Skocz do zawartości

Shimano Stella SW 2013

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Również polecam Fe JDM...

Oznaczenie JDM było takim kodem Shimano aby oznaczyć partię na rynek w zależności od położenia geograficznego tak jak płyty DVD mają kod w zależności od strefy geograficznej. Wyjaśnia to Alan Hawk w recenzji nowych Stellek SW a Andrzejowi polecam dokładne wgłębienie się w tą lekturę bo autor często nawiązuje i porównuje do siebie prawie wszystkie modele Stellek więc wybór tej właściwej będzie łatwiejszy

Fakt, jak złapie wilgoci troszkę przepuszcza....Ale jak tylko podeschnie działa tip top. Ale taka Certate przepuszczała, czy było sucho, czy mokro....I ten stracony metrowy salmon....Tego tej Daiwie nie wybaczyłem. I jeszcze ciekawostka. Moja SFE się dotarła na łososiach i już nie wibruje :P pod woblerami.

Andrzej jeżeli się zdecydujesz na Stellę, kupuj FE JDM.

A wracając do '01. Lubię nią łowić, bo przede wszystkim, ma odpowiednie przełożenie, ale jeszcze bardziej leży mi TP SW. I jeżeli ktoś szuka młynka solidnego (ale troszkę ciężkawego - 350g.) to jest idealny wybór.

Ciesze sie, ze ja lubisz Tomasz :)

Certate zwyklych nie mialem nigdy. Albo 2500R Custom albo HC.

Oporowka w moich Daiwach jeszcze nigdy mi w nich nie przepuscila. Ze Stelli 01 wyszedlem m.in. wlasnie z powodu tych oporowek.

Nie istnieja kolowrotki idealne. O tym warto pamietac :)

Generacja FA nieprzypadkowo moze uchodzic za ta "wszech czasow". Ostatnia z aluminiowym body...Niedlugo wszystko bedzie Zaion i Ci4 ...polecam kolekcjonowac co sie da :D

A po mojemu najlepsza stella jest wlasnie sw4000PG 01r.

Oporowka.. no coz na mrozie, lub wilgoci potrafila w mocno uzywanym modelu popuscic - to fakt, ale w ktorym uzywanym shimano nie ?? Wystarczy osuszyc i lata dalej.

Natomiast jesli ktos trafi na praktycznie nowke 4000PG 01r. to oporowka nie ma prawa puscic. Wiem to z autopsji, bo uzywam taka od jakiegos czasu..

Kreci przyjemniej niz FA.  FA/HG w modelu 4000 na walku slimakowym ma plastikowa zebatke, PG gruba duraluminiowa..

Z wad swPG01 nalezy jeszcze wymienic lakier/farbe, ustrojstwo schodzi dosc latwo, przeciera, zdrapuje sie ;(

Lozyska.. szczegolnie te w rolce po sezonie-dwoch tez warto wymienic bo szumi.

Pomimo tych niedoskonalosci to najlepszy kolowrotek jaki znam.

A co do nowej sw 13` ;) no coz.. japonczycy nie robia juz modeli przeznaczonych docelowo na swoj hermetyczny rynek.. A to musi sie odbic jakoscia, co niektorych egzemplarzy ;(

Sw pg 01 uzytkowalem kilka sezonów

Posiadałem egzemplarze kupione jako nowe jak i używane

Krecenie. Rownosc pracy.Hamulec. Nawoj linki. Niezrownane.

Po drugiej stronie zas :

Lepiacy sie knob. Przepuszczajaca oporowka. Mocowanie kablaka. Bezwladnosc pracy wynikajaca z wagi i konstrukcji.

Lepszego Shimano ciężko znaleźć.

Ale można lowic na inne.

Spro. Okuma. Shina. Tica. Daiwa. Silstar. Dam. Quantum...

Jest w czym wybierać :)

Miałem w ręku 3 sztuki nowej SW, sprawdzałem ten luz rotora co jest w recenzji, ale w żadnej takowego nie było...więc nie traktowałbym tego jegomościa jako wyroczni. Jeżeli przepuszcza komuś stara oporówka w młynku to przecież można kupić nową oporówkę, więc nie bardzo rozumiem problem...Daiwy duuuużo częściej mają przpeuszczające oporówki od Shimano...poza tym to wszystko to są jedynie mechaniczne zabawki, do orania stosuje się pługi lub traktory :) i nie ma się czym podniecać, czy się łowi na coś tańszego czy droższego, każdy ma swoje koniki i woli wydać kasę na młynek, wódkę czy panienki, jakie to ma znaczenie? Żadnego...Wielu z was miało najdroższe młynki czy wędki, ale z biegeim czasu posprzedawał bo stwierdziła, że kasa pójdzie na co innego, a wystarczy mi młynek za połowę wcześniej wydanej kasy...

Edytowane przez MefistoFishing
  • Like 2

Miałem dwie nówki (S) 4000 i 3000 model 2007 JDM, sprowadzał Mefi. Młynki piękne, idealna praca. Jedyne co mnie skusiło by sprzedać to obawa przed porysowaniem, uszkodzeniem, utratą wartości. Było to w 2008 roku. Jeśli dzisiaj decyduję się na "korbę" to tylko z niedosytu posiadania czegoś wyjątkowego na zimne dni i nie tylko. Nie mam zamiaru zmieniać upodobań, po prostu brakuje mi tego by kręcić inaczej. W tym czasie nauczyłem się serwisować swój sprzęt. Rysy nabyte urosły do rangi "szlachetnych blizn". Mój powrót do Stelli? Dojrzałem by ją ponownie przytulić. Coś jak stara miłość z przed lat (mam nadzieję, że Żona nie czyta  ;)). Sprzęt starannie przesiany z wielu modeli, firm - mucha, cast. Czas na spina (Stella)... :D

Miałem dwie nówki (S) 4000 i 3000 model 2007 JDM, sprowadzał Mefi. Młynki piękne, idealna praca. Jedyne co mnie skusiło by sprzedać to obawa przed porysowaniem, uszkodzeniem, utratą wartości. Było to w 2008 roku. Jeśli dzisiaj decyduję się na "korbę" to tylko z niedosytu posiadania czegoś wyjątkowego na zimne dni i nie tylko. Nie mam zamiaru zmieniać upodobań, po prostu brakuje mi tego by kręcić inaczej. W tym czasie nauczyłem się serwisować swój sprzęt. Rysy nabyte urosły do rangi "szlachetnych blizn". Mój powrót do Stelli? Dojrzałem by ją ponownie przytulić. Coś jak stara miłość z przed lat (mam nadzieję, że Żona nie czyta  ;)). Sprzęt starannie przesiany z wielu modeli, firm - mucha, cast. Czas na spina (Stella)... :D

Zona czytac nie musi. Ona to wie ;)

Jak chcesz moja opinie co kupic ? ;)  - Kup Stelle SW PG 01. Nowke.

• Like 1

Stara Miłość nie rdzewieje :P  :lol:  :lol:  :lol:

To jest to do czego człowiek poprostu musi dorosnąć by się przekonać ;)

A że my mężczyzni dłużej do tego wieku dorastamy - no cóż :) powrót do korzeni bywa miły ;)

Zawsze pozostaje nam więcej czasu na to błogie przeżucanie tego i tamtego ;)

Powodzenia Andrzeju w poszukiwaniach :D  :D  :D

Ps. Daniel słusznie podpowiada trop  ;) - tylko nówka :rolleyes: ale znależć to już inna para kaloszy :)

Edytowane przez Karol Krause

Miałem w ręku 3 sztuki nowej SW, sprawdzałem ten luz rotora co jest w recenzji, ale w żadnej takowego nie było...więc nie traktowałbym tego jegomościa jako wyroczni. Jeżeli przepuszcza komuś stara oporówka w młynku to przecież można kupić nową oporówkę, więc nie bardzo rozumiem problem...Daiwy duuuużo częściej mają przpeuszczające oporówki od Shimano...poza tym to wszystko to są jedynie mechaniczne zabawki, do orania stosuje się pługi lub traktory :) i nie ma się czym podniecać, czy się łowi na coś tańszego czy droższego, każdy ma swoje koniki i woli wydać kasę na młynek, wódkę czy panienki, jakie to ma znaczenie? Żadnego...Wielu z was miało najdroższe młynki czy wędki, ale z biegeim czasu posprzedawał bo stwierdziła, że kasa pójdzie na co innego, a wystarczy mi młynek za połowę wcześniej wydanej kasy...

Z chęcią dowiem się ile kosztuje oporówka do Stelli 4000SW PG z 01. Niestety póki co to jedyna wada użytkowanej przez mnie "gwiazdy" 

Jam ci tą  (S04000  model 2007 JDM od Andrzejka przytulił :) .Andrzeju dziś nadal wygląda jak zdjęta z półki :) .

Obecnie na rynku jeszcze gdzie nie gdzie jest model Stella 4000 SW który został wprowadzony na rynek w 2012 i zbudowany jest na bazie modelu z 2008 po prostu seria została rozszerzona o ten model i aż dziwne że nikt tego modelu nie bierze pod uwagę .Określony jest jako nowość 2014 co chyba jest nieporozumieniem :)

http://www.nordfishing77.at/r-o-l-l-e-n/rollen-mit-frontbremse/shimano-stella-4000-sw-die-praezision-das.html

stella-4000-sw-2.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Że sie tak wtrącę do tematu. Jak się ma sprawa łozyska oporowego w TP 02? Użytkuję takiego od pewnego czasu i jakoś nie zauważyłem żadnych problemów z przepuszczaniem. Są bardzo podobne do Stella 01, ale chyba oporówki troche innej konstrukcji. Miewał ktoś z tym problemy. Sorki za OT;)

Wróć ponownie do Stellki 07, świetne maszynki, chyba trochę nie doceniane. Moją C3000 Hg (miałeś taką samą), użytkuję od 2007 czy 2008 r, ciągle wygląda idealnie, zero rys. Często nad wodą, a nie na półce. W tym roku lekki luz został zniwelowany podkładkami. Absolutnie żadnych problemów z oporówką - mróz, deszcz, wilgoć.... nie wiem co to oporówka. Farba(napisy) nie schodzi, lakier trwały. Po tylu latach intensywnego, ale racjonalnego użytkowania, kołowrotek wygląda jak dopiero co zdjęty z półki Artura - Mefisto.

Polecam.

Wróć ponownie do Stellki 07, świetne maszynki, chyba trochę nie doceniane. Moją C3000 Hg (miałeś taką samą), użytkuję od 2007 czy 2008 r, ciągle wygląda idealnie, zero rys. Często nad wodą, a nie na półce. W tym roku lekki luz został zniwelowany podkładkami. Absolutnie żadnych problemów z oporówką - mróz, deszcz, wilgoć.... nie wiem co to oporówka. Farba(napisy) nie schodzi, lakier trwały. Po tylu latach intensywnego, ale racjonalnego użytkowania, kołowrotek wygląda jak dopiero co zdjęty z półki Artura - Mefisto.

Polecam.

Cześć. Może masz rację, jednak decyzja podjęta. Zaczynam się rozglądać za nówką w oznaczeniu j/w w postach. Ma to być tylko jeden model/sztuka w kolekcji do którego zostanie wykonany stosowny kij. Ja przede wszystkim łowię na multiki i tutaj w odniesieniu do Stelli mam tego kilka sztuk...  ;) Do lekkich przynęt kupiłem od Mefiego TP 2500 JDM model 2011, kij w trakcie budowy... Obydwa typy młynków (casty, spiny) będą się wzajemnie uzupełniać. Wydaje się to być rozsądne podejście w tym jak łowię i kiedy...