco 40 i 30 mln wytrzymałościówki w rdzeniu. Zawiera bardzo mało żywicy, ale na Boga, jednak blank to nie ser szwajcarski z dziurami (jakoby z powodu braku żywicy).

A co do "okleiny" - to nie jest żadna imitacja korka, a najprawdziwszy portugalski korek klasy AAA (Extra Premium). Jego warstwa może mieć grubość 0,5 cm, mniej lub więcej, ale za taki korek o dużej grubości trzeba zapłacić. Jeśli tej lub zbliżonej klasy korek jest w tanim wędzisku (a klasy AAA na 99,9 % nie ma w takich wędziskach) wędkarz płaci, tylko nie wie, że więcej płaci za korek, a oferent cenę zbija na gorszym blanku bądź innych elementach wędziska. Aby nie podnosić ceny można zmniejszyć grubość korka bez zmniejszania wartości użytkowej na rzecz zastosowania innych droższych elementów. Jak pisałem, mam to wędzisko, wartość użytkowa i estetyczna korka nie ucierpiała mimo częstego używania spinningu.

Dla porządku tylko napiszę, że korek wielokrotnie na cm kw. szpachlowany przy korku AAA Extra Premium nie wygląda jak korek. W ogóle nie wygląda.

pozdrawiam

Witam,

ponad 2 lata z przyjemnością użytkuję oryginalna dragonowską Ultimę 2,75 m c.w. 5-25 g (nie wiem, co kupił Steniu7). To bardzo przyjemne wędzisko w użytkowaniu, dolnik i ta niby "okleina" sprawują się znakomicie. Oprócz niej używam wędziska kilku firm, w tym Batson, St.C., kiedyś Fenwick, mam 2 HM-X i H69 + trochę tańszych do 300 zł. Więc porównanie mam.

Kolega po kiju Steniu7 dość ekstremalnie poleciał z tekstem. To, co napisał graniczy z bzdurami.

Ultima jest zrobiona z wysokomodułowego węgla, jest tam grafit 80 PSI, 62, nieco 40 i 30 mln wytrzymałościówki w rdzeniu. Zawiera bardzo mało żywicy, ale na Boga, jednak blank to nie ser szwajcarski z dziurami (jakoby z powodu braku żywicy).

A co do "okleiny" - to nie jest żadna imitacja korka, a najprawdziwszy portugalski korek klasy AAA (Extra Premium). Jego warstwa może mieć grubość 0,5 cm, mniej lub więcej, ale za taki korek o dużej grubości trzeba zapłacić. Jeśli tej lub zbliżonej klasy korek jest w tanim wędzisku (a klasy AAA na 99,9 % nie ma w takich wędziskach) wędkarz płaci, tylko nie wie, że więcej płaci za korek, a oferent cenę zbija na gorszym blanku bądź innych elementach wędziska. Aby nie podnosić ceny można zmniejszyć grubość korka bez zmniejszania wartości użytkowej na rzecz zastosowania innych droższych elementów. Jak pisałem, mam to wędzisko, wartość użytkowa i estetyczna korka nie ucierpiała mimo częstego używania spinningu.

Dla porządku tylko napiszę, że korek wielokrotnie na cm kw. szpachlowany przy korku AAA Extra Premium nie wygląda jak korek. W ogóle nie wygląda.

pozdrawiam

Warte tych pieniędzy ? Ale jakich pieniędzy ? Bo rozbierzność cenowa jest od 450zł do 600zł. Zaczną sie reklamacje na blank to napiszecie ze co ? Zaoszczedziliscie na korku i blanku po to aby przelotki byly z Aplsa ?

Warte tych pieniędzy ? Ale jakich pieniędzy ? Bo rozbierzność cenowa jest od 450zł do 600zł. Zaczną sie reklamacje na blank to napiszecie ze co ? Zaoszczedziliscie na korku i blanku po to aby przelotki byly z Aplsa ?

Fakt człowiek napisał referat jak z firmy Dragon, ale kolego Locutus85 nie zaczynaj ! Jutro wigilia. ;)

• Like 1

Zamiast robić ulepy coś imitujące, można by śmiało zamontować dobrą, czarną piankę, która idealnie by pasowała do stylistyki kija i nie męczyła psychiki kupujących. A tak jest jak produkty ekskluzywne z Biedronki... :unsure:

Dodam jeszcze ze gdyby to był prawdziwy korek (pare gram więcej), to kijek był by lepiej wyważony a tak to leci na pysk :)

Edytowane przez Locutus85

Akurat, miałem okazję rozmawiać z Kolegą @ Steniu7 , może nie o patykach ale o kolowrotkach i bardzo mnie zaskoczył podając receptę w minute na problem którego rozkminienie zajęło mi kilka tygodni i nic :D nie sądzę aby jego opinia o kiju była naciągana, gość ma niesamowitą wiedzę.

Pozdrawiam.

Witam,

pozdrawiam

Skończmy z tymi bredniami. Może Pan przedstawiciel czy kiim Pan tam jest odpowie na konkretne pytania dotyczące wyrobów Dragona w temacie ,,Uwaga na stalki team dragon". Wkleję nawet link żeby było łatwiej: http://jerkbait.pl/topic/47306-uwaga-na-stalki-team-dragon/ 

Wesołych Świąt ;)

• Like 1

Akurat, miałem okazję rozmawiać z Kolegą @ Steniu7 , może nie o patykach ale o kolowrotkach i bardzo mnie zaskoczył podając receptę w minute na problem którego rozkminienie zajęło mi kilka tygodni i nic :D nie sądzę aby jego opinia o kiju była naciągana, gość ma niesamowitą wiedzę.

Pozdrawiam.

Moja wypowiedź tyczyła się zupełnie innej osoby, co zresztą wyraźnie zaznaczyłem. Użytkownik @spinnLuki podbił temat sprzed ponad roku aby wygłosić pochwalną pieśń na temat określonego modelu wędek Dragona, który to model bodajże dzień wcześniej stał się tematem zażartej dyskusji. Dyskusję tą zapoczątkował użytkownik @Locutus85 poprzez wskazanie nieprawdziwości opisu Dragona jakoby ten model posiadał rękojeść z pełnego korka. Wątek został zamknięty po atakach fanów/pracowników Dragona, ale jak to mówią - Google nie zapomina. Dzisiaj mamy tutaj idealny przykład bardzo niefajnego budowania "marki". Nie mam nic do udziału przedstawicieli na forach - często jest to nieoceniona pomoc (np. przedstawiciele Taurusa czy Warwicka na forach dla basistów), ale taki udział musi odbywać się z głową.

Dlaczego uczepiłem się Dragona ? Cóż, wiem z pewnych źródeł z jaką łachą potrafią podchodzić do sklepów handlujących ich towarem oraz jakie techniki "promocji" stosują. Podobne zabawy zaczyna uskuteczniać Robinson (akurat nie na tym forum).

Najlepszym rozwiązaniem byłby wymóg jasnego określenia się jeśli jest się przedstawicielem/pracownikiem danej firmy (+logo w avatarze). Z kolei tzw. "przyczajony marketing" powinien kończyć się banicją.

Wracając do tematu wędziska - cóż, super byłoby, gdyby serwis Dragona podesłał tutaj zdjęcia przeciętej rękojeści. Jedno zdjęcie może w tym przypadku zdziałać o wiele więcej niż kilobajty przelanych słów.

• Like 1

Skarżychooo - Reszta Świata 1-0 :rolleyes: Pacz Pan, jaki domyślny, normalnie mógłby w wywiadzie pracować, białym, czarnym... :D

Ciekawe jednocześnie, jakie transfery (w jenach?) zanotowano w ostatnich latach pomiędzy główną siedzibą Daiwa Underground Japan a owym Skarżyskiem B) Bo nie wierzę, żeby takie ogólnoświatowe daiwowskie podziemie nie istniało...

Pozdrawiam ;)

cristovo

A istnieje..? :rolleyes: :P