Skocz do zawartości

Shimano Stella SW 2013

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

No nie, ale jak wyjdzie nowy będzie okazja kupić starego może taniej i zrobić zapas. ;)

Raczej nie. Podobno juz nieliczne egzemplarze się ostały. Tak jak Twinki 4000 JDM 2011.

A to steela sw 08 wymagała nowego modelu?

Andrzeju. Tam zaawansowane modele biznesowe i wyniki skomplikowanych algorytmów.

To decyduje o nowym modelu w miejsce poprzednich. ..

Ja mniej więcej wiem co decyduje o powstaniu nowego modelu. Chodzi raczej o niecierpliwych wędkarzy....

Cześć

Możesz podać jak to wychodzi cenowo no i dostępność.

Dzięki

Andrzej

Cześć

Na razie jest  dostępny model 4000 SW w cenie 517 Euro oraz 7 euro koszty przesyłki do Niemiec

http://www.nordfishing77.at/r-o-l-l-e-n/rollen-mit-frontbremse/shimano-stella-4000-sw-die-praezision-das.html

Nic się nie zanosi aby wróciły pozostałe większe modele .W tym samym sklepie za nową 4000 SW chcą 587 euro a więc 70 euro drożej biorąc pod uwagę to że model jest ponoć bardziej technologicznie zaawansoeany oraz marżę za efekt świeżości te 70 euro nie jest dużym przebiciem i daje trochę do myślenia.

http://www.nordfishing77.at/r-o-l-l-e-n/rollen-mit-frontbremse/shimano-stella-4000-sw-b-xg-das-statussymbol-d.html

Edytowane przez mrWhite7

Poszperałem, poczytałem w necie, pogadałem z naszym "Guru" od japońskich młynków i coraz bardziej ta nowa zaczyna kusić... Idzie zima, będzie czas kija zbudować a na przedwiośniu sięgnąć do skarbonki. Ewentualne usterki powinny być poprawione, młynek prezencje ma świetną. Jak by nie było nowość i długi czas produkcji przed nią. Przez analogię - miałem jedną z pierwszych jakie Mefi ściągał do kraju - Ryoga 2020 HL. Będąc na łodzi z kumplem ŚP Januszem strzelił element wewnątrz multika. Dramat, konsternacja, słowem byłem zdruzgotany. Schemat do łapy i rozpoznanie wadliwego detalu, wcześniej demontaż młynka. Zamówiłem większość części robionych z kompozytu, tak na wszelki wypadek + sprężynka naciągu spustu i mikro sprężynka + bolec terkotki. Jeszcze jakieś dodatkowe duperszwance. Garść "klocków". Całość dotarła po około 5-6 tygodniach. Młynek rozebrany, naprawiony, smarowanie. Od tamtego czasu chodzi jak malina, zaliczył sporo ryb w tym sumka na 132, widocznie tak miało być. Porównując uszkodzony element z tym który dotarł jako firmowy zamiennik stwierdziłem, że jest wykonany z innego kompozytu jak poprzednik. Reakcja producenta Daiwa była błyskawiczna, widocznie usterek było więcej. Ważne, że poprawiono błąd materiałowo-technologiczny i multik kręci jak nowy. Przypuszczam, że podobnie zareaguje Shimano odnośnie nowego SW jeśli uzna to za konieczne. Chyba czytają Alan-a Hawk-a... :D

• 2 tygodnie później...

Co czego można było się spodziewać ,cena tej nowej leci na łeb na szyję i można ją dostać już poniżej modelu 4000 SW z 2008 

http://www.ebay.de/itm/Shimano-Stella-SWB-4000-XG-Saltwater-/331047634191

Starszy troszkę model na eBay kosztuje 709 ale widziałem już nieco taniej  http://www.ebay.de/itm/Shimano-Stella-SW-Saltwater-Neuheit-2013in-verschiedenen-Modellgrosen-erhaltlich/330908744696?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D287%26meid%3D2078124257216279875%26pid%3D100005%26prg%3D1073%26rk%3D1%26rkt%3D5%26sd%3D331047634191%26

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

MrWhi...nic nie leci na łeb na szyję, chyba, że obserwujesz aukcje jakiś naciągaczy. Nowa stella SW jak weszła do sprzedaży ( sorry jeszcze przed wejściem ) w Europie to ceny hurtowe i detaliczne były znane wszystkim sklepom. To, że ktoś sprzedawał je drożej niż powinien na początku świadczy tylko, że chciał klientów zgolić !

Podniesienie cen na stary model, który kosztował tyle samo świadczy tylko o kolejnej chęci WYRZEŹBIENIA klienta przez sprzedawcę !

Ja osobiście wersję 4000XG sprzedaję w tym momencie za 2980 zł...a jak się dobrze potarguje to za 2850 zł...w Polsce trza wziąć pod uwagę jest VAT 23%, w Niemczech 19%, oczywiście klientów detalicznych to nie interesuje, ale przy normalnych handlu jest to zawsze na niekorzyść Polski :(

Edytowane przez MefistoFishing

MrWhi...nic nie leci na łeb na szyję, chyba, że obserwujesz aukcje jakiś naciągaczy. Nowa stella SW jak weszła do sprzedaży ( sorry jeszcze przed wejściem ) w Europie to ceny hurtowe i detaliczne były znane wszystkim sklepom. To, że ktoś sprzedawał je drożej niż powinien na początku świadczy tylko, że chciał klientów zgolić !

Podniesienie cen na stary model, który kosztował tyle samo świadczy tylko o kolejnej chęci WYRZEŹBIENIA klienta przez sprzedawcę !

Ja osobiście wersję 4000XG sprzedaję w tym momencie za 2980 zł...a jak się dobrze potarguje to za 2850 zł...w Polsce trza wziąć pod uwagę jest VAT 23%, w Niemczech 19%, oczywiście klientów detalicznych to nie interesuje, ale przy normalnych handlu jest to zawsze na niekorzyść Polski :(

Mefi... zawsze twierdzę że coś kosztuje tyle ile za to ktoś inny zapłaci i to przekłada się na prawa rynku, a więc zobaczymy ile będzie kosztować za rok czy za dwa jeżeli model nie będzie poprawiony . Myślę że to leży w interesie firmy aby model poprawić . Na razie sporo nowych Stellek wraca do serwisu bo delikatnie rzecz ujmując model jest niedopracowany . Mam znajomego który handluje Shimano i wręcz odradzał mi kupno nowej i zachęcał abym poszukał gdzieś starej . Nie strzelał by sobie w kolano bo nowe posiadał a starych niestety już nie więc mam prawo mu wierzyć :)

mam model 2013 sw 10 000

Był ze mną na rybach tydzień w tym roku.

Za rok tez pojedzie ze mną na tydzień ( na więcej nie znajdę czasu)

W 2015 może uda mi się wystruga 2 razy po tygodniu.

Czy jest szansa że zajadę  w tak intensywnym użytkowaniu ten kołowrotek?

Myślę że nie.

Myślę że podobnie ma wielu kupujących takie kołowrotki.

Niech ktoś wrzuci linka z ilością, gdzie podano % ile tego modelu wraca do serwisu i zjakimi usterkami. Siedzę, googlam, swierzbu dostałem, a nie mogę znaleźć.

A myślisz że ktoś będzie się tym chwalił ? w procentach jeszcze ? Takich informacji raczej należy szukać na forach ale ludzie też za bardzo chwalić się nie będą bo kto przy zdrowych zmysłach chciałby wyjść na frajera ? 

...na frajera? Tzn. Jak zapytam na forum czy warto kupić to nikt mi nie odpowie albo będzie kłamał, że jest miód? Ja na pewno powiedziałbym, nie kupujcie bo złom czy coś w tym rodzaju bo się naciąłem. Wstydziłbym się jakbym nie przestrzegł albo skłamał.

Panowie, poczekajmy do końca następnego sezonu. Zobaczymy jakie wtedy będą recenzje tej Stelli.

Jedno jednak trzeba jej przyznać - to jeden z najładniejszych młynków ever :)

P.S. Kilku znajomych łowi '13 Bassy i inne atlantyckie drapieżniki. Wszyscy są zachwyceni, nie słyszałem ani jednej skargi.

...na frajera? Tzn. Jak zapytam na forum czy warto kupić to nikt mi nie odpowie albo będzie kłamał, że jest miód? Ja na pewno powiedziałbym, nie kupujcie bo złom czy coś w tym rodzaju bo się naciąłem. Wstydziłbym się jakbym nie przestrzegł albo skłamał.

Po co te emocje ? Prędzej czy później zostanie to zweryfikowane nad wodą ale to będzie bardzo trudne bo tak jak pisze Migotka że sposobności do ekstremalnego łowienia ma bardzo mało (kilka dni w roku) i podejrzewam że większość z nas ma też ograniczone pole do popisu , dlatego zdałem się na opinię testera ( Alana Hawka ) który cieszy się szacunkiem oraz opinię kolegi który handluje Shimano i mi to wystarczy , innym może nie . Kołowrotek jest śliczny , pewnie bardzo solidny ale pytanie czy jest wart takich pieniędzy ? bo wychodzi na to że na rynku są konstrukcje tańsze i bardziej dopracowane i za mniejsze pieniądze. Szkoda że ten poszukiwacz procentów nie natknął się na przytaczaną opinię a raczej dogłębną recenzję  Alana Hawka  oraz  Australijskie forum Shimano pewnie uniknąłby świerzbu.

Edytowane przez mrWhite7

Te info o wadach dotarło-dotrze do producentów shimano napewno....i miejmy nadzieję,że wezma sie do roboty i poprawia i udoskonala to co jest nie tak,i byc może zrobi sie o tym głośno..ze juz jest wszystko ok...lecz do tej pory na rynek z tasmy wyszło tych "nie do końca idealnych" napewno sporo...poten na różnych ebayach bedzie loteria czy ktos szczerze napisze ze to ta z pierwszego wypustu,czy juz ta poprawiona.....loteria....

Nie czytałem całego tematu bo to młynek nie na moją kieszeń, jak będziemy zarabiać w EUR to sobie taki sprawię  :P

jednak chętnie posłuchałbym o kołowrotkach tańszych i bardziej dopracowanych, jeżeli będzie kosztował 1/3 ceny to jestem zainteresowany  :D

Piszesz , masz 

Tu jest lista w zależności od ceny a więc znajdziesz coś na swoją kieszeń . Są to kołowrotki morskie SW i do spinna morskiego a nie do spinningu słodkowodnego

Wielu adoptuje kołowrotki SW do połowów suma i głowatki (typowo słodkowodne wędkowanie) oraz troci ,łososi itp  raczej w środowisku słonej wody oraz rzecznego wędkowania

http://www.alanhawk.com/reviews/lists.html 

Nie wiem jak w mniejszych modelach,ale znalazłem coś dzieje się z rolką,być może to przez przelotkę która może być zbyt blisko?

co na to spece od rodbuildingu?

http://www.youtube.com/watch?v=vaadCTocaz0

smiana kąta nachylenia widocznie pomaga

http://www.youtube.com/watch?v=RFim2SDNpjM

http://www.youtube.com/watch?v=pCpDl6igAC4

widać też że w 08 S wnie ma tego problemu,kwestia nachylenia stopki

Edytowane przez hasior

Nie wiem jak w mniejszych modelach,ale znalazłem coś dzieje się z rolką,być może to przez przelotkę która może być zbyt blisko?

co na to spece od rodbuildingu?

http://www.youtube.com/watch?v=vaadCTocaz0

smiana kąta nachylenia widocznie pomaga

http://www.youtube.com/watch?v=RFim2SDNpjM

http://www.youtube.com/watch?v=pCpDl6igAC4

widać też że w 08 S wnie ma tego problemu,kwestia nachylenia stopki

Lowiłem rozmiarem 10 000PG bardzo ciezkimi przynętami 6 dni nonstop. Nie zauwazyłem takiego zachowania jak na filmiku. Pukanie spadajacej plecionki w głąb rolki jest bardzo zauwazalne. Nie ma szans bym nie zobaczył-usłyszał. Moze to jakis problem wystepujacy tylko w konkretnym rozmiarze? Edytowane przez MIGOTKA